Features + Evenementen
Artikel Free Festival || Voel je vrij!

Artikel Free Festival
Voel je vrij!

07 juni 2013

Veertien jaar geleden begon Free Festival met een stel vrienden dat een feestje wilde geven. Er moest iets gebeuren in de buurt van Almere vonden ze. Met een vrachtwagen reden ze vervolgens het Atlantisstrand op voor een spontaan ontstaan gratis toegankelijk feestje. Veertien jaar later is Free Festival uitgegroeid tot een tweedaags evenement met elk 20.000 bezoekers. 

Een goed feestje voor bijna niets; dat is de formule van Free Festival. En dat is in de afgelopen jaren op een prettige manier behoorlijk uit de hand gelopen. Free Festival bestaat inmiddels niet meer uit één maar twee dagen. Eentje voor de hardere stijlen binnen de dance, en eentje voor stijlen als house, techno en eclectic. “Daar was echt behoefte aan”, zegt Hans Smit van organisator Art of Dance hierover tegen Dance.nl.

Guarantee tickets
Ieder jaar weer barst er een enorme discussie los over de manier waarop de tickets worden aangeboden. Wanneer een gratis toegankelijk festival steeds populairder wordt, ontstaan er onoverkomelijk problemen bij een te grote toeloop. Smit legt uit: “De maximale capaciteit was op een gegeven moment bereikt voor Free Festival in de oude opzet. Dan waren er mensen die één of twee uur in de auto hadden gezeten en die moesten we dan teleurstellen bij de ingang. Toen hebben we de Guarantee ticket in het leven geroepen om dit probleem te ondervangen. Daarmee garandeer je de toegang tot het evenement.”

Een slimme oplossing van de organisator terwijl het laagdrempelige karakter van het evenement volledig behouden blijft. “Het geld dat je betaald hebt voor het ticket krijg je terug in de vorm van muntjes”, legt Smit uit. “Die boodschap komt gelukkig goed over. We zetten een volwaardig festival neer dat we nog steeds voor bijna niets aanbieden, net als in het begin. Het bijkomende voordeel is ook dat we steeds meer mensen uit alle hoeken van het land naar Free Festival zien komen. Er worden zelfs busreizen vanuit het buitenland georganiseerd.”

Line-up
Vele muziekstijlen zijn op de zondag in de loop der jaren de revue gepasseerd op Free Festival. “Vroeger werd er veel trance en club geprogrammeerd”, vertelt Smit. “We willen de ontwikkelingen in de dance meenemen en daar een reflectie van zijn. De filosofie achter de line-up is om breed georiënteerd te zijn, maar daar wel op enig vlak de diepte in te zoeken”.  

Kijkend naar de line-up van Free Festival – The Original op zondag 7 juli is daar niets aan gelogen. De drie verschillende stages (techy, house en eclectic) bieden een divers en kwalitatief goed programma. Waar kijkt Smit zelf naar uit? “Ik ben fan van Gabriel Ananda. Daar ben ik erg benieuwd naar. Ook ben ik blij dat we Gregor Salto hebben. Die doet het internationaal erg goed. De eclectic stage is altijd één groot feest op Free Festival, dus dat gaat ook een hoogtepunt worden voor mij.”

“We gaan dit jaar nog meer doen aan decor, sfeer en de algemene look en feel van het festival dan we voorheen al deden. Waar anders krijg je een volwaardig festival voor bijna niets?”, zegt Smit. “En ook al is het festival nagenoeg gratis en lijkt onze naam daarop te duiden, wij zien Free Festival als een gevoel van vrijheid.”

 

Zaterdag 6 juli Free Festival – The Harder Styles en zondag 7 juli Free Festival – The Original, beide op het Atlantisstrand in Almere. Guarantee tickets zijn aan te schaffen via www.freefestival.nl en www.artofdance.nl.

Er is een winactie voor Free Festival - The Original en voor Free Festival - The Harder Styles

txt Sander van der Meet
imgs Art of Dance archief

Advertentie
Party Tips