Features + Evenementen
Artikel Graefenthal || Feesten als God in Limburg

Artikel Graefenthal
Feesten als God in Limburg

30 mei 2013

Graefenthal is een uniek festival in een oud Limburgs klooster. Verwacht sprookjesachtige atmosferen aldaar van 12 tot en met 14 juli, meerdere dance areas en overnachtingen in een heus tipi-kamp. We blikken alvast vooruit.

In het jaar 1882 stichtten de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid uit Münster een klooster in het Limburgse Ottersum. Destijds hadden de brave dames vast niet kunnen voorzien dat anno 2013 datzelfde klooster voor de tweede maal omgedoopt gaat worden tot festivalterrein. Ze hoeven zich echter geen zorgen te maken; Graefenthal wordt een festival in stijl.

Hippiestijl
graefenthal campingJeroen Mutsaers is het gezicht van 12inchCity, een organisatie die topkwaliteit en exclusiviteit hoog in het vaandel heeft staan. Jeroen heeft dan ook mooie plannen dit jaar voor het klooster en omliggend terrein waar hij als enige een dancefestival mag organiseren. Onder de naam Graefenthal wil hij een unieke festivalervaring bieden dat de hippie in zijn feestgangers losmaakt.

Naast een limiet van maximaal 2000 bezoekers zal Graefenthal vier buiten- en vier binnenpodia kennen. De festivalgangers kunnen bovendien terecht op een camping, een heus tipi-kamp, gelegen aan een rivier naast het klooster.    

De eerste editie van Graefenthal vond plaats in een Duits klooster dat gelegen was op een plek dat dezelfde naam droeg. De tweede editie vond plaats in het klooster in Ottersum, maar Mutsaers besloot de naam Graefenthal te houden als herinnering aan hoe het allemaal ooit begon.

Extra’s
“Dit jaar moet alles gaan toppen” laat de organisator weten. “Vorig jaar was het bijna perfect. Deze derde editie wil ik nog beter verzorgen door de focus op meer aankleding en interessante extra’s te leggen. Deze extra’s zullen deels ook geïnspireerd zijn op de unieke feestomgeving dat een klooster biedt. Zo kun je bij aankomst een inzegening verwachten, kan je je laten dopen in de rivier en is er een ochtendmis op zondagochtend."

Lichtkunstenaars Thierry van Raay en Marco Broeders gaan het klooster in sprookjesachtige sferen brengen met behulp van hun lichtprojecties. 

Verder is er ook een openluchtbioscoop aanwezig. “Daar gaan we bizarre films draaien” lacht Jeroen. “Ik ben nog veel meer van plan, maar dat hou ik nog even geheim. Wat ik nog wel kan vertellen is dat we een zonneweide gaan creëren met zonnebedden. Daar komt ook een podium waar onder andere Zsazsah en Hitmeister Pim, onderdeel van het concept Kris Kross, gaan draaien.”

graefenthal posterSamenwerkingen

De jaren ’80 en ’90 classics van Kris Kross en de wereldmuziek van Zsazsah vormen slechts een klein onderdeel in de lange parade aan namen die Graefenthal rijk is. Tot dusver zijn er meer dan 50 dj’s geboekt die op hun beurt weer diverse stijlen vertegenwoordigen.

De vele artiestennamen zijn mogelijk gemaakt doordat 12inchCity dit jaar samenwerkt met zes andere organisaties. Give Soul, ClayDrum, miNOR, Timeless, Konstrukt en Op bezoek Bij Suzanne leveren allen hun deel van de line-up.

Laatstgenoemde heeft haar bekendheid vooral te danken aan de gelijknamige Utrechtse huiskamerfeestjes. Ook Give Soul wint de laatste tijd aan bekendheid. “Binnen een jaar tijd zijn ze uitgegroeid van niets naar het organiseren van meer dan 30 feesten per jaar” weet Jeroen te vertellen. Van miNOR en Konstrukt is Mutsaers ook onder de indruk. “Bij miNOR tref je nog dj’s die ouderwets naar platen diggen. Van hen kan je diepgaande house en techno verwachten. Konstrukt heeft een vooruitstrevende ambitie met veel culturele diepgang. Ze zijn enthousiast en durven conventies los te laten. Het eindresultaat bij Konstrukt is een duistere en diepe sound die garant staat voor een geweldige sfeer op de dansvloer.”    

Line-up
Er zullen overigens genoeg dansvloeren aanwezig zijn op het kloosterfestival. Voor techno kom je al snel uit bij Sandrien of The Man With No Shadow. Voor wat frisse techhouse kun je terecht bij de exotische Nakadia. Liefhebbers van SHMLSS zullen geïnteresseerd zijn in de creatieve manier waarop zij met de discosound omgaan. Qua deephouse is Prunk zeker de moeite waard, vindt Jeroen. “Hij is absoluut het gezicht van het nieuwe deephouse-geluid.”   

Graefenthal Legends
Voor de nu nog onbekende maar ambitieuze dj en producer biedt 12inchCity een contest aan. Onder de naam Graefenthal Legends strijden aanstormende dj-talenten om een gig op het festival. De jury zal bestaan uit de organisatie van 12inchCity, een docent van de Rockacademie en Riel, de oprichter/mede eigenaar van Dance.nl.

Vorig jaar mocht MAYK zich de winnaar van Graefenthal Legends noemen en met hem gaat het nu heel lekker. Zo is hij ondertussen resident-dj bij 12inchCity en mocht hij de allereerste release op het nieuwe label 12inchCity Records verzorgen.

Dit jaar nog meedoen aan de Legendscompetitie kan helaas niet meer. De inzendingen liepen tot 30 april. 

Kaarten winnen voor Graefenthal? Dance.nl geeft 2x2 tickets weg. Doe hier mee.  

txt Elbert Kauffmann
imgs Dorian Heetman en Ill & Lauw

Advertentie
Party Tips