Features + Evenementen
Artikel Have A Nice Day Festival || Gastvrij, intiem en gezellig

Artikel Have A Nice Day Festival
Gastvrij, intiem en gezellig

11 juni 2013

In de Randstad kunnen we tijdens de zomermaanden ieder weekend naar meerdere festivals. Het zijn er inmiddels zoveel geworden dat het steeds lastiger kiezen wordt. In het oosten van het land is dat anders; er zijn er gewoonweg niet zoveel. Maar één festival springt al jaren in het oog als één van de gezelligste, intiemste en leukste festivals van heel Nederland. Have A Nice Day Festival in Openluchttheater Eibergen, net onder Enschede en vlak naast de Duitse grens, keert op 6 juli terug voor alweer de negende editie.

“Negen jaar geleden kregen we de mogelijkheid om iets te organiseren in het Openluchttheater Eibergen”, vertelt dj/producer Pitto, één van de organisatoren achter het festival. “Iedereen van de organisatie komt uit dezelfde regio. Er was op dat moment in de Achterhoek niet zo heel veel te beleven qua dancemuziek, terwijl er wel veel animo voor was. Er moest iets gebeuren.”

Intimiteit
En zo geschiedde. Het festival is in de loop der jaren iets groter geworden qua schaal, maar de intimiteit is goed gewaarborgd gebleven. “Qua stages zijn we
wel iets uitgebreid, maar alle plekken op het festival stralen een hoop intimiteit uit. Er is ook geen ambitie om nog groter te gaan.” 

De organisatie ziet de laatste jaren steeds meer bezoekers uit het hele land naar de Achterhoek trekken. “Er worden veel busreizen georganiseerd”, zegt Pitto. “Vanuit Nijmegen, Utrecht en Deventer komen er veel mensen, maar ook vanuit andere gebieden in Nederland zien we een stijging.” 

Have A Nice Day Festival wordt door veel bezoekers dan ook getypeerd als één van de gezelligste en intiemste festivals van Nederland. “We horen vaak van bezoekers dat ze hier zo gastvrij worden ontvangen.
Dat is een mooi compliment”, vindt Pitto. 

Goed doel
Die gezelligheid ontstaat voor een groot deel door het intieme karakter van het festival, maar de organisatie besteedt ook veel tijd en aandacht aan decoratie en vermaak op het terrein. Pitto: “We laten een mobiele sauna bouwen op het festivalterrein door LiveBuild. Het geld dat ermee opgehaald wordt gaat naar een goed doel. Ieder jaar doen we namelijk een gift aan een goed doel. Twee jaar geleden was dat bijvoorbeeld een hondenasiel hier uit de buurt, en afgelopen jaar was dat wederom LiveBuild voor een project in Afrika.”


“Verder hebben we een fotohoek waar je bijvoorbeeld gekleed in een Boerenkiel vastgelegd kan worden door een fotograaf. Er komt een karaoke caravan voorzien van een bar waar je kunt meezingen op de Top 40 jetsers van vandaag de dag. Er staat - zoals ieder jaar - een rodeostier en we hebben de Silent Church, wat tevens een stage is. Je kunt zelfs even het festivalterrein af om met een sloep een tochtje door de Berkel te maken”, zegt Pitto enthousiast.

Verrassingen
En het programma? Wat gaan de verrassingen worden volgens hem? “Er komt een kleine stage met veel livesets. Johannes Brecht speelt daar. Die wil ik heel graag zien. Hij heeft net een nieuwe plaat uit op het label van Henrik Schwarz. Wie je ook zeker niet mag missen is Willem Sprick. Dat is een synthesizergod uit Winterswijk die al twintig jaar lang werkt met modulaire synths en nog nooit live heeft opgetreden. Zeer uniek dus! En natuurlijk de grote players als Cari Lekebusch, Floorplan (alias van Robert Hood) en Motor City Drum Ensemble. Ik vind het ook leuk dat Benny Rodrigues er weer is. Die komt gewoon de tent slopen. Daar ben ik van overtuigd.” 


Een korte documentaire van Have A Nice Day Festival over synthesizergod Willem Sprick.

“Ik hoor vaak van mensen dat ze ons festival net een sprookje vinden vanwege de aankleding op het terrein. We willen de bezoekers dan ook écht iets bieden. Het moet uniek zijn. Verder vind ik het natuurlijk ontzettend leuk dat we een festival kunnen organiseren in onze eigen regio”, besluit Pitto. “Het is altijd fijn om weer thuis te komen!”

Have A Nice Day Festival vindt plaats op 6 juli in het Openluchttheater in Eibergen. Ga naar: www.haveanicedayfestival.nl voor meer informatie en tickets.

Wil je kaarten winnen voor Have A Nice Day Festival? Dance.nl geeft 3x2 kaarten weg. Klik hier om naar de winactie te gaan.

txt Sander van der Meet
imgs Michael de WitteAdvertentie
Party Tips