Features + Evenementen
Artikel Moments || Hertz & Vibes houden Rotterdamse techno-eer hoog

Artikel Moments
Hertz & Vibes houden Rotterdamse techno-eer hoog

09 mei 2013
Er wordt zo af en toe nog wel eens aan getwijfeld, maar er zit nog wel degelijk genoeg leven in de Rotterdamse technoscene. Mede dankzij de inzet van het duo Hertz & Vibes blijft er wat te beleven voor de technoliefhebber in de Maasstad en omstreken. Op zaterdag 25 mei presenteren zij voor de derde maal Moments in de Factory 010.

Moments
Hertz & Vibes is een technoduo bestaande uit Patrick Hertgers en Dirk-Jan Wessels. Wie precies Hertz is en wie Vibes is niet geheel duidelijk, maar dat ze ambitieus zijn in ieder geval wel. Naast hun optredens als dj-duo willen ze graag meer gaan produceren, runnen ze hun eigen label en organiseren ze dus ook nog hele dikke technoparty’s.

De eigen producties van Hertz & Vibes staan nu nog in de steigers, maar ze hebben al wel een paar remixes gedaan voor Minilab en K-Drive & Ginman. Het eigen label van het technoduo wordt gerund met behulp van Arthur Leicher en heet Moments Music.

Bijzonder genoeg werd de naam Moments bedacht door iemand die ooit werkzaam was voor Dance.nl. Helaas is hij niet meer in ons midden. “Het was Fokko Versloot die tijdens een brainstormsessie met ons de naam Moments opperde” vertelt Patrick. “Vervolgens is het concept samen met Arthur Leicher uitgewerkt.”
Voor zijn overlijden in juli 2009 werkte Fokko voor Dance.nl als muziekjournalist en was hij ook actief als dj. Fokko’s geest leeft dus voort in het huidige succes van het Rotterdamse concept Moments.

De locatie van de technofeesten onder de Momentsvlag is de Factory 010, gelegen op de 10de verdieping van de Maassilo. Patrick en Dirk-Jan zien de Factory als de ultieme sfeermaker voor hun feesten. “Het is industrieel, rauw, ademt techno en is toch intiem” lichten ze toe. “Daarnaast heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam.”Hoewel alles daar zich lijkt te lenen voor een geslaagde technoparty, had het duo toch wel enige twijfels voor de eerste editie. “We hadden niet verwacht dat er meteen 1300 man in de zaal zouden staan” zegt Patrick. “Het is namelijk geen inlooplocatie doordat het niet in het centrum ligt. Mensen moeten er echt voor kiezen. Gelukkig waren er dus hele goede reacties!”

Boegbeeld
De line-up zal verdeeld worden over twee zalen. De eerste zaal is het grootst qua oppervlakte en het plan daarbij is een stevig en pompend technogeluid. De tweede zaal is gereserveerd voor de wat meer warme en melodieuze sound.

In de eerste zaal gaan Hertz & Vibes zelf de nodige groovy technoplaatjes draaien. Verder zal naast Marco Bailey ook Secret Cinema daar het podium bestijgen voor een funky technoset. Laatstgenoemde kon tot tevredenheid van de organisatoren aanwezig zijn op 25 mei in zijn thuisstad. Dirk-Jan ziet Secret Cinema als een van de Nederlandse grondleggers van de technosound. “Hij is een Rotterdams boegbeeld die de hele wereld overgaat.”

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/axGO4_9Q2LE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sferische techno
Iemand die daar nu nog over droomt, maar ook zal gaan draaien in de eerste zaal is Leak. Zijn muziekstijl kenmerkt zich door sferische techno die lekker minimalistisch vormgegeven is. “Het wordt tijd dat mensen hem leren kennen” vindt Patrick. “Het is een geweldenaar qua producties. Len Faki en Speedy J zijn ook fan van zijn platen.”

De tweede zaal mag dan kleiner in omvang zijn als de eerste, de dj-namen zijn er niet minder om. Om te beginnen zal Robert Babicz te bewonderen zijn als live-act. “Hij heeft een warme eigenzinnige sound” aldus Dirk-Jan. “Een bijzondere naam” vult Patrick hem aan.
Minilogue

Nog zo’n bijzondere naam is Sebastian Mullaert, beter bekend als onderdeel van Minilogue. De producties van Minilogue kennen een virtuoos geluid met veel synthesizers en soundscapes die in elkaar verweven worden. “Hij past helemaal binnen ons concept” stelt Patrick. “Wat Minilogue maakt is echt van een andere planeet. Hun nieuwe album is ook weer zo dik!” Dirk-Jan ziet nog meer voordelen bij hun producties. “Platen van Minilogue zijn een ideale plasplaat voor een dj. Ze duren soms wel een half uur!”

Voor de Rotterdamse dj Kadir Pelit gaat Moments een thuiswedstrijd worden. Hem is de warming-up toevertrouwd in de tweede zaal waar hij deephouse met veel soul ten gehore zal brengen. “Kadir is een lokale held” vindt Dirk-Jan. “Hij heeft zich de afgelopen jaren met zijn eigen concept Undertone goed geprofileerd.”

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F82976932&show_artwork=true"></iframe>

Warren Fellow gaat samen met Sandeep een setje draaien. “Aan Sandeep hebben we wel wat te danken” laten de Moments-organisatoren weten. “Hij heeft ons in deze scene gebracht.” Met Warren Fellow, bekend van zijn warme deephouse-setjes met een energieke drive, deelt het duo ook een jarenlange vriendschap. “Van hem komt er binnenkort ook een remix uit op ons label van Leak” laat Dirk-Jan weten.

Na 25 mei zullen er nog meer edities van de Momentsfeestjes volgen. Patrick licht alvast een tipje van sluier op. “Extrawelt, Dominik Eulberg en Slam zijn al bevestigd” laat hij weten. Duidelijk dus, met zulke namen heeft de Rotterdamse technofan voorlopig wel wat om naar uit te kijken.

txt Elbert Kauffmann
imgs Hertz & Vibes archief & Fiona Makkink

Advertentie
Party Tips