Features + Interviews
Atmozfears wil gaan vernieuwen

Atmozfears wil gaan vernieuwen

19 mei 2016

Atmozfears kennen we als één van de meest productieve hardstyle-artiesten van het moment. Van het oorspronkelijke trio trekt Tim van de Stadt sinds de zomer van 2013 nu in z'n eentje de kar. We spraken hem net na de opname van z'n nieuwe videoclip in Chili over zijn nieuwe mini-album, de definitie van hardstyle en vernieuwing in diezelfde scene.

Dat was een lekker zonnige clip voor ‘Keep Me Awake’.
Haha, ja klopt; we hadden echt heel mooi weer in Chili en dat verklaart in mijn ogen ook de stemming van de mensen daar. De energie en positiviteit die je daar meekrijgt zijn wel echt een flinke boost. Ik hoop dat deze sfeer ook blijkt uit de clip, altijd goed om wat zon te zien in de wintermaanden.

Het zijn de mensen die het verschil maken?
Heel gaaf; het is al vaker gezegd maar de energie van de mensen daar is echt iets aparts. Je treedt gewoon harder op doordat je zoveel terugkrijgt, ik stuiterde echt rond op de stage. En het blijft iets bijzonders om zo ver te reizen en dan tussen allemaal echte fans terecht te komen, daarvoor neem ik mijn jetlag graag op de koop toe.

Afgelopen November stond je in het middelpunt van de belangstelling toen jij verantwoordelijk was voor de Qlimax-anthem. Hoe heb je de periode daarna ervaren?
De periode naar de anthem toe was voor mij enorm zwaar dus ik merkte ook dat de ontlading die nacht voor mij extra groot was. Ondanks dat ik intussen wel wat ervaring heb als artiest was dit wel een nieuw gevoel. Ook de rust na Qlimax was heel gek; ineens heb je geen druk meer van continue deadlines en bekruipt je voortdurend het gevoel dat je iets aan het vergeten bent. 'Gelukkig' stond snel na Qlimax alweer de Zuid Amerika-tour op het programma dus echt op adem komen was er niet bij.

En vervolgens moest je hard aan de bak voor je nieuwe mini-album.
Ja, 'never a dull moment' zullen we maar zeggen. Nee, dit is een mini-album waarvan de meeste tracks in het afgelopen jaar zijn gemaakt. Dat was ook meteen mijn bedoeling hiermee; het muzikale pad laten horen wat ik de afgelopen tijd heb bewandeld.

Ja, waarom een mini-album? Aan de sets te horen ben je toch één van de meest productieve artiesten artiesten in de hardstyle. Wil je niet alles uitbrengen in een volwaardig album?
Ik heb veel laten afhangen van de vragen en reacties die ik heb gekregen; dit waren toch de tracks waar de meeste fans om hebben gevraagd. Het is niet mijn stijl om dan met een aantal opvultracks te komen om zo een album uit te kunnen brengen. Dit is mijn stijl op dat moment, intussen heb ik mijn handen weer vrij en ben ik volop bezig met het maken van nieuwe muziek.

Heb je nog wel de ambitie om ooit een album uit te brengen?
Een album uitbrengen is niet een ambitie van mij; als het moment daar is zal ik het zeker doen maar ik denk niet in de vorm maar over de inhoud. Ik maak muziek en als mensen daar positief op reageren dan breng ik het uit; hoe is dan voor mij niet van direct belang. Een album uitbrengen doe ik bijvoorbeeld op het moment dat ik een verhaal te vertellen heb, een combinatie van verschillende sounds die je als geheel moet luisteren. Het is voor mij niet een marketing tool om aandacht te creëren of om ergens wat over te kunnen vertellen.

Één van de tracks op je mini-album heet This Is Hardstyle. En juist over de definitie van hardstyle is de laatste tijd veel te doen geweest, omdat het genre steeds breder is geworden. Wat is momenteel hardstyle voor jou?
Een energieke en intensieve stijl van dance waar de kick het fundament vormt. En dat maakt het genre ook meteen zo geschikt om breder en breder te worden. Mensen die naar hardstyle luisteren of ermee in aanraking komen kunnen de energie gewoon voelen; ongeacht welk type hardstyle je naar luistert, dit is altijd de basis geweest. En zolang die basis staat kan de stijl zich blijven verbreden. Kijk hoe de scene al meer dan vijftien jaar overeind staat, onafhankelijk van alle andere muzikale invloeden en ideeën.

Waar gaat jouw sound zich heen ontwikkelen?
Ik wil mij gedeeltelijk gaan richten op een stukje vernieuwing. Ik heb een aantal ideeën en sounds opgedaan bij het luisteren naar andere muzikale genres, die wil ik gaan combineren met mijn muziek. Eigenlijk ook gek dat er in alle stijlen van muziek wel echte vernieuwers zijn; mensen zoals Pharrell die echt durven om, met succes, te experimenteren terwijl in de hardstyle mensen alleen terugkijken op Showtek en Headhunterz vanwege hun creativiteit.
Begrijp mij niet verkeerd; er zijn genoeg artiesten die vernieuwend bezig zijn, maar het is óf experimenteren om het vernieuwend bezig te zijn, of voornamelijk gebaseerd op nieuwe plugins of andere technische vernieuwingen. Echte nieuwe invloeden gebaseerd op goede muziek hoor je nauwelijks.

Komen er spraakmakende samenwerkingen aan?
Waarschijnlijk wel, maar daarvoor moet ik eerst definitieve keuzen maken over welke ideeën ik verder ga uitwerken. Mijn samenwerking met Hardwell heeft mij veel geleerd en vooral de energie die ik daaruit heb gekregen is heel waardevol. Naast een muzikale klik is een persoonlijke klik ook heel belangrijk, je moet toch samenwerken en daarin moet je alles kunnen zeggen. Anders wordt het een track van iemand anders.

Waar sta je over vijf jaar?
Zover vooruitkijken gaat niet in mijn huidige carrière. Ik ben over vijf jaar dankbaar voor wat ik bereikt heb, net als nu.

Imgs: Atmozfears archive

Advertentie
Party Tips