Features + Interviews
Audiofly blijft trouw aan de underground

Audiofly blijft trouw aan de underground

20 juli 2010
Het Spaanse duo Luca Saporito en Anthony Middelton staat in de dancescene beter bekend als Audiofly. Gestart in 2002 en nog altijd succesvol met, zoals hun muziek eerder werd genoemd, 'deadly techno meets electronic house'. Ondertussen heeft Audiofly een geluid dat echt voor zichzelf spreekt, een mix van percussieve house die niet te ingewikkeld is, maar wel zijn muzikale momentjes heeft, zoals ook te horen op hun eigen label Supernature Recordings. Zo zitten de heren niet stil, en schijnt er zelfs een album aan te komen op het gerenommeerde Berlijnse label Get Physical.

Hun laatste remix op de nieuwe EP van Layo & Bushwacka! werd al zeer goed ontvangen, ook Backroom Business op het Soulfooled Label van Alex Niggemann is een zeer aangename track. “We proberen ons zo rustig mogelijk te houden op dit moment” vertellen ze. “Dit omdat we nog bezig zijn met het klaar maken van ons project op Get Physical die later dit jaar uitkomt. Verder willen we ook een beetje genieten van de zomer hier in Europa. Dit jaar zullen we ons wat dichter bij huis bevinden en vliegen we heen en weer naar Ibiza, zo blijven we ook een beetje in de buurt van onze vrienden.”

Met dichter bij huis bedoelen ze Barcelona, waar ze beiden vandaan komen. “Barcelona is een geweldige plek voor internationale artiesten, niet alleen om te werken maar ook om te wonen. Je gaat je gewoon creatief voelen als je hier bent! Het eten is geweldig en de vrouwen zijn hot, het weer is heerlijk en je bent vlak bij het vliegveld of Ibiza. Het is alleen niet zo vrij als Nederland en voor een stad die zo bezig is met kunst is er weinig support voor de muziek in ons genre."
"Ondanks dat de scene hier soms een beetje 'hit and miss' is, zijn de dj's en producers die hier wonen wel echt een geweldige community. We zijn bijvoorbeeld heel close met Davide Squillace en Luca Bachetti. We supporten en inspireren elkaar ook steeds, maar ondanks dat is elke sound toch steeds uniek. Wij denken dat in Barcelona de BCN (studio in Barcelona, gerund door Simon Smith) sound heel erg in is op dit moment.”

Een paar jaar geleden had Audiofly opeens de naam Audiofly X, dit stond voor experimenteren en een verandering van stijl, maar ondanks dat bleven ze in de underground scene. “Om eerlijk te zijn kennen we ook geen andere scene dan de underground. We zijn wel een aantal keer benaderd voor wat commercielere projecten, maar daar konden we gewoon niet inkomen. De connectie met de underground dancescene is erg belangrijk voor ons. Dit vooral omdat we zo kunnen blijven genieten van de muziek, wanneer er veel geld in het spel komt dan verandert dit toch wel. 'Opposites attracts' zeggen ze ook wel eens, en waarom willen we ergens anders heen als er een groep mensen is die dit ook heel vet vinden. Nee, wij willen lekker underground blijven,” zeggen ze lachend. “We hebben ook het gevoel dat onze tracks het daar beter doen. Wanneer we commercielere muziek moeten gaan maken is het alsof we onze hoofden gaan bakken in een oven. We worden er gewoon niet echt opgewonden van. Mocht het ooit gebeuren dat onze track opeens wel helemaal hip wordt, ja dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.”

De laatste release van Audiofly, Sweeter Than, kwam uit op hun eigen label Supernature. Binnenkort zal hier nog een EP op uitkomen, een samenwerking met Anthony Collins. “We zijn hier bijna mee klaar, maar het album waar we mee bezig zijn heeft gewoon even voorrang. Wel hebben we echt een connectie met Supernature, we zijn echt de trotse ouders van onze kleine baby!”
Ook heeft Tiefschwarz een remix gedaan van Sweeter Than. “We vinden dit echt een eer, zij zijn wel echt pioniers in de muziek. Hun muziek is echt heel uniek, meer 'driving' en wat meer Duits -echt te gek, een geweldige reis. Niet alleen vinden we het super vet dat zij onze muziek geremixed hebben, ze zijn ook echt goede vrienden van ons geworden. Het is echt geweldig als je helden 'the real deal' blijken te zijn. We zijn hier echt een blij om.”

Over Extrema niets dan lof. Audiofly heeft er al meerdere keren gestaan. “Wow, het enige wat we over Extrema kunnen zeggen is dat ze echt weten hoe je moet raven! Het Nederlandse publiek is echt geweldig, iedereen danst non-stop, mensen worden helemaal gek en overal zie je een lach op het gezicht. Het zijn echt alleen maar muziek addicts daar. Wij hebben heel hard gewerkt aan onze festival sets van dit jaar en mensen kunnen echt de Audiofly sound gaan verwachten. Met lekker veel fluitjes en belletjes, zoals ze dat in Londen zeggen.”

txt Stephanie Popping
img Excession Archief
Advertentie
Party Tips