Features + Work In Progress
BelangenVereniging Dance

BelangenVereniging Dance

01 februari 2009
Opgericht in 2003 vertegenwoordigt de BVD de belangen van ongeveer alle grote dance-organisaties in Nederland. Geen onnodige bezigheid, met de groei van de dancescene zijn ook de problemen met gemeente, politie, partygangers en omwonenden van feesten en festivals toegenomen. Afgelopen jaar stond vooral in het teken van de strenge drugscontroles op evenementen, aldus BVD-woordvoerder Sjoerd Wynia. “Het zero tolerance-beleid, met name in Amsterdam, was inderdaad een belangrijk agendapunt, hier hebben we gelukkig wat vooruitgang kunnen boeken.”
Want, de controles werden wellicht strenger, tegenwoordig heeft de BVD ook wat in de melk te brokkelen als het gaat om afspraken rondom een festival. “Het heeft ons tijd gekost om een soort politiek netwerk op te bouwen”, vertelt Wynia. “We moesten veel discussiëren met de gemeente Amsterdam om aan te tonen dat dancefeesten niet alleen door drugs gedomineerde evenementen zijn. Op dat punt zijn we nu wel aangekomen; ze hebben nu officieel verklaard dat deze feesten belangrijk zijn voor de stad. Daar ben ik zeer tevreden over. De volgende stap is om samen met de gemeente en de party-organisaties afspraken te maken, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.”
‘Horizontaal overleg’ noemt Wynia dit. “Dat ontbrak de laatste jaren. Dan werd een organisatie op de dag van het evenement plots geconfronteerd met politiehonden en fuiken, dat soort dingen moeten van tevoren worden gecommuniceerd naar de organisatie, zodat er rekening mee kan worden gehouden.”

Belangrijk in deze, maar ook vele andere kwesties, is aantonen dat er sprake is van een volwassen dancescene. “Dance is eigenlijk de grootste underground stroming ooit, met een commerciële bovenlaag en een uitermate creatieve ondergrond. Ons doel is om die complete scene een zo goed mogelijk imago te geven. Er moet een signaal worden gegeven dat we meer zijn dan overlast veroorzakers, zoals dance vaak in de media wordt neergezet, maar grotendeels bestaan uit professionals en muziekliefhebbers.”
Met diezelfde gedachte heeft de BVD vorig jaar een nieuw branche onderzoek opgestart, eenzelfde zoals ID&T die in 2003 liet uitvoeren. “We willen zien hoeveel de sector op dit moment precies waard is”, zegt Wynia. “Hoeveel arbeidsplaatsen zijn er, hoe hoog is de totale omzet en wat is precies de sociale functie van dance in de maatschappij? Met zulke resultaten kun je het belang van deze scene onderstrepen. Want ik denk dat het hoge cijfers zullen zijn; alleen de dance-organisaties die lid van ons zijn trekken al zo’n drie miljoen bezoekers per jaar. Tel daar dan nog de clubs en poppodia bij op, en je hebt duidelijk bewijs dat deze ‘underground stroming’ een serieuze business is geworden. En dat is uiteraard een goed wapen in onze discussies met de politiek.”

Meer info: www.b-v-d.nl.
Advertentie
Party Tips