Features + Interviews
Benny Rodrigues (ROD) || Artiest in opbouw

Benny Rodrigues (ROD)
Artiest in opbouw

17 augustus 2011
Vorig jaar verdween hij plots van het toneel. Om nu na een aantal veelbewogen maanden tijdelijk terug te keren voor een serie festivalgigs waaronder aankomend weekend op Lowlands voor de eerste keer onder zijn alter ego ROD. Benny Rodrigues over zijn zoektocht naar overzicht en vrijheid.

Lowlands 2010, dat was de laatste keer dat we Rodrigues achter de draaitafels zagen. Daarna cancelde de Rotterdammer al zijn gigs, om er geen nieuwe meer aan toe te voegen. “Ik wist in de zomer al dat mijn vader zou gaan overlijden”, vertelt hij nu in zijn eerste interview na die tijd. “Daarom had ik geen nieuwe boekingen aangenomen. Toen het eenmaal gebeurde heb ik de optredens die nog gepland stonden afgezegd, ik had alle tijd nodig om te verwerken wat er was gebeurd.”
Een logisch besluit, die Rodrigues vervolgde met een maandenlange sabbatical. “Ik vond het wel fijn om even helemaal terug te gaan naar het nulpunt. Totaal geen gigs meer, zodat ik alle tijd kon wijden aan het verwerken van mijn vaders overlijden, maar ook te reflecteren op mijn eigen leven. Even die 28 jaar die ik achter me had doornemen, mijn rol als mens, maar ook als dj in ogenschouw nemen. En natuurlijk vooruitblikken naar wat ik verder wilde, ik wilde de ultieme vrijheid om dit allemaal te kunnen doen.”

Album
Andere artiesten verklaarden hem voor gek, grinnikt Rodrigues. “Maar het was niet dat ik stopte met muziek, ik deed alleen geen gigs meer. Ik heb wel veel muziek geluisterd en geproduceerd. Sterker nog, ik had een nieuwe studio, ik heb juist intensief geproduceerd, zonder dat had ik waarschijnlijk een veel zwaardere tijd gehad. Ik heb in de weken rond mijn vaders overlijden ook een album gemaakt, heel divers, waarover ik nu twijfel of ik het wil uitbrengen, het is wel heel persoonlijk.”
Heeft ook te maken met zijn status als producer. “Ik voel dat ik nog in de 1.0 fase zit”, zegt hij. “Veel tracks zijn dingen die ik in een dj-set zou draaien, dus erg techno- en housegeoriënteerd. Met dit album gaat het ook naar ambient en electro, ik denk dat maar twee tracks echt voor de dansvloer zijn. Ja, dat gaat al net zo breed als ik als dj ben. Iets waar ik trouwens wel vanaf wil, ik heb veel geleerd en overdacht, ik weet nu ook hoe ik met die muzikale veelzijdigheid verder wil gaan.”

ROD
Want dat was nog weleens verwarrend. Benny Rodrigues is fervent technofan, Detroit-purist alsook aanhanger van de oude acid-school, maar kan ook overweg met latin en andere clubby house. Zijn producties verschenen op zowel labels van Steve Bug als Boys Noize –een duidelijk geval 'niet in een hokje te plaatsen'.
“Dat heb ik gemerkt, ja”, beseft de Rotterdammer. “Dan draaide ik de ene avond een stevige Detroit-set, de volgende dag stond ik op Latin Village, dat leidde weleens tot verwarring bij mensen. Daarom heb ik besloten om de échte technodingen onder de naam ROD te gaan doen. Ik heb al een release onder die naam gedaan op het label van Ben Klock, er volgt meer, al denk ik dat het volgend jaar pas echt op gang gaat komen.”

Tot die tijd doet Rodrigues een select aantal dj-gigs. “Zes festivals om precies te zijn. Ik wou eigenlijk nog helemaal niet gaan draaien, maar werd door Josh Wink gevraagd in zijn Ovum area op Dance Valley. En met Josh heb ik zo'n goede vriendschap, daar kon ik geen nee tegen zeggen. Toen volgden andere aanbiedingen, ik heb alleen de gigs waarvan ik zéker wist dat het leuk zou worden aangenomen zoals Lowlands.”
Daarna verdwijnt hij voorlopig weer van het podium. “Ik denk het wel. In september wil ik een maand reizen, misschien dat ik in oktober een officiële comeback maak, maar daarover ben ik nog niet zeker. Het kan ook pas volgend jaar worden, dit voelt nu nog goed om te doen. Ik wil simpelweg niet meer geleefd worden, alles zelf kunnen bepalen, pas dan kan ik me weer volledig in de optredens storten.”

ROD staat aanstaande vrijdagnacht in de India tent op Lowlands, Biddinghuizen.

txt: Nico van der Plas
imgs: Benny Rodrigues archive
Advertentie
Party Tips