Features + Interviews
Beyond the Wizard's Sleeve - Eigenzinnige remixen van een oude trashkoning

Beyond the Wizard's Sleeve - Eigenzinnige remixen van een oude trashkoning

01 april 2009

Voor Erol Alkan is het maken van remixen een tweede natuur geworden. Niet alleen maakt deze trashkoning speciale edits van bestaande nummers voor eigen dj-gebruik, samen met landgenoot Richard Norris (voor de kenners: een van de leden van de 90's elektronische act The Grid) vormt hij de laatste jaren ook Beyond the Wizard's Sleeve, een remix-duo dat werkelijk geen genre onbenut laat. Deze maand komt hun eerste compilatie uit, gevuld met zogenaamde 're-animations' die ze de afgelopen jaren maakten van oa. Chemical Brothers, Franz Ferdinand, Badly Drawn Boy, Goldfrapp en Simian Mobile Disco. Deze eerste terugblik betekent ook meteen de laatste, aldus Alkan. “We zijn klaar met remixen, tijd voor eigen muziek.”

Eigenlijk ontstond de samenwerking tussen Alkan en Norris heel vanzelf. “We zijn jarenlange vrienden, zo'n vier jaar geleden kwamen we vaak samen om platen te draaien die we allebei leuk vonden. De volgende stap was om eigen edits hiervan te maken, zo kwam Beyond the Wizard's Sleeve langzaam tot leven. Of er een verschil is met mijn eigen edits weet ik eigenlijk niet; vaak maak je zo'n remix omdat je het voor de dansvloer wilt gebruiken. In dit geval benaderden we elke edit als een duo, waardoor er lang niet elke keer een dansplaat uitkwam.”
Luisterend naar Re-Animations vol. 1 blijkt inderdaad dat de heren niet constant met dansmuziek bezig waren, maar eerder eigenzinnige versies van nummers wilden maken. “Mensen vergeten weleens dat ik tien jaar Trash (Alkan's beruchte mashup clubavond in de Londense club The End) heb gedaan, daar hoorde je overwegend gitaren! Ik luister van alles, ik denk niet dat ik mijn hele leven dansmuziek wil maken, dat wilt niemand, denk ik. Nee, ik wil me op meerdere terreinen uitdrukken, dat hoor je hier terug.”
Desondanks staat een live optreden van Beyond The Wizard's Sleeve niet in de planning. “We worden weleens een rock-act genoemd, dat zijn we niet. Wat we wel zijn? Tja...eh, ik zou het niet weten. We treden niet op als band, maar spelen wel eens gitaar en doen wat vocalen tijdens sets. Tja, misschien ben je dan wel een band, het is gewoon weer zo'n vage kruising van dance en rock, soms iets dieper dan dat.”
Er gaat ook zeker meer gebeuren met het duo, belooft Alkan. “Ik heb de laatste drie jaar veel geleerd. Ik heb ook wat bands geproduceerd, daar heb ik weer opgestoken hoe een song werkt, hoe je meer to the point kunt zijn. Dat heb ik weer verwerkt in het werk met Richard. Ik ben vooral erg trots op de edits die we hebben gemaakt van Midlake, Findlay Brown en Franz Ferdinand. Vooral bij die laatste hoor je misschien vijf procent van het originele nummer, de rest komt uit onze eigen koker -die kant willen we steeds meer opgaan.”
“Nee, geen remixen meer, we willen vooruit met onze eigen muziek. Als ik hoor waar we nu mee bezig zijn wordt dat best weer clubby., maar we kunnen ook zomaar wat dieper gaan. We gaan de komende tijd gewoon een beetje experimenteren met onze werkwijze, dat kan tot de meest verschillende dingen leiden. Een Re-Animations vol. 2 zal waarschijnlijk ook heel anders klinken.”
“Zodra we iets af hebben, kunnen we dat in ieder geval meteen uitbrengen. Dat is wel het mooie aan de tijd waarin we leven; als we morgen een track afmaken, is het over twee dagen al verkrijgbaar -zo snel wil ik wel werken. Aan de andere kant; ik leef altijd redelijk onvoorspelbaar, ik heb geen strakke planning ofzo. We willen bijvoorbeeld ook video's gaan maken, speciale optredens -daar kan ik dus niets concreets over zeggen. Je merkt het vanzelf.”

Meer info op www.beyondthewizardssleeve.co.uk.

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips