Features + Interviews
Boemklatsch || Explosief collectief

Boemklatsch
Explosief collectief

01 juni 2008
In gesprek met Cas Boland, aka dj Illvester, van het Utrechtse collectief Boemklatsch. Een explosief collectief, bestaande uit drie dj’s (Illvester, Sjammie the Money en Mike Mago), een mc (Atactic) en twee vj’s (Subliminal Mess), dat samen feesten geeft, muziek maakt en sinds kort ook een label runt. “We hebben de organisatorische kant er altijd bij willen hebben.”

“We zijn bijna zes jaar geleden begonnen. De basis is altijd draaien en feesten geven geweest. Het begon eerst kleinschalig en dat is eigenlijk steeds gegroeid. Zo gingen we in Utrecht vanuit de Ekko naar Tivoli, daarna verder naar andere steden en uiteindelijk voor zesduizend man in een volle Bravo-tent op Lowlands afgelopen zomer.”
Blijkbaar kunnen ze niet zo best stil zitten, want grenzen worden continu verlegd. “Het is langzaam aan groter geworden, maar we hebben wel altijd de drang gehad om dingen erbij te doen”, legt Boland uit. “Hosting op festivals, workshops of met 50 man vanuit Utrecht in een bus naar het buitenland. Zelfs meer theater-gerelateerde dingen of een producers battle. We hebben de organisatorische kant er altijd heel erg bij willen hebben en ook gedaan.”
En er valt genoeg te organiseren, helemaal nu ze ook een eigen label voor hun rekening nemen: BMKLTSCH RCRDS. Begin mei kwamen de eerste release uit, een remix EP van vaste dj Mike Mago en C-code. Deze is in de typerende Baltimore booty stijl, die er om bekend staat dansvloeren op de grondvesten te doen schudden. “De eerste release is echt puur Baltimore booty, maar we zijn eigenlijk begonnen als puur hiphop collectief. Daar zijn in het eerste jaar al snel dingen als breaks bijgekomen. Je ontwikkelt je smaak, die wordt breder en nu draaien we zelfs dubstep, echt van alles en nog wat. Van die dj’s die beginnen als ‘een bepaald soort dj’ en dat dan persé moeten vasthouden omdat dat dan hun stijl is, of omdat ze zo worden gezien door de rest van Nederland, dat vind ik een hele krampachtige manier om bezig te zijn met muziek.”

De muziek mag dan geleidelijk veranderen, er zijn ook dingen die al jaren hetzelfde blijven. “We zijn al een vriendengroep van jongs af aan, vanaf dat we 14 waren. We zijn allemaal verhuisd, vanuit het kleine dorp Zutphen naar Utrecht. We hebben een sterke band en dat merk je met alles. Alles groeit heel organisch, heel natuurlijk en alle beslissingen worden heel democratisch gemaakt. Daar zijn dan wel heftige woorden over, maar er is wel een hele sterke basis. Op die manier hou je het met een collectief van zes man wel op een niveau dat je allemaal gelijk bent zeg maar.”
Een product van deze samenwerking is ook Dum Dum in Tivoli op 26 juni. “Dum Dum is eigenlijk gewoon een dansavond, waar we met drie dj’s draaien, Sjammie the Money, Mike Mago en ik, en mc Atactic als host. Er is altijd een live act, een soort korte showcase die de avond een beetje breekt.” Aangezien eind juni het rookverbod in de horeca angstig dichtbij komt, grijpen ze de kans nog een keer aan. “We gaan die avond Tivoli in ieder geval helemaal blauw zetten. Het rook-thema gaan we echt volledig exploiteren, haha! Dat gaat wel lachen worden.” Steek er, zolang het kan, dus nog eentje op en zorg dat je dit feestje niet mist!

Donderdag 26 juni 2008 gaat het gebeuren in Tivoli Oude Gracht.
Meer info vind je op www.boemklatsch.nl en www.bmkltschrcrds.nl.

txt Daniël Nagelkerke
Advertentie
Party Tips