Features + Interviews
Boothstock presenteert|| De niet te stoppen vibes van Adje

Boothstock presenteert
De niet te stoppen vibes van Adje

09 mei 2014

Terug op Boothstock dit jaar is Adje, een ongekend productieve rapper uit de Nederlandse underground. Een niet eens zo vreemde naam tussen de vele dj’s op het festival, Adje staat naast gigs in het hiphopcircuit ook geregeld op dancefestivals. Kwestie van een eigen sound die ook andere soorten publiek aanspreekt. Hoe dan ook, dat wordt springen op Boothstock. “Alles draait om anticiperen.”

Hij zit niet stil. Adje (voor sommigen beter bekend als Julmar Simons uit Amsterdam) kwam de laatste jaren al op met allerlei EP’s en mixtapes, om vorig jaar debuutalbum Vossig te presenteren, een enerverende hiphop-plaat waarop zijn persoonlijke teksten samenkwamen met strakke beats van producer Reverse. Op dit album ondermeer collabs met Beenie Man, Big2, Willie Wartaal en Faberyayo, resulterend in een paar dikke singles.

En wat hoor je dan als je Adje spreekt. “Ik ben druk bezig met muziek maken. Net nog met Reverse gezeten, ben bezig aan een nieuw eigen album… Ja, ik sta gewoon nooit stil, ik maak heel veel nummers. Ik denk dat ik zeker tien tracks per week maak; meestal gooi ik teksten eruit als reactie op de beats die ik hoor, of ze nou van Reverse komen of ik iets van internet trek. Het stopt gewoon niet, net als mijn gedachten, dat gaat maar door.”

Geen grote prater
Een rapper op gevoel dus, die niet eens muziek maakt om hits te kunnen scoren, of zelfs alles maar uit te brengen. “Van die tien songs zul je er negen waarschijnlijk nooit horen. Het is voor mij gewoon een manier om mezelf te uiten, desnoods alleen tegenover mezelf. Kijk, ik ben niet zo’n grote prater, pas als ik een microfoon voor me heb komen de woorden eruit. Ik ga verder niet bewust nadenken dat ik met die raps een hit wil maken ofzo, dat is slechts mooi meegenomen als dat gebeurt.”

Hij noemt de succesvolle track Ik Ben Je Homey, een nummer dat toevallig ontstond. “Ik kwam die jongen tegen en heb daarna een rap gemaakt over zijn verhaal. Het is niet dat ik van tevoren had bedacht, laat ik eens een nummer over dit onderwerp maken, of iets gevoeligs voor de meisjes. Nee, ik hoor de beat en ik vertel over mijn dag.”

“Alles draait om anticiperen. Ik schrijf ook nooit iets op. Als je naar Nikszeggings luistert, dat nummer begint met wat ik vlak voor die opnamesessie had gegeten. Lil Wayne doet hetzelfde, die rapt vier zinnen, luistert terug en komt met weer vier zinnen als reactie daarop. Ik doe het met twee zinnen; werkt net zo snel en ik zit bovenop mijn gevoel van die dag. Een goede werkwijze waarmee ik het volgens mij nog jaren kan volhouden.”

Boothstock
Opvallend is dat Adje op 2 augustus ook gewoon op Boothstock staat, Rotterdams dancefestival met brede blik. Vorig jaar was hij er al bij, en voelde zich er thuis. “Ik ben één van de weinige rappers die geregeld op dancefestivals staat. Ik denk dat de sound die ik met Reverse heb gecreëerd er goed past, een bepaalde stijl van producties. Sommige songs zijn hits geworden op (hiphop)clubfeesten, dat druppelt dan door naar de dance. Zo zijn er ook allerlei dance- en bubbling-remixen van verschenen, dat gaat allemaal heel organisch –dat vind ik wel dope.”

En Boothstock, daarover niets dan lof. “Er heerst daar een goeie vibe, merkte ik vorig jaar al. Het festivalpubliek wordt over het algemeen al steeds minder eenkennig, staat open voor verschillende dingen, en dat voelde ik daar helemaal. Ik hoorde allerlei goeie dingen van andere podia afkomen, het voelde als een klassiek festival; veel warmte en liefde voor dansmuziek. Of dat nu dance of hiphop is, mensen daar gaan er gewoon voor.”

Dat wordt weer springen, belooft hij. En dan volgend jaar terugkeren als grote hiphop-ster. “Nou, ik vind het wel prima zoals het nu gaat. Ik heb hits in de underground, ben verder niet op radio of tv, en dat is best zo. Ik bedoel, ik kan van mijn muziek leven, heb de vrijheid om te doen wat ik wil –meer hoef ik niet. Bovendien, als ik zo kan doorgaan; tien jaar lang credible muziek maken, tien albums uitbrengen, dan wordt ik vanzelf wel Jay-Z. Alles op zijn tijd.”

Boothstock Festival vindt zaterdag 2 augustus plaats in het Zuiderpark Rotterdam. Naast het Puna podium, waar Adje staat met o.a. Kraantje Pappie, Dret & Krulle en DJ Irwan, zijn er verschillende stages met artiesten als DJ Sneak, Catz 'N Dogz, Dimitri, Baggi Begovic en meer!

txt Nico van der Plas
imgs Bespoke Amsterdam


Maak kans op Boothstock Festival tickets!

Advertentie
Party Tips