Features + Evenementen
Boothstock presenteert || Kweekvijver & Eiland Gasten

Boothstock presenteert
Kweekvijver & Eiland Gasten

11 april 2014

Tijden veranderen. Dj’s worden jonger, draaien wordt dankzij moderne techniek steeds makkelijker gemaakt, er moeten platen worden geproduceerd wil je doorbreken… Maar daar draait het toch niet om, bedacht Michel de Hey zich vorig jaar -genoeg dj-talenten die nog altijd op klassieke wijze hun ding doen. Kweekvijver was het resultaat, een plek waar pure dj’s worden ontdekt, deze zomer een climax belevend op festival Boothstock.

Het gebeurde zo rond zijn verjaardag. Michel de Hey vierde die vorig jaar als altijd met een dik feest, ditmaal nodigde hij ook een jong dj-talent uit. “Leek me leuk, een kleine dj-contest, de winnaar kon op mijn verjaardag draaien”, vertelt hij. “Maar daar kwam zó veel respons op. Je hoort wel vaker van iemand dat hij, zij, zijn broer, vader of opa ook zo goed kan draaien, dat bleek nu wel weer. Daar moet je toch iets mee kunnen doen, bedacht ik me.”

“Het dj-vak lijkt tegenwoordig een minder ambacht geworden”, vervolgt De Hey. “Je moet ook platen kunnen produceren, in de commerciële hoek zie je dj’s ook steeds hun nieuwste tracks aankondigen alsof ze een radio-dj zijn. Ze staan daar om hun eigen platen te verkondigen, een heel andere realiteit dan zoals ik met het dj-vak ben opgegroeid. Mijn leerschool is die van een mooie vloeiende set neer kunnen zetten, daarbij optimaal je techniek en platenkennis gebruikend. En zulke dj’s heb je nog steeds hoor, ze moeten alleen worden opgemerkt.”

Kweekvijver
Enter Kweekvijver, een serie feesten waar De Hey telkens een paar onbekende talenten, de zogenaamde Kweekvissen, presenteert. Zíj zijn de headliners, met Michel de Hey als support act. In februari was de eerste editie in Studio 80, volgende week zaterdag 19 april volgt deel twee in Club Lux, daarna gaat de tour nog langs De Karavaan en Toffler, op 2 augustus eindigend op festival Boothstock in Rotterdam.

“Ik selecteer de dj’s op Soundcloud-setjes die ze insturen. Die moeten speciaal hiervoor gemaakt zijn, geen bestaande sets, en moeten niet langer dan drie kwartier duren –anders ben ik tot in de eeuwigheid aan het luisteren. Daarna maak ik mijn keuze, laat ik ze eerst een set draaien in mijn radioshow, zodat ik weet of ze echt kunnen draaien, vervolgens in de club.”

“Het is belangrijk dat ze geen sync-knop of Traktor gebruiken, je moet echt kunnen mixen, of dat nu met usb, cd’s of vinyl is. Dan mag er ook best eens een foutje tussen zitten, dat is juist de charme van zo’n klassieke dj-set. En de sound maakt me ook niet uit, in Studio 80 stond een dj die echt van die Berghain-techno draaide, maar waren er ook dj’s die meer deephouse of juist meer mijn sound speelden –daar ga ik niet op oordelen.”

Hij benadrukt het maar even: op Kweekvijver ook geen oordeel over wel of geen producties, of hoe populair je bent. “Er is ook geen jury ofzo, er komt geen winnaar. Alles gaat volgens mijn spelregels; zo is het gewoon een podium voor dj’s die zich puur met draaien bezighouden. Daar heb je er zoveel van, ze vallen alleen niet op in het huidige dj-wereldje.”

Glunderende blikken
Voor de deelnemende clubs is het natuurlijk een uitkomst. Ze kunnen nieuwe talenten programmeren die van tevoren al zijn gekeurd door Michel de Hey. “En voor die dj’s zelf is het natuurlijk een avontuur. Ik zag op de eerste editie in Studio 80 al glunderende blikken, dat herkende ik nog wel uit mijn begintijd, toen ik voor het eerst op Dance Valley en in de RoXY stond haha! Zo mooi om dat terug te zien, daar doe je het ook voor. Want ook al kom je er als dj uiteindelijk niet doorheen, je hebt wel een gave avond gehad waar jij als headliner in een club stond.”

Zoals gezegd, Kweekvijver eindigt deze zomer op festival Boothstock, dat zich graag inzet voor nieuwe talenten. Het lijkt de ideale combi, Boothstock-resident Michel de Hey die op het festival, naast shows van het creatieve collectief Eiland Gasten (Stun&Rijben, Olene Kadar en Stellar Sounds), drie of vier van zijn Kweekvissen op een podium presenteert. Dus toch een paar winnaars? “Nee, ik kies dj’s gewoon uit op hun sound. Ik heb op mijn Hey!-feesten nu ook één van die jongens geboekt, simpelweg omdat hij een goeie sound heeft als opwarmer. En zo zijn er wel meer dj’s die ik een keer kan gebruiken, het hangt helemaal van de rest van de line-up af –net als in de echte wereld.”

Boothstock Festival vindt zaterdag 2 augustus plaats in het Zuiderpark Rotterdam. Naast het Kweekvijver x Eiland Gasten podium zijn er verschillende stages met artiesten als DJ Sneak, Catz 'N Dogz, Kraantje Pappie, Dimitri en meer! 

Wil je alvast een duik nemen in de Kweekvijver? Kom dan 19 april naar Club Lux. Met dj’s Laura Cage, Chris Stussy, Stuurloos, Tijn Dekkers en support act Michel de Hey. Meer info, data en spelregels op de website en Facebook.

txt Nico van der Plas
imgs Boothstock/Kweekvijver archief


Maak kans op Boothstock Festival tickets!

Advertentie
Party Tips