Features + Interviews
Boothstock presenteert || Vocale krachten van DJ Rae

Boothstock presenteert
Vocale krachten van DJ Rae

23 mei 2014

Ze was ooit de eerste vrouwelijke dj/vocalist op het fameuze Defected-label. Nu is DJ Rae een naam die de Britse clubhouse over de hele wereld hoog houdt met opvallende sets waar ze zowel haar mix- als zangtalent combineert. Met haar gig op Boothstock in zicht zochten we deze onvervalste clubber alvast even op.

“Sorry, het zijn drukke dagen”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. DJ Rae is ‘on the move’, staat op het punt een vliegtuig naar Jakarta te pakken. “Ik was afgelopen weekend nog op Ibiza, heb nu even wat tijd in Londen gepakt, maar moet weer verder. That’s life. Liever dit dan zwoegen in de muziekindustrie, dat heb ik al vaak genoeg gedaan.”

Rae verwijst naar haar dagen in de Londense clubscene, begin deze eeuw. Aanvankelijk als partyganger, als fan van oerbritse dj’s als Sasha en John Digweed, maar vervolgens ook achter de schermen. “Dat was hard werken. Ik dj’de op kleinschalige feestjes, organiseerde zelf ook avonden met akoestische muzieksessies, gewoon lekker bezig, net als iedereen proberen door te breken.”

Eye opener
En dat lukte gestaag. Wat DJ Rae uiteindelijk deed opvallen was haar stem, een talent waar ze al haar hele leven mee bezig was. “Ik heb altijd songs geschreven, al van kinds af aan. Maar toen ik de house ontdekte wilde ik vooral dáár mee bezig zijn, platen draaien, uitgaan. Pas toen ik beide liefdes ging combineren viel ineens alles op zijn plek. Ging ik thuis mijn liedjes over houseplaten heen zingen, om te kijken of het klonk. Dat voelde eigenlijk heel natuurlijk om te doen, voor anderen was het een eye opener: ‘oh, je kunt ook zingen!?’ Daarna ging het snel.”

Want in de jaren nul waren vocalen nog niet zo vanzelfsprekend als nu, zegt ze. “Terwijl ik was opgegroeid met de house classics van de 90’s, waar je dat heel veel hoorde. Dit was net een periode waar weinig met vocalen werd gedaan, dus toen ik ermee op de proppen kwam viel het helemaal op zijn plek. Nu is dat nog erger; house is full circle gegaan en klinkt weer net zo warm als in de beginjaren. Ja, it’s a good time!”

Grote plannen
Na hits met Sandy Rivera (waaronder doorbraak Can’t Stop uit 2008, maar ook Persuasion en de house-remix van Hide U) werd DJ Rae langzaam een begrip. Er volgden meer releases op eigen naam en de Britse ging ook zelf produceren. Vervolgens kwamen er internationale tours van Pacha en Ministry Of Sound en talloze club- en festivalgigs over de wereld. Momenteel is er de single Every Emotion en staat er een heus soloalbum gepland, waarvoor ze grote plannen heeft.

“Ik treed bijna altijd op met zowel draaitafels als microfoon. Het zingen over die housebeats is een professioneel ding geworden, het zorgt er voor dat mijn act opvalt tussen de vele andere dj-optredens. Je moet je toch onderscheiden, ik heb daar gelukkig een sterk wapen voor. Wat ik het liefst zou doen is dit verder trekken; optredens doen met een complete band. Want écht live zie je tegenwoordig nog maar zelden in de dance.”Hoe dat eruit gaat zien kan ze nog niet zeggen, het wordt in ieder geval ‘een speciale show’. “Soms met twee of drie muzikanten, maar misschien ook met vijf tot acht man op podium”, laat ze weten. “Dat is iets unieks in de clubscene, maar ligt wel dicht bij mijn hart. Ik ben al heel lang met dit soort ideeën bezig; toen Sandy Rivera en ik begonnen met samenwerken hebben we ook een album aan materiaal gemaakt, dat is nooit uitgekomen maar ligt nog ergens te wachten om op het juiste moment te verschijnen.”

Voorlopig even de wereld rond deze zomer. DJ Rae staat op allerlei festivals, in Nederland heeft Boothstock de eer haar te mogen ontvangen. “Het is echt een wilde boel bij jullie”, zegt ze. “Al die festivals zijn zo goed, en het publiek snapt de house ook helemaal. Ja, jullie waren na Engeland ook één van de eersten die de house ooit oppikten, dat is wel te merken, we zitten op dezelfde golflengte haha! En als ik die line-up van Boothstock zo zie wordt dat ook een hoogtepunt, ik ga me zeker vermaken!”

txt Roel Stevens
imgs Exclusive Promotions / DJ Rae archief


Maak kans op Boothstock Festival tickets!

Advertentie
Party Tips