Features + Interviews
Busy P - Meer dan stevige electro

Busy P - Meer dan stevige electro

01 oktober 2009
Was het een hype, of is Ed Banger een langer leven beschoren? Volgens Busy P, opperhoofd van het nog altijd razend populaire label, zijn de hoogtijdagen in ieder geval niet voorbij. Het succes van acts als Justice, SebastiAn, Uffie en Mr Oizo was slechts het begin, vanaf nu gaan de Fransen de grenzen tussen house, hiphop en rock verder verkennen. “We moeten nieuwe geluiden laten horen, maar ook trouw aan onszelf blijven.”

Aanvankelijk was de muziek op Ed Banger een reactie op de zo serieus geworden dancescene. Oprichter Busy P, aka Parijzenaar Pedro Winter: “We wilden meer plezier uitstralen, meer zweet en agressie, in plaats van dj's die achter een laptop een gelikte set doen. We hebben simpelweg iets meer rock in de dance gebracht; de kids aan het springen gekregen met rauwere geluiden, van hiphop en electro tot rock en house. Dat wil niet zeggen dat ik een hekel heb aan techno en deephouse, ik draai zelf ook graag duistere en diepe muziek, het is de interactie tussen al die muziekstijlen die telt.”
Toch erkent hij dat Ed Banger vooral bekend is geworden door luidruchtige acts als Justice en SebastiAn. Stevig uit de bocht vliegende electro, dat gold op gegeven moment als het zogenaamde Ed Banger-geluid. “Terwijl dat slechts een onderdeel is van wat we doen”, zegt hij. “Ed Banger bestaat niet alleen uit de grote namen, we hebben ook de Franse hiphop van DSL, of de jazzy muziek van Krazy Baldhead, waar we laatst nog het eerste album van hebben uitgebracht. Behalve Mr Oizo waren eigenlijk alle artiesten op het label onbekend. Het heeft tijd nodig om iets op te bouwen, zeker nu de muziek zo snel wordt geconsumeerd -elke artiest moet kunnen groeien.”
De manier waarop Ed Banger-artiesten in de markt worden gezet, gaat volgens een 'egoïstische manier van werken'. “Ja, ik doe dit voor mijn eigen plezier”, zegt Winter. “Ik ben blij dat veel mensen ons volgen, maar ik probeer vooral trouw aan mijn eigen smaak te blijven. En eerlijk gezegd ben ik die zogenaamde 'noisy electro' al een beetje zat. Daar moeten we aan werken, ik wil niet de baas van dat 'noisy label' zijn, of het 'Justice-label'. Ik probeer mijn artiesten ook te pushen om zo divers mogelijke muziek te maken.”
Zolang er maar geen uitverkoop wordt gedaan, aldus Winter. “Veel rappers uit Amerika hebben ineens de elektronische muziek ontdekt. Wij zijn ook gevraagd om collaboraties en remixen te doen, maar dan werd er verwacht dat we van die slechte, David Guetta-achtige deuntjes maakten. Daar heb ik voor bedankt. We moeten nieuwe paden verkennen, ok, maar we moeten wel onszelf blijven. Op dat album van Krazy Baldhead zullen we waarschijnlijk geld verliezen, maar ik ben er trots op hem te hebben uitgebracht, dat staat bij mij voorop.”
Om de daad bij het woord te voegen, duikt Busy P binnenkort ook zelf de studio in. “Ik heb tot nu toe maar twee 12 inches uitgebracht. Dat was van die downtempo hiphop, ik wil nu iets donkerders gaan maken, iets meer de oude New York-house laten horen waar ik mee ben opgegroeid. Waarschijnlijk komt er in november al iets uit. Verder hebben we Justice de studio ingestuurd, en zijn we nu bezig met de release van Uffie's album. Zoals gezegd, het wordt divers; Justice en SebastiAn hebben al harde dingen gedaan, we gaan nu zowel 'banging stuff' als andere muziek laten horen.”
Check hiervoor ook het Ed Banger-programma op het Amsterdam Dance Event, tijdens Rauw in de Melkweg. Donderdag 22 oktober staan hier oa. Busy P, dj Mehdi en So Me naast Boys Noize, Brodinski en Joost van Bellen. “Dit wordt mijn eerste keer ADE”, zegt Winter. “En ik heb er zin in! Ik ben blij om van de partij te zijn, ik denk dat de kleine zaal van de Melkweg gaat worden afgebroken -wordt een mooie avond.”

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips