Features + Interviews
Charly Lownoise & Mental Theo || Koningen van de happy hardcore

Charly Lownoise & Mental Theo
Koningen van de happy hardcore

01 juni 2008
Ene Ramon Roelofs en Theo Nabuurs ontmoetten elkaar tijdens een Mallorca-reünie in de Utrechtse Jaarbeurs. Het klikte gelijk en resulteerde in een reeks fantastische klassiekers op het label Master Maximum Records. Charly Lownoise en Mental Theo heersten over de hardcorescene, maar zouden een generatie beïnvloeden op een manier die niet veel house-acts lukte. Een interview met deze ‘heroes of happy hardcore’ over een krankzinnig tijdperk.

De heren hadden in de hardcorescene dus al een megagrote naam opgebouwd en waren zeer geliefd onder het publiek. Maar door hun happy hardcore-sound brak er een knotsgekke periode aan voor Ramon en Theo, die hen over de hele wereld bracht. “Het was heel hectisch, maar we hebben het met enorm veel plezier beleefd. Er waren maanden bij dat we misschien twee keer thuis sliepen en voor de rest van de dagen in hotels. Maar al met al was het een periode om nooit te vergeten.”
Het bleef dan ook niet alleen bij de megahit Wonderfull Days, ook tracks als Fantasy World, Your Smile en Stars groeiden uit tot chartbusters bij uitstek. Het grote succes duurde nog vele jaren, tot de hardcore definitief in elkaar klapte rond 1998. Dat het duo nog onverminderd populair is bleek vorig jaar wel, toen bij de 90´s Request Week van 3FM Wonderfull Days op de tweede plaats eindigde in de lijst met de meest aangevraagde nummers van de 90's. Hiermee versloeg het duo bands als Metallica, U2 en Pearl Jam –geen schande om Nirvana´s Smells Like Teen Spirit voor je te moeten laten toch?
“Wij waren héél verbaasd! Op zo'n moment raken wij er pas van bewust wat zich eigenlijk afspeelde onder de fans. Wonderful Days kiest men toch over een periode van tien jaar, waarin héél veel goede muziek is uitgekomen! Heel bijzonder.”

Het gaat ruim tien jaar later nog altijd erg goed met Ramon. Zo voltooide hij vorig jaar zijn boek ‘Autobiografie van een dj’ en is nog steeds zeer succesvol als hardstyle-dj. Wat is eigenlijk het verschil tussen de hardcore van de jaren ´90 en de hardstyle anno 2008 qua entourage? Ramon legt uit: “De omgeving is niet veranderd. In de hardcore-periode draaiden Theo en ik bijvoorbeeld ook in Ahoy, Brabanthallen of de Jaarbeurs, maar wat zeker wel veranderd is, is dat deze generatie een coulante houding heeft ten opzichte van muziekstijlen. Wij kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk een set beginnen met hardstyle, halverwege overschakelen op happy hardcore en besluiten met hedendaagse hardcore. Deze generatie vindt dat prachtig. En wij ook haha!”
Hoe zit het eigenlijk met zijn schrijversaspiraties na zijn fraaie autobiografie? “In 2005 heb ik een sabbatical genomen en ben toen inderdaad begonnen met het schrijven van mijn autobiografie. Afgelopen november heb ik 'm op de markt gebracht. In eerste instantie wilde ik veel dieper op zaken als mijn spirituele ontwikkeling ingaan, maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om dit in mijn eerste boek toch wat oppervlakkiger te houden. In de toekomst wil ik zeker nog een tweede en misschien zelfs een derde boek uitbrengen om zo mijn ontwikkeling op gang te houden. Want zoals Michel de Montaigne opmerkt tijdens het schrijven van zijn memoires: 'Door zo eerlijk en nauwkeurig mogelijk mijn toestand, plannen en twijfels te beschrijven, merk ik dat de essays eerder mij schrijven dan dat ik de essays schrijf'.”

Charly Lownoise & Mental Theo zijn weer samen te checken tijdens het Happy Hardcore-event in The Sand, Amsterdam. Ga voor meer info naar de website: www.happy-hardcore.nl.

txt Onno Schram
img Erick van der Kleij
Advertentie
Party Tips