Features + Interviews
Chilly Gonzales || Entertainment en kunst moet je combineren

Chilly Gonzales
Entertainment en kunst moet je combineren

10 september 2010
De doorbraak van Jason Beck, aka Chilly Gonzales, bij het grote publiek was er in 2004 met de release van het album Solo. Dit prachtige staaltje pianomuziek zorgde ervoor dat muziekliefhebbers wereldwijd hun hart verloren aan de sympathieke Canadese virtuoos. Na het hitje Working Together en een wereldrecord ‘langste pianoconcert’ (het is al gelukt om deze te verbreken, maar niet via Guiness!) te vestigen, is Gonzales nu terug met een gloednieuw album Ivory Tower, geproduceerd met niemand minder dan electro-grootheid Boys Noize.

En dat verliep naar eigen zeggen erg vlot: "Het eerste wat ik van Boys Noize hoorde was de My Moon My Man remix van Feist en ik was er meteen weg van!", zegt Gonzales over zijn Duitse studiopartner. "Ik heb het normaal gezien niet echt voor remixes, maar deze voelde gewoon anders aan. Toen we elkaar ontmoetten klikte het meteen, we hebben echt dezelfde denkwijzen wanneer het over muziek gaat. Het album zelf was in een mum van tijd gemaakt, het liep werkelijk op wieltjes en dat gaf ons beiden veel energie. Ik ben positief jaloers op hem, want als ik elektronische muziek zou maken, wou ik dat ik het net zoals hem kon. Hij heeft de gave om zich als producer in iemands werk te gooien en zijn ego aan de kant te schuiven."

Of Gonzales zich werkelijk voelt als een ivoren toren is de vraag. Toch zit er meer achter de albumtitel, zo blijkt. Gonzales heeft namelijk ook een gelijknamige film geschreven, Ivory Tower is zodoende een uitgebreid project geworden. "Ivory staat voor het ivoor waar piano’s deels uit gemaakt zijn, en Tower staat voor de kracht van de Boys Noize sound. En toen ik dan gefascineerd raakte door het schaakspel, was de toren uiteraard een belangrijke pion. Toen ik de film aan het schrijven was, realiseerde ik me dat de spreekwoordelijke toren inderdaad een denkbeeldige plek is waar de artiest zich in moet verplaatsen wanneer hij/zij niet met het publiek wil worden geconfronteerd. Het is een vreselijk ding, maar ik wilde het erover hebben en de film legt een beetje uit waarom…"

De film, die in het najaar uitkomt, kreeg op het filmfestival van Locarno felicitaties van de jury. Onder andere goede vrienden Peaches, Feist en Tiga spelen mee. En Tiga heeft blijkbaar acteertalent: "vooral interviews op TV met Tiga inspireerden me, hij heeft een erg entertainend karakter. Sommigen denken dat hij gewoon wat onnozel doet, maar dat klopt niet! Hij is erg grappig, het personage dat je speelt is niet zomaar een personage, het is een overdreven versie van jezelf."

De bestverkochte single I Am Europe is een leuke track, met wel érg speciale lyrics. Europa - in de IK-vorm- wordt er beschreven als ‘I am an imperial armpit, sweating Chianti’ of ‘socialist lingerie’ en heel wat ander moois. Dit lijkt wel een veeg uit de pan naar het groter wordende Europese natiegevoel. Gonzales ontkent: "Het zijn vooral dingen die ik in mezelf zie wanneer ik in de spiegel kijk. Er staan ook mooie dingen in hoor! Europa inspireert me, ik leef hier nu al twaalf jaar en voor mij betekent Europa kunst. Terwijl de VS entertainment behelst, voel ik me op muzikaal niveau ook veel Europeser, mijn skills zijn erg old school. Zelf vind ik dat entertainment en kunst geen tegenpolen zijn, je moet ze combineren."

Van I Am Europe werden heel wat dance remixes uitgebracht, onder andere van Djedjotronic. Er was een rework van Never Stop door Erol Alkan en ook You Can Dance wordt geremixt door onder andere Shadow Dancer en Micky Moonlight. Zou Gonzales zelf ooit een dj-set willen spelen? "Nee helemaal niet, ik heb teveel respect voor het werk van Erol Alkan, Tiga en Boys Noize. Deejays zijn zoals stand up comedians, je kan niet fake lachen, zo kan je ook niet fake dansen. Elke show is dus een gevecht, hapt het publiek toe of niet…"

Het album Ivory Tower ligt sindskort in de winkels, de gelijknamige film wordt dit najaar verwacht.

txt Kwinten Lambrecht
imgs PIAS archief, Alexandre Isard, Dr. Nina Rhode
Advertentie
Party Tips