Features + Interviews
Chocolate Puma || Past, Present en Future van de Nederlandse house

Chocolate Puma
Past, Present en Future van de Nederlandse house

28 december 2009
Bijna 20 jaar geleden begon het allemaal op een zolderkamer in Haarlem. Daar werd door René en Gaston, de mannen achter Chocolate Puma, een van Nederlands eerste en grootste house hits ooit geproduceerd. Tegenwoordig, vele jaren na het eerste succes, staat het duo nog steeds aan de top van de mondiale house. Nieuwjaarsnacht gaat Chocolate Puma haar derde actieve decennium in, met een speciaal optreden tijdens Nightlife Circus in Utrecht. We nemen een kijkje in de past, present en future van het duo.

Past. We schrijven 1992 en de wereld is in de ban van Give It Up van The Good Men. Het is de eerste single van twee enthousiaste Nederlandse housepioniers, René ter Horst en Gaston Steenkist. Enkele jaren later scoren zij wederom een tweede wereldhit, nu met Chocolate Puma – I Wanna Be U. René vertelt over de eerste jaren van housemuziek: “Eigenlijk waren we in het begin overenthousiast. Dag en nacht waren we met bezig muziek maken. We maakten toen zoveel platen, dat het onmogelijk was ze allemaal uit te brengen; tenzij we onder verschillende aliassen produceerden.” De lijst aliassen is dan ook lang, van The Good Men en Chocolate Puma, tot Jark Prongo, René et Gaston, en ga zo nog maar even door.

Present. Tegenwoordig focussen René en Gaston zich op Chocolate Puma. De tijden zijn veranderd geeft René aan: “Vroeger konden we gewoon muziek maken en maar zien wat er mee gebeurde, tegenwoordig komt er een manager aan te pas en moet er veel genetwerkt worden.”

Dat betekent niet dat het nu slechter zou gaan, integendeel, 2009 was een fijn jaar voor Chocolate Puma. “De overstap naar Defected, het fameuze label van Simon Dunmore, heeft ons goed gedaan. We krijgen veel inspiratie en feedback van ze, ook al is onze muziek voor Simon persoonlijk eigenlijk al aan de stevige kant. Het fijne van Defected is ook dat we dezelfde filosofie hebben, het gaat ons om plezier op de dansvloer. Bij Defected kunnen we ons concentreren op het maken van dansvloergerichte muziek en voelen we geen druk een radiohit te produceren.”

De samenwerking met het fameuze Engelse label heeft ook geleid tot het mede mogen samenstellen van de compilatie Defected In The House – Amsterdam edition. Chocolate Puma is hot en lijkt een hoogtepunt te beleven. René ziet dat iets anders: “Ik omschrijf onze huidige fase liever als een fijn punt. Geen hoogtepunt, want het kan altijd beter, en daar streven we ook naar!”

Future. Wat kunnen we in de toekomst dan van Chocolate Puma verwachten? “Het liefst zouden we de Olympische Spelen van 2012 openen”, zegt René. “Dat is onze ambitie. Ik vind dat je ambitieus moet zijn. Ik zou ook graag nog een keer een wereldhit scoren, maar dan wel een typische Chocolate Puma track.”

Typisch Chocolate Puma is een energieke, funky dansvloer track. En die worden niet meer geproduceerd op en kleine zolderkamer, maar in een professionele studio aan huis. “De studio is bij mij thuis, naast de woonkamer” geeft René aan. “Het is een goede graadmeter, als mijn vrouw ‘s avonds een melodietje fluit dan weet ik dat we goed bezig zijn.” Bijna dagelijks sluiten René en Gaston zich op in die studio om te werken aan de toekomst van Chocolate Puma.

Die toekomst begint in het nieuwe decennium. Met een speciaal optreden op Nightlife Circus in Utrecht opent het duo het nieuwe jaar. “Nieuwjaarsnacht blijft een speciaal moment”, besluit René. “We zijn nu al aan het nadenken hoe te gaan openen na het twaalf uur moment. Je wil toch meteen een feestje bouwen en een goede start maken in het nieuwe jaar en decennium!”

Op 31-12 staat Chocolate Puma op Nightlife Circus in de Central Studios te Utrecht. Meer info: .: NIGHT LIFE CIRCUS 2009 :.


txt Rob de Bruyn
img Momono Bookings
Advertentie
Party Tips