Features + Interviews
Chris Liebing nadert zijn doel

Chris Liebing nadert zijn doel

01 maart 2009
Chris Liebing mag gerust beschouwd worden als een van de ‘founding fathers’ van het Europese techno-geluid. In Nederland verwierf hij faam met zijn snoeiharde technosets, waarbij ook zijn samenwerking met Speedy J onder de naam ‘Collabs’ hem in ons land grote populariteit bezorgde. Als zeer toegewijd dj en producer probeert Liebing nog altijd het maximale te halen uit techno en technologie.

Hij mag dan wel bekend staan om zijn donkere en agressieve geluid, het karakter van Chris Liebing weerspiegelt dit geenszins. In accentloos Engels weidt de vriendelijke Duitser uit over zijn recente bezigheden. “Nadat ik de eerste vier weken van het nieuwe jaar op vakantie ben geweest, heb ik vervolgens een korte tour gedaan door Australië om te draaien in Perth, Melbourne en Sydney. Wat me erg opviel, is dat men daar echt versteld stond van de muziek die ik draaide. Verschillende mensen kwam naar me toe en vertelden dat ze dit soort muziek nog nooit hadden gehoord. Je zou denken dat we door het internet in een geglobaliseerde wereld leven, waar iedereen redelijk op de hoogte is van recente muzikale ontwikkelingen. In Australië verwachtte men nog de harde techno van jaren geleden, ze wisten niet wat ze hoorden! Dan is het juist een uitdaging om ook de mensen die wat anders hadden verwacht voor je te winnen met je muziek – en dat lukte ook.”
Hoewel Liebing naam maakte met harde en snelle techno – zo wordt zelfs beweerd dat hij de term ‘schranz’ heeft bedacht – is zijn stijl de afgelopen vijf jaar flink veranderd. Zijn geluid is nog altijd stevig en gericht op de dansvloer, maar is wel een stuk breder en rijker geworden: “De techno van een paar jaar geleden liep op een gegeven moment op een dood spoor. Het was alsof we opgesloten waren in de ‘loop’ en iemand de sleutel had weggegooid! Maar gelukkig kwamen er andere invloeden, ging het tempo weer omlaag en was er weer ruimte voor nieuwe elementen en geluiden. Mijn muziek is ook nu voortdurend in beweging, telkens ben ik bezig met het verbeteren van mijn geluid. Ik heb ook het idee dat ik, sinds ik begonnen ben met het maken van muziek, mijn muzikale doelen steeds dichter nader. Telkens kom ik meer in de buurt van mijn muzikale visie.”
Volgens Liebing speelt technologie een belangrijke rol bij het bereiken van dit doel. “Ik ben begonnen met techno omdat er vrijwel geen regels waren in deze muziekstijl. Moderne technologie hielp daarbij, en nog altijd helpen nieuwe ontwikkelingen mij om mijn muziek beter te maken. Ik hoorde toevallig een oude mixtape van mij uit 1996 en het viel me op dat het er destijds allemaal zo eenvoudig aan toe ging. Elke plaat werd voor de volle vijf of zes minuten gedraaid, vervolgens werd een nieuwe plaat ingemixt en die bleef dan ook weer veel te lang doorgaan. Het was echt heel erg saai en zoiets komt de ‘flow’ van de avond niet ten goede! Gelukkig maken de ontwikkelingen van de laatste tijd het draaien en produceren veel interessanter. Met behulp van de computer kun je geluiden zo goed beheersen en manipuleren, waardoor het mixen nu veel vloeiender gaat dan voorheen.”

Niet geheel zonder toeval speelt technologie ook een prominente rol bij de viering van het tienjarig bestaan van Liebing’s label CLR. In het kader van dit dubbele lustrum zullen in verschillende Europese clubs evenementen plaatsvinden waarbij de aan CLR verbonden artiesten hun kunsten zullen vertonen. “De bedoeling van deze avonden is dat we de mensen laten zien hoever we gekomen zijn op het gebied van muziek en technologie. Voordat het feest begint hebben we eerst een showcase waar men een kijkje achter de schermen kan nemen. Daarnaast hebben we gekozen voor de beste locaties met perfect geluid en zorgen we ook voor goede visuals, dus het wordt in alle opzichten erg interessant.”
Naast de optredens en het organiseren van evenementen is Liebing nog altijd actief met twee eigen labels. “Op CLR staan er releases van Speedy J, Joseph Capriati en Perc in de planning. Op Spinclub Records is er net een goed ontvangen EP van Benny Rodrigues en Kapuchon uit, waar binnenkort ook nog een remix-pakket aan wordt toegevoegd met onder andere een remix van Radio Slave. Daarnaast ben ik ook nog bezig met een eigen album én een album samen met Speedy J, dus het gaat een druk jaar worden!”

Op zaterdag 11 april staat Chris Liebing in de Extrema-area op Paaspop in Schijndel. Meer info op www.paaspop.nl.

txt Fokko Versloot
Advertentie
Party Tips