Features + Evenementen
Circle of Love || Lokroep van onze oosterburen

Circle of Love
Lokroep van onze oosterburen

11 augustus 2010
Met nog zo’n anderhalve week te gaan tot de vierde editie van Circle of Love op zondag 22 augustus, sprak Dance.nl met de vermoeide maar opgewekte organisator van het evenement, Ali Cess Özoglu. Ondanks alle stress en drukte, maakte Cess een half uurtje tijd vrij om te vertellen over Circle of Love, over de line-up, de speciale locatie, en zijn toekomstdromen.

Historie
De stress en drukte, die vrijwel altijd gepaard gaan met de organisatie van een groot evenement, hebben dit jaar een extra dimensie gekregen. Na de desastreuze Love Parade van 24 juli jongstleden – dit behoeft geen uitleg meer – zijn de veiligheidsregels uitgebreid en enorm aangescherpt. De organisatie van Circle of Love werkt dag en nacht om aan alle eisen te voldoen. ‘Ze [de gemeente] willen weten waar iedere vuilnisbak staat, als er één niet op de plattegrond wordt vermeld, mogen we de deuren van festival niet openen’, aldus Cess.

De ontstaansgeschiedenis van Circle of Love is binnen de context van het voorgaande speciaal te noemen. Circle of Love is in 2007 namelijk gestart als de afterparty van de Love Parade, die toen voor het eerst buiten Berlijn plaatsvond. Na al die jaren Berlijn, waar dé after op zondag in Tresor was, was het nu de plaats Essen die ruimte bood voor het wereldberoemde festijn. Ook was er het initiatief om een passende after te organiseren. Verschillende partijen sloegen de handen ineen en met een line-up om van te smullen (oa. Marco Carola, Ricardo Villalobos, 2000 and One, Shinedoe), werd Circle of Love geboren.

Het jaar daarna verhuisde Circle of Love mee met de Love Parade naar Dortmund, en in 2009, toen de Love Parade werd afgelast, besloot de organisatie om Circle of Love wél door te laten gaan, maar dan los van de Parade. ‘De meeste bezoekers die we op Circle of Love 2008 kregen, waren eigenlijk geen Love Parade-gangers. Het waren de échte liefhebbers die toen in die enorm regenachtige tweede editie van het festival in de regen kwamen dansen. Daarom besloten we om Circle of Love los te maken van de geannuleerde Love Parade; dit was hét moment’, aldus Cess.

Renbaan
Vorig jaar was de locatie al prachtig – duizenden mensen dansten op een heuvel die uitzicht bood over het Roergebied – maar de locatie dit jaar is nog specialer: een onlangs voor miljoenen gerestaureerde (paarden)renbaan in Neuss, een stadje op zo’n 30 minuten rijden van Roermond. De renbaan maakt onderdeel uit van een groot recreatiegebied met vele sportfaciliteiten, kleine meertjes, etc. – een betere plek voor een festival is er bijna niet. De locatie biedt veel voordelen én mogelijkheden voor de toekomst. Cess: ‘de infrastructuur is erg goed. Het openbaar vervoer, de bus en trein, zijn op loopafstand. Ook zijn er mogelijkheden voor de toekomst: we kunnen groeien qua oppervlakte en bezoekersaantal’.

Cess heeft een uitgesproken mening wat betreft de eisen waaraan een festivallocatie volgens hem moet voldoen. ‘We zoeken altijd een speciale locatie waar mensen echt een mooi feestje kunnen vieren’. Cess vindt het belangrijk dat er ruimte is, dat de bezoekers, als ze daar behoefte aan hebben, met vrienden kunnen chillen: ‘ergens waar het rustig is en de muziek alleen in de verte klinkt’. In principe is het de bedoeling om het gehele park voor het festival te gebruiken (er is plaats voor 50.000 duizend bezoekers – zo’n bezoekersaantal is een toekomstdroom), maar dit jaar, door alle sancties naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens de Love Parade, wordt waarschijnlijk ongeveer de helft van het terrein gebruikt. ‘Wellicht moeten we ook de meren op het terrein afsluiten omdat het te gevaarlijk is’, aldus Cess. ‘We verwachten voor deze editie zo’n 10.000 bezoekers, en, mocht het slecht weer zijn, dan plaatsen we tenten op het terrein’.

Locals line-up met vette headliners
Circle of Love kiest bewust voor een paar sterke headliners en wil verder veel locale dj’s ruimte geven om te komen draaien. Paul Kalbrenner is de grote naam en de afsluiter van het festival en zij optreden wordt echt iets groots, belooft Cess. ‘Op de technostage staan ondermeer Marcel Dettmann en Ben Klock, de residentdj’s van het Berlijnse Berghain. Veel mensen zullen voor deze jongens komen en ik verwacht veel van hen’. Verder heeft Circle of Love dit jaar naast dj’s, voor het eerst ook bands/live-acts. Cess: ‘trash-punk electronic stuff, zoals Chicks on Speed, dat zal zeker ‘weird’ worden, maar wel goed. In tegenstelling tot eerder willen we nu ook bands boeken, en niet uitsluitend dj’s. Dit zorgt voor meer diversiteit en geeft iets extra’s’.

Circle of Love belooft vanwege de locatie en de gevarieerde line-up een fantastisch festival te worden. En, Duitse festivals zijn goedkoop, zeker volgens Nederlandse begrippen. Zo heb je al een VIP-ticket, inclusief alle drankjes voor maar €99, een dagkaart kost slechts €27 (excl. fee)! ‘Ik ben verbaasd dat er vanuit Nederland geen run is op deze tickets, haha. Ik zou zelf direct voor zo’n aanbod gaan!’ grapt Cess. Cess adviseert iedere partyganger de aankondigingen op de site goed in de gaten te houden, want voor de pre-party die de nacht voorafgaand aan het festival plaatsvindt, heeft de organisatie namelijk een verrassing in petto!

Circle of Love op zondag 22 augustus 2010. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.easyticket.nl.
Meer info over het festival op Circle of Love.

txt Paulien Oldenhave
imgs Circle of Love archief
Advertentie
Party Tips