Features + Interviews
D-Rashid vult Nederland met opzwepende latin

D-Rashid vult Nederland met opzwepende latin

01 juli 2008
Hij begon ooit zijn muziekcarrière in café Madeliefje te Amsterdam, met deephouse en nyc garage. Maar iets in die beats trokken zijn aandacht: latin beats. Van diepe platen met funky grooves maakte hij de switch naar kwalitatieve, swingende latinhouse. Zijn status nu: latinhousegod.

Deze titel heeft hij zelf niet verzonnen, het komt rechtstreeks uit de mond van een trouwe fan. Rashid verbaast zich over het feit dat hij deze status toekomt. “Oja, is dat zo? Dat is wel een hele eer hoor! Ik zie mezelf meer als de pionier van de Nederlandse latinhouse scene. Twaalf jaar geleden begon ik te experimenteren met house platen met percussie beats. In dezelfde periode had ik een eigen latinhouse avond in Club Havana te Amsterdam en begonnen mijn broer en ik met het Salsalounge-concept in Hotel Arena. Ik was host van de latinhouse area. En na de salsalounge zijn we Latin Village begonnen.”
Dat is dus in vogelvlucht hoe D-Rashid zichzelf op de kaart heeft gezet. Zijn broer heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn carrière. Café Madeliefje, waar Rashid als resident begonnen is, was van zijn broer. En in de loop der jaren deden de broertjes Sahib goede zaken. En niet alleen in het draaien, ook in de organisatie. “Wat heel veel mensen niet weten is dat ik samen met mijn broer Latin Village organiseer. Ik ben creative director en hou me bezig met de muzikale invulling, zoals dj’s, acts en live bands. Aan mijn broer heb ik veel te danken.”
Hoe ze het ook voor elkaar hebben gekregen, goed bezig zijn ze zeker. En wat D-Rashid uniek maakt, is zijn onderscheidende factor. In iedere scene komen binnen een bepaalde periode wel veel dezelfde tracks langs, maar ook dat is volgens D-Rashid te voorkomen. “Ik draai vele eigen producties en heb een eigen unieke stijl. Hopelijk komt het daardoor minder vaak voor. Ik blijf kritisch, als dj en producer moet je je stijl continu verbeteren en vernieuwen.”
En dat vernieuwen sloop er enkele jaren al langzaam in. Op den duur maakte Rashid een switch van deephouse naar latin house. “Vroeger draaide ik een combinatie van deephouse en nyc garage. Ik was toen fan van dj Spen, Little Louie Vega en Osunlade. Diepe platen met funky grooves. Maar de latin beats die soms in die platen voorkwamen spraken me erg aan. Ik kan wel uren luisteren naar platen met alleen een latin beat!”
Van latinhouse zonder bezieling is hier dus totaal geen sprake. Zijn passie deelt hij ook met live-acts. Zo werkt D-Rashid onder andere samen met drummer en percussionist Andrei Russo, die tijdens zijn D-Rashid Brutal Tour ook aanwezig zal zijn. “Die tour houdt in: D-Rashid, Grupo Capoeira Brasil, dj Rishi Bass, Andrei op percussie en mc Crown. In de zomer gaan we door het hele land touren. Het wordt een wervelende show van latinhouse muziek en de Braziliaanse capoeira vechtkunst! Ik hou van live-acts. Op Latin Village komt er voor mijn dj set een dikke capoeira show.”
Geen standaardset dus, maar lekker veel actie. En hopelijk heeft hij deze zomer ook nog een dikke zomerhit. Zijn nieuwe single ‘Latin Brutality’ is namelijk net uit, en de verwachtingen zijn hoog. “Voor deze floorkiller heb ik een supermooie clip. Er komen acht remixen uit van onder andere dj Jeroenski en Sidney Samson. Ik krijg veel positieve reacties op de plaat, dus hopelijk wordt dit de grote zomerhit.” We zullen het gaan zien.
Als laatst willen we natuurlijk weten wie hij de moeite waard vindt om te gaan bekijken op Latin Village Festival. “Martin Solveig! Deze man maakte vroeger de dikste latinhouse-platen. Speciaal voor ons feest geeft hij een latinhouse set weg. En verder Sonora Carrusels, geweldige salsa uit Colombia en Samba Madness ft Andrei Russo en Graham B., vette new skool samba!” Aan enthousiasme ontbreekt het D-Rashid in ieder geval niet, waarschijnlijk zien de fans hem over vijf jaar nog steeds als latinhouse dj met goddelijke trekjes.

txt Daniëlle Vermaat
Advertentie
Party Tips