Features + Interviews
Dance Valley voorpret met Marco Bailey

Dance Valley voorpret met Marco Bailey

09 juli 2014

Dance Valley bestaat deze zomer 20 jaar! Reden genoeg om even vooruit te blikken op het fameuze dancefestival in de vallei bij Spaarnwoude. In aanloop naar zaterdag 2 augustus elke week meerdere artiesten aan het woord, ditmaal: Marco Bailey.

Om te beginnen, wat heb je dit jaar allemaal beleefd?
"Dit jaar was tot nu toe fantastisch qua releasen. Na mijn album High Volume vorig jaar, een eerste release op Sleaze UK, daarna Something I Remember op mijn eigen MB Elektronics label en nu uit op Phobiq. Verder mooie gigs in Colombia, Ecuador, Argentinië, Israel, Amerika, Hyperspace in Boedapest, Kingsland in Amsterdam was ook leuk enz enz … Nu de zomer met natuurlijk Dance Valley!"

Kun je omschrijven hoe en wanneer je bent begonnen als dj? En wat je in de tussentijd allemaal hebt geleerd?
"Ik ben begonnen in 1988 in een clubje dat The Beach heette, in Wallonië in België. Ik heb hier veel geleerd; leren dj'en zoals een dj zou 'moeten kunnen' draaien met 'het oor en gevoel' en niet met voorgeprogrammeerde sync bottoms door anderen klaar gezet. Ik heb ook geleerd dat er veel slangen rond dwarrelen in onze scene die je een bepaald ticket op de kop plakken zonder in feite te weten wie of wat je echt bent. Groepjes, managers, fake dj votes, pre paid hookers hehe, en promotors die van het ene paard op het andere springen zo lang het tickets verkoopt :) Zonder eigen visie of identiteit te hebben. Maar gelukkig heb ik ook heel veel mooie onvergetelijke momenten en dingen beleefd, zoals het mooiste voor mij om mensen te zien die met een big smile uit de bol gaan op het event waar je draait. Waardering voor het werk dat je levert, het ontmoeten van nieuwe leuke fijne mensen wereldwijd van Argentinië tot Japan..."

Dance is inmiddels groter dan ooit. Wat vind je de leukste (muzikale) trends op dit moment?
"Ja inderdaad, er zijn heel veel trends op het moment. Het leukste vind ik dat techno beter dan ooit is, dat sluit ook aan op wat ik net zei. Kijk maar naar Ibiza, vele clubs willen nu ook op die trein stappen omdat ze zien dat de techno-avonden goed gaan. Natuurlijk heb je ook de andere stijlen, de massa toerist stijlen hehe, maar dat zal je altijd hebben. Vroeger was een plaat van Madonna of Simple Minds sowieso meer populair, tegenwoordig is dance music bijna even groot."

Dance Valley bestaat nu 20 jaar! Hoe zag jouw leven er 20 jaar geleden uit?
"Oh, bijna hetzelfde hoor. Ik was toen ook al aan het draaien, niet zo veel in buitenland, vooral in België, Nederland en Frankrijk, maar het was de tijd dat België toen een NON STOP party planet was. Clubs als Boccacio in Destelbergen nabij Gent waren ICONS, Balmoral in Gent, Globe in Stabroek, Cafe D'Anvers, het was een non stop feest enkel in eigen landje. Fijne tijd was het, uren in de platenwinkels zitten luisteren, ganse dagen rondrijden voor platen van Music Man in Gent tot Serious in Maastricht tot Outland in Amsterdam enz enz.. Ondertussen was ik bezig met het produceren van de eerste plaatjes, mooie tijd was dat."

Wat is het mooiste verhaal dat je van Dance Valley kent of hebt meegemaakt?
"Natuurlijk was het de mooiste herinnering voor mezelf toen ik de eerste keer op Dance Valley stond, maar ook toen ik als als bezoeker Carl Cox de main stage zag afsluiten in de mooie vallei op het festivalterrein in Spaarnwoude, vol met stralende shiny happy people, mooi moment!"

Wat moet je volgens jou doen om het als festival 20 jaar vol te kunnen houden?
"Blijven het beste te geven van jezelf als promotor, plaats geven aan verschillende genres zonder teveel toe te geven aan enkel de 'easy way' wat tickets verkoopt, respect voor jong en oud, fresh & legends, je eigen huid (niet te snel) verkopen, niet luisteren naar kwade tongen, maar je eigen visie creëren, en al bij al GELUK aan je zijde hebben is een niet te vermijden factor! Je kan alles doen wat je wil, als moeder natuur beslist om een mega storm roet in het eten te gooien zoals op Pukkelpop een aantal jaren geleden, mag je jouw werk zo goed doen als je wil dan is er niks aan te doen."

Wat is/wordt voor jou de ultieme Dance Valley-track? 
"Ga ik nog even over nadenken ;-) surprise surprise, hou niet van voorprogrammeren..."

Waarom is het zo bijzonder om als dj op Dance Valley te staan?
"Het bestaat al 20 jaar, elke grote artiest heeft er wel eens gestaan. En het is kort bij huis, dus veel bekenden en mensen uit eigen land!"

Dance Valley is van oudsher een festival voor en door de clubscene. Hoe zie/voel jij deze streetvibe op het event?
"Meestal blijf ik rondhangen op de stage waar ik draai. Niet dat ik de anderen niet respecteer, maar eerst en vooral ben je daar om je werk neer te zetten en meestal wil je ook je vele collega’s ook nog effe bezig zien.."

Welke artiest(en) ga je dit jaar zelf checken? 
"Nog even over nadenken ook.."

Welke track of set kunnen we het best opzetten om alvast in de stemming te komen voor jouw Dance Valley-gig?
"Moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Omdat er zoveel genres aan bod komen, iedereen heeft zijn persoonlijke favoriete track wel in z’n hoofd zitten."

 Maak kans op Dance Valley tickets!


Advertentie
Party Tips