Features + Interviews
Dance Valley voorpret met Nicole Moudaber

Dance Valley voorpret met Nicole Moudaber

23 juli 2014

Dance Valley bestaat deze zomer 20 jaar! Reden genoeg om even vooruit te blikken op het fameuze dancefestival in de vallei bij Spaarnwoude. In aanloop naar zaterdag 2 augustus elke week meerdere artiesten aan het woord, ditmaal: Nicole Moudaber.

Om te beginnen, wat heb je dit jaar allemaal beleefd?
"Ik ben erg druk geweest, het is weer ook weer een volle zomer dit jaar. Ik kan het eigenlijk niet bijhouden met reizen, studiowerk en het ontbreken van enig privé leven. Maar je hoort me niet klagen, ik hou wel van een uitdaging, dat houdt me gemotiveerd."

Kun je omschrijven hoe en wanneer je bent begonnen als dj? En wat je in de tussentijd allemaal hebt geleerd?
"Ik organiseerde feesten voordat ik het pad van muziek maken en optreden op ging. Ik had een maandelijkse avond in Londen voor vijf jaar bij de legendarische club Turnmills en ik kan me nog herinneren dat ik Paco Osuna zijn eerste Londen-gig leverde. Ik ben constant aan het luisteren naar elke vorm van house en techno, dus op een bepaald moment besloot ik om zelf aan de slag te gaan met de muziek waar ik zo'n passie voor voel. Carl Cox pikte mijn muziek op en supporte mij in zijn radioshow en bleef me regelmatig uitnodigen op zijn avond in Space Ibiza 'The Revolution Continues'.  De rest is geschiedenis. Ik heb geleerd dat het een zwaar beroep is en dat het niet zo makkelijk is als het lijkt, maar toewijding, motivatie en meest belangrijk de passie voor wat je doet zal altijd de doorslag geven."

Dance is inmiddels groter dan ooit. Wat vind je de leukste (muzikale) trends op dit moment?
"Ik ben niet zo dol op het woord 'trend'. Die komen en gaan, ze zijn slechts een kort leven gegund. Muziek is niet als mode, het is niet seizoensgebonden waar magazines je vertellen wat trendy is en wat niet, of wat je zou moeten dragen en hoe je eruit zou moeten zien. Muziek is meer solide in de zin dat het meerdere vormen kan aannemen en altijd terugkeert naar zijn originele vorm. Zo is het altijd geweest. Ik doe geen compromissen, ik kopieer niemand, ik geef de voorkeur aan mijn individualiteit en vertrouw op mijn oren."

Dance Valley bestaat nu 20 jaar! Hoe zag jouw leven er 20 jaar geleden uit?
"Ik was aan het feesten als een gek, net als jij. Mijn taak was om uit te gaan en tien uur lang door te halen in een club totdat de lichten aan gingen, om dan op zoek te gaan naar de afterparty. Ik koester elke minuut ervan, de kennis die ik van de dj's heb opgepikt helpt me deze dagen nog altijd. Ik reisde ook veel naar feesten in het buitenland, de beste muzikale educatie die je kunt hebben. Helaas heb ik nooit Dance Valley kunnen ervaren; het stond altijd op mijn lijst, dus om nu op dit monumentale instituut te draaien is geweldig voor mij. Ik kan niet wachten om er te zijn.

Wat moet je volgens jou doen om het als festival 20 jaar vol te kunnen houden?
"Er zijn vele elementen om relevant te blijven, van de organisatie, marketing, promotie en line-up. Het laatste is belangrijk, dj's en producers komen en gaan en als de organisatoren daar niet van op de hoogte blijven missen ze wat op dat moment speelt. De line-up is een belangrijk onderdeel in het aantrekken van festivalgangers, net als social media een belangrijke tool is in het creëren van bewustzijn, het direct bereiken van mensen op grote schaal. Organisatie en veiligheid zijn ook niet te onderschatten om een evenement memorabel en veilig voor iedereen te maken. Het is een grote operatie en alleen de meest ervaren partijen kunnen dit soort festivals afleveren."

Wat is/wordt voor jou de ultieme Dance Valley-track?
"Ik hou dit als verrassing."

Waarom is het zo bijzonder om als dj op Dance Valley te staan?
"Het is de historie van dit jaarlijkse festival dat het belangrijk voor me maakt. Het Woodstock van de dance, zoals ze het noemen. Het is altijd een eer om op zulke betekenisvolle events te staan, en Dance Valley was de eerste om iconen als Carl Cox, Derrick May, Tiësto, Armin van Buren, Richie Hawtin, Ricardo Villalobos en vele anderen te boeken. Het biedt een variatie aan geluiden voor iedereen, en beperkt zich niet tot één specifieke sound."

Dance Valley is van oudsher een festival voor en door de clubscene. Hoe zie/voel jij deze streetvibe op het event?
"Vooral de vibe die in aanloop naar het festival rondgaat. Amsterdam is altijd een bestemming geweest lang voordat ik ging draaien, ik ging er altijd heen om lekker te verdwalen. En de zomertijd is geweldig omdat iedereen buiten is en aan het feesten. Ik kan me voorstellen dat de week voor het festival te gek is, ik kan niet wachten om dat mee te maken."

Welke artiest(en) ga je dit jaar zelf checken? 
"Op mijn podium kijk ik heel erg uit naar het horen van Steve Lawler. Ik heb hem al een paar jaar niet gezien en ik moet zeggen dat hij één van de eersten was die mijn muziek supporte en uitbracht op zijn label VIVA Music. Ook 2000 and One is een goeie act om te zien, het gaat een mooi dagje worden volgens mij."

Welke track of set kunnen we het best opzetten om alvast in de stemming te komen voor jouw Dance Valley-gig?
"In ieder geval een fijne technoset met veel passie en euforie."


Maak kans op Dance Valley tickets!

Advertentie
Party Tips