Features + Interviews
Dance Valley voorpret met Sied van Riel

Dance Valley voorpret met Sied van Riel

18 juni 2014

Dance Valley bestaat deze zomer 20 jaar! Reden genoeg om even vooruit te blikken op het fameuze dancefestival in de vallei bij Spaarnwoude. In aanloop naar zaterdag 2 augustus elke week meerdere artiesten aan het woord, ditmaal: Sied van Riel.

Om te beginnen, wat heb je dit jaar allemaal beleefd?
"De afgelopen vier maanden heb ik merendeels in de studio doorgebracht om eerlijk te zijn. Heb tussendoor een aantal gigs gedaan in Miami, Toronto, New York, Glasgow en Seattle, maar heb mij echt even volledig bezig gehouden met producties. Het is natuurlijk erg cool als je vol gas aan het toeren bent, maar aangezien ik zelf de producties verzorg moet ik af en toe even een stap terug nemen. Het eerste aantal maanden van het jaar zijn hier prima geschikt voor. Mensen in mijn directe omgeving zeggen altijd dat ik een ster ben in het omzetten van de spreekwoordelijke knop, maar af en toe is het beter om echt volledig tot rust gekomen te zijn en dán de studio in te duiken zonder dat er druk op je schouders ligt of dat je je moet bezig houden met het voorbereiden van sets."

"Mijn eerstvolgende single is een samenwerking met Alicia Madison, een zangeres uit New York. Wij hebben hier pas een videoclip voor opgenomen in Canada. Ik vroeg de director of ik een cameo kon krijgen in de clip, dit omdat het mijn eerste officiële video clip is. Wat doet die gozer nou, die maakt mij gewoon voor 50% onderdeel van de clip. Moest ik ineens acteren en dat soort gekkigheid. Juist omdat het mijn eerste clip is, was het een super toffe ervaring en uiteraard ben ik er trots op. We schoten de clip in super slowmotion en double speed en op een gegeven moment moest ik twee flessen champagne leeg spuiten en een kussen uit elkaar trekken en dit uiteraard in MIJN hotelkamer. Na het opnemen van die scène heb ik housekeeping omgekocht om die kamer schoon te krijgen. Heel die kamer rook naar de tabak, alcohol en zat letterlijk onder de kippenveren haha. Die vent lachte zijn *** uit zijn broek."

Kun je omschrijven hoe en wanneer je bent begonnen als dj? En wat je in de tussentijd allemaal hebt geleerd?
"Mijn oma heeft mij gepusht om iets met muziek te gaan doen. Die had al snel door dat daar mijn passie lag. Ik was een jaar of 12 toen ik begon met het draaien en kopen van platen bij Midtown in Rotterdam Zuid. Met The Darkraver als mijn grote voorbeeld was ik er helemaal klaar voor, hoor! Zes krakkemikkige speakers aangesloten op een versterker uit het jaar nul in mijn slaapkamertje. Tape deck erbij. Had geen idee waar ik mee bezig was, tót ik met mijn oudere vrienden en zus mee mocht naar een club in Spijkenisse destijds (Demi-Sec). Ik stond elke avond uren lang voor de dj booth te kijken wat die gasten deden. Dat deed ik thuis na om zo te kunnen begrijpen hoe het allemaal werkte. Toen deed ik een keer mee aan een dj contest en weet nog dat een van de andere dj's zei 'die monitor op het podium is niet zo goed' en ik dacht 'monitor? ik kan helemaal niet met computers werken.. shit!!' Haha. Wist ik veel wat een monitor was. Ik was 14. Met al mijn acht platen kwam ik wel in de finale die ik vervolgens keihard verloor natuurlijk. Maar het ging om de ervaring. Sinds die tijd heb ik altijd open gestaan om meer te leren. Nu nog leer ik elke dag nieuwe dingen in de studio en probeer ik altijd andere sets neer te zetten als anderen om mij heen en een set nooit volledig te plannen."

Dance is inmiddels groter dan ooit. Wat vind je de leukste (muzikale) trends op dit moment?
"Hmm das een goeie. De enige trend die ik weleens volg zijn kledingtrends, voor de rest heb ik het er niet zo op omdat ze tijdelijk zijn en ik mijzelf niet comfortabel voel als kudde dier. Noem het eigenwijs. Dat dance wereldwijd enorm is is zeer positief. Je wordt nu meer gepusht om het uiterste uit jezelf te halen en dat probeer ik dan te doen zonder de commercie bewust op te zoeken. Als het allemaal zo van een leien dakje gaat is de uitdaging ver te zoeken en zo blijf je scherp en innovatief denk ik. Qua muziek heb ik altijd van bijna alle stijlen gehouden. Van house tot techno en van rock tot pop. Zolang ik er een goed gevoel van krijg en het mij positieve gevoelens brengt luister ik er naar."

Dance Valley bestaat nu 20 jaar! Hoe zag jouw leven er 20 jaar geleden uit?
"Chaotisch haha. Jong en dom, maar goed ik heb er van geleerd. Zonder de ervaringen uit die tijd had ik nooit geweest waar ik nu ben. 1994 was een geweldige periode voor muziek en uitgaan als je het mij vraagt. Wat ik al zei, ik hou van pop en de platen van toen .. commercieel of underground of wat dan ook.. ik luister ze af en toe nog steeds."

Wat is het mooiste verhaal dat je van Dance Valley kent of hebt meegemaakt?
"Mijn eerste Dance Valley ervaring was vrij laat eerlijk gezegd. Dat gebeurde pas nadat ik mijn eerste platen uit gebracht had. Ik weet nog dat ik was uitgenodigd om te komen kijken bij de b2b van Tiësto en Ferry Corsten. Wat een dag was dat. Geweldig! Ik had het nooit zo op festivals omdat ik me niet comfortabel voelde in grote mensenmassa's destijds. Daar heb ik nu gelukkig geen last meer van, alhoewel ik nog steeds van rust hou zo nu en dan."

Wat moet je volgens jou doen om het als festival 20 jaar vol te kunnen houden?
"Terug kijken, leren en vooruit denken, innovatief blijven, controle hebben en vol gas en keihard blijven werken. Zoiets als dit gebeurt niet zomaar en dat laat ook wel zien wat voor team er voor en achter de schermen werkt. Kreeg pas onverwachts een verjaardagskaart van Dance Valley, dat laat ook zien hoe betrokken ze zijn met de artiesten die ze boeken en dat ze aan de kleine dingetjes denken."

Wat is/wordt voor jou de ultieme Dance Valley-track? (mag een classic zijn of juist een gloednieuwe release)
"Da's toch nog steeds die van Ferry Corsten. System F - Dance Valley Theme 2001. Die plaat was zijn tijd vooruit."

Waarom is het zo bijzonder om als dj op Dance Valley te staan?
"Het is een instituut en een van de grootste festivals van ons kikkerlandje. 20 jaar lang hoor ik de naam al en elke keer als ik er was en ik zag anderen draaien voelde ik een gezonde dosis jaloezie. Er zijn menig dj's die een arm en een been zouden afstaan om er te kunnen en mogen draaien en ik ben een van de gelukkige die er weer mag staan! Dat neemt niemand mij af."

Dance Valley is van oudsher een festival voor en door de clubscene. Hoe zie/voel jij deze streetvibe op het event?
"Het is alles bij elkaar op zo'n dag. De locatie, de mensen die er zijn om van de muziek, elkaar, de dag en hun favoriete djs en muziek te genieten, de aankleding van diverse podia en set up. Het oogt en voelt gewoon als uniek in mijn ogen. Je weet als je er aan komt dat je op Dance Valley bent."

Welke artiest(en) ga je dit jaar zelf checken?
"Da's een goeie. Ik weet nog niet hoelang ik op het festival ben want volgens mij draai ik 's nachts nog in het buitenland, maar Steve Lawler en Marco Bailey ga ik zeker even checken, dan moet ik natuurlijk Spijkenisse ff supporten als Vato Gonzalez op het podium staat. Jordy Dazz, en verder zal ik merendeels bij onze stage The Tunnel te vinden zijn die dag."

Welke track of set kunnen we het best opzetten om alvast in de stemming te komen voor jouw Dance Valley-gig?

 

 Maak kans op Dance Valley tickets!

Advertentie
Party Tips