Features + Evenementen
Dancefair 2013 || Educatie voor de hele dancescene

Dancefair 2013
Educatie voor de hele dancescene

04 februari 2013
Februari 2012. Als uit het niets was daar ineens Dancefair, een tweedaags evenement in de Jaarbeurs waar artiesten en bezoekers samenkwamen om hun allergrootste passie te delen: dance. Na het enorme succes van deze eerste editie kan een tweede niet uitblijven. Op 16 en 17 februari aanstaande is het dan ook zover: Dancefair 2013. Dance.nl sprak met initiatiefnemer en organisator Norman Soares over 2012, 2013 en de toekomst.

"Ik ben moe. Leeg", verzucht Norman tijdens het interview dat op een woensdagavond via Skype plaatsvindt. Dat zou je niet zeggen, want hij praat bijna een uur vol vuur over Dancefair, het evenement dat hij bedacht en vorig jaar voor het eerst organiseerde in de Jaarbeurs in Utrecht.
Met ‘pas’ de tweede editie in aantocht, zal niet voor iedereen duidelijk zijn wat Dancefair precies is, en voor wie. "Dancefair is hét educatieve evenement voor iedereen in de dancescene die meer te weten wil komen over alle facetten van de industrie en het vak. DJ, producer, organisator, marketing, social media – eigenlijk proberen we alles wat met dance te maken heeft in twee dagen tijd in 130 seminars over te brengen. We hebben dit jaar 55 topartiesten die lesgeven, van Nicky Romero tot Laidback Luke, tot Kaiserdisco, Marc Romboy, D-Block & S-Te-Fan, Frontliner, Lucien Foort, Roog –iedereen is er."

Geen kleur
Norman vertelt dat Dancefair een afspiegeling wil zijn van de industrie met al haar genres en stromingen. "Dancefair probeert geen kleur te hebben. Een technojongen is even interessant als een jonge hardstyler of houseliefhebber. Het gaat om de passie. Of je nu schranz of hardcore hoort en daar geëmotioneerd van raakt, of dat je naar hele mooie - tussen aanhalingstekens - intelligente techno luistert en je daar een onwijze kick van krijgt, dat maakt niet uit."
"Daarom plaatsen we bij panels die niet over productie gaan maar over marketing of ‘the road to success’, altijd drie of vier genres naast elkaar. Puur om te laten zien dat het niet uitmaakt. Natuurlijk zijn er verschillen in genres, maar het verhaal van elke dj, of nu een dj Luna naast een Lucien Foort naast een Rachmad zit, is hetzelfde. Er zitten alleen nuanceverschillen in hoe je jezelf profileert, maar de passie is hetzelfde. En dat is fantastisch om te zien."

<iframe width="840" height="473" src="http://www.youtube.com/embed/w71IvNeTMrw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Motor van de industrie
Een meerdaags evenement met seminars en panels waar de dance-industrie samenkomt - een vergelijking met het Amsterdam Dance Event dringt zich gemakkelijk op. Het is een die vraag Norman vaak krijgt en voor is. "Dancefair is niet hetzelfde als het ADE. Bij ons is educatie de hoofdmoot, daar draait het om. Natuurlijk, netwerken en zakendoen zijn bij ons ook belangrijke aspecten van het evenement, maar op een wat andere schaal."

Educatie dus, op alle vlakken waar iemand die in de dance aan de slag wil of al is, mee te maken krijgt. Met het idee voor zo’n educatief evenement liep Norman al jaren rond. "Ik heb zelf altijd geproduceerd en veel tijd in de studio doorgebracht, en als percussionist stond ik veel op het podium en kwam ik met veel artiesten in aanraking. En ik vond altijd dat er veel te weinig informatie is voor de jongens die muziek maken. Op YouTube kan je wel veel vinden, maar de echte kern van dingen ontbreekt. En waarom breekt de een door en de ander niet? Heeft dat nu echt te maken met produceren, of heeft het te maken met een bepaalde instelling en wie je bent, met je netwerk?"

"Waarom is iemand succesvol? En ik dacht: waarom is er niet een evenement waar de gelouterde artiest de jonge artiest kan inspireren? Die gelouterde artiest is immers een prof geworden door die jonge artiest die zijn platen koopt.""De groep producers en dj’s die er nog niet zijn, de jongens of meiden die net begonnen zijn of die al een tijdje draaien maar niet echt behoefte hebben om een superster dj te worden, of degenen die dat juist wél willen, maar net niet op dat punt komen, die groep jongens en meiden bij elkaar is huge."

"Ik denk in Nederland wel tussen 15-20.000 personen. Als je beseft hoeveel gear en softwarepakketten er elk jaar verkocht worden, dat is echt gigantisch. Echt ongelofelijke aantallen. Naar mijn mening is deze groep de motor van de industrie. En ik wilde een educatief en vooral ook laagdrempelig evenement voor juist deze groep."

Scouten en inspireren
En dat evenement werd Dancefair, twee dagen vol seminars en workshops van topartiesten, een beurs waar exposanten hun nieuwste technologie en gear presenteren en niet te vergeten zeker tachtig labels die scouten naar talent. "Vorig jaar zijn er in de Feedback Lounge 32 platen getekend, dat is natuurlijk een fantastisch startsein van een carrière. Een jongen, Derick Banks, heeft vorig jaar getekend bij Defected. Een andere jongen, Rob Hes, een technojongen, die heeft Gabriel Ananda ontmoet en heeft nu een release op Ananda’s label. Selected music, ook een label, heeft een of twee jongens gespot en die gaan echt huge worden. Dat is allemaal gebeurd op Dancefair, en dat is fantastisch."

Naast de workshops en de beurs die toegankelijk zijn voor iedereen, is er dit jaar ook een seminar en netwerkevent alleen voor genodigden: We Organize. Speciaal voor 200 event professionals uit Nederland. "Zij gaan praten over de event industrie. Het is heel belangrijk dat dit er is, want vaak gaat het vooral over het buitenland. Een soort bijeenkomst van Nederlandse promotors, clubeigenaren en festivalorganistoren op Dancefair, als een hele mooie broedplaats. De uitnodigingen zijn al verstuurd en we zitten nu al op 58 organizers, zoals UDC, Extrema, Soenda, Escape – iedereen is er. Dit wordt heel leuk, het decor van die jonge jongens en meiden die daar rondlopen en les krijgen, en dat daar dan ergens ook een plek is waar de professionals zijn die elkaar inspireren. Want dat is Dancefair, een plek om elkaar te inspireren."Toekomstmuziek: Dancefair Focus
Norman vertelt hoe hij aanvankelijk een internationaal georiënteerde Dancefair voor ogen had, maar toch besloot om het evenement voornamelijk een nationaal karakter te geven. Als aanvulling gaat Dancefair uitbreiden: "Er komt een extra element bij en dat gaat Dancefair Focus heten. We gaan daar focussen op een specifiek genre en dat zal wél een internationaal karakter hebben, maar meer kan ik daar nog niet over vertellen. Dat evenement gaat later dit jaar plaatsvinden."

Met Dancefair 2013 voor de deur en Dancefair Focus later dit jaar, kunnen leergierige en ambitieuze danceliefhebbers hun hart dus ophalen. En, het mag gezegd: om het geld hoeft niemand het te laten. Een dag Dancefair kost €30,-. Voor twee dagen betaal je €50,-. Een laagdrempelig educatief evenement dus, dat betaalbaar, leuk en bovenal leerzaam is.

Met nog een laatste tip sluit Norman af: "Zorg dat je uitgeslapen en fit bent. Je krijgt zoveel informatie en indrukken en je ontmoet zoveel mensen, je haalt er echt het meeste uit als je fit bent."

Dancefair: zaterdag 16 en zondag 17 februari in Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op de website.

txt Paulien Oldenhave
imgs Chee Jansen
Advertentie
Party Tips