Features + Interviews
DANCE.NL is going to IBIZA! Q&A Martin Garrix

DANCE.NL is going to IBIZA! Q&A Martin Garrix

09 juli 2015

Het is nog maar een uur voordat Ushuaïa zijn deuren opent voor de nieuwe show van Martin Garrix: Multiply. Garrix is net ingevlogen vanuit Vegas en klaar voor het nieuwe avontuur in Ibiza. We spreken een energieke Martijn in de studio van Ushuaïa waar hij tussen de interviews en foto’s door zijn set voorbereidt voor vanavond.

En, hoe is het met de jetlag?
“Ja nogal, die hakt er straks in."

Is dit jouw eerste show deze zomer op Ibiza?“Ja!"

Cool! Ik heb daarnet ook met Oliver gesproken over Multiply. Kun jij mij nog iets meer vertellen over de voorbereidingen die hieraan vooraf zijn gegaan?
“Ja. Vorig jaar heb ik in Ushuaïa in het voorprogramma gestaan bij Avicii en David Guetta. Wij konden altijd heel erg goed opschieten met Avicii en met de Ushuaïa-crew. Ineens kreeg ik vorig jaar een mailtje van ‘Yo, we hebben de vrijdag als optie.’ Ons hele team stond op zijn kop. En ja, wij hebben toen dingen in voorbereiding gezet en ik heb in februari mijn logo geswitcht naar '+x'. Daarna zijn we met Ushuaïa en het hele team gaan brainstormen over allerlei ideeën voor het concept. We hebben denk ik wel vijftien verschillende concepten overwogen. Uiteindelijk kwamen we terug op '+x' en een smiley. En na heel veel brainstormen kreeg alles ineens een body en hadden we een show. Toen kwam natuurlijk de vraag, 'wie willen we dat er mee komt', 'wie willen we dat er bij ons komt draaien'. En het leuke is, de hele line-up ken ik persoonlijk. Oliver ken ik ook al vier of vijf jaar. Justin Mylo is een jeugdvriend van mij en die draait er ook. Het is een groep met vrienden en we doen een show samen. Het voelt als familie. Bovendien is mijn eigen familie ook hier dus dat is helemaal leuk!"

Is de Ushuaïa ook voor jou de vetste plek om te mogen draaien op Ibiza?
“Ja. Ik vind het een hele iconische plek ook. Ibiza in general. Dancemuziek leeft hier al twintig à dertig jaar. Als je dat vergelijkt met een Vegas, daar is dancemuziek pas twee of drie jaar de bom. Het is hier niet ontstaan, maar het heeft lang gebroed en is hier toen groot geworden. Ik heb hier mijn eerste internationale show gehad. Dat was drie jaar geleden in de Privilege. Daar waren toen tweehonderd man, haha. Ze hebben niet heel veel geld aan mij verdiend die avond! Maar voor mij heeft Ibiza heel veel waarde. Vier jaar geleden ben ik nog bij Ushuaïa naar binnen gesneakt tijdens de Swedish House Maffia-show. Toen ben ik er daarna uitgezet omdat ik geen ID bij me had."

Je was waarschijnlijk ook nog veel te jong!
"Ik was viertien en het feest was voor achttien plus."

Moet je bij deze show ook achttien plus zijn?
"Dat weet ik eigenlijk niet."

Ondertussen roept Martijn naar het management: “Hoe oud moeten mensen zijn vanavond?"
Antwoord: "Achttien plus!"

Dan mag jij naar binnen!
Lachend: “Yes, ik mag naar binnen!"

Hoe heb jij je voorbereid voor Multiply? Je zegt dat je nog veel dingen moet doen. Heb je ook je rust kunnen pakken? En heb je in Vegas kunnen nadenken over wie je uitnodigt of over wat je hier gaat doen?
“Ik heb nog geen idee wat ik ga doen op het podium. Dat houdt het leuk voor mij. Ik weet waarmee ik begin, wat mijn intro is. Mijn team weet dat ook. En ik weet ongeveer met welke track ik ga afsluiten. Daartussen is het gewoon kijken wat het publiek wil. Dat is het leuke. Als je een hele voorgeprogrammeerde set doet dan ben je eigenlijk een soort van act en het publiek kijkt alleen maar naar je. Je wilt dat zij onderdeel van de show worden, je wilt het afstemmen op hen. Het is niet dat ik lui ben dat ik me nog niet echt voorbereid heb. Ik ben er gewoon nog niet aan toegekomen en ik vind het ook leuk om dingen open te houden. Er komen daarnaast heel veel vrienden cq collega's langs vanavond die niet op de line-up staan."

Dat kan natuurlijk ook een leuke verassing zijn!
“Ja, dat wordt heel vet! Voor mij wordt dat ook een grote verassing want ik weet niet wie er nou allemaal komen en wanneer ze komen. Misschien springt er straks iemand die ik ken ineens on stage. Maar ik denk dat dat ook goed kan in Ibiza. Er zijn hier heel veel dj’s die op het eiland zijn voor andere gigs en die hun tijd vrij kunnen maken om met een collega op het podium te staan."

Ga je hier op Ibiza nog andere dingen doen dan zelf draaien?
“Ik heb hier een huis, waar mijn vrienden en familie ook in zitten. Ik zit daar tot eind augustus, maar ik ben het minst thuis van iedereen die daar zit omdat ik zoveel shows hier en elders moet doen. Als ik een vrije dag heb dan vlieg ik meteen terug naar Ibiza en dan zit ik hier één of twee dagen weer met familie te chillen. Het wordt een heel leuke periode. Vanavond is het de verjaardag van mijn moeder, dus dat wordt samen feesten."

Goed ook voor de balans, die rust af en toe?!
“Ja, inderdaad. Even relaxen."

Je draait overal ter wereld, maar staat weinig in Nederland geprogrammeerd.
“Ja, ik sta heel heel weinig in Nederland. Met ADE doe ik mijn eigen show in de Heineken Music Hall en ik sluit Mysteryland af dit jaar. Sensation doe ik niet dit jaar. Ik wil wat exclusiever blijven en ik vind draaien net zo leuk als in de studio zitten. Hoe meer grote tracks je hebt, hoe exclusiever je kan draaien. Dat heeft als voordeel dat je je shows groter kunt maken. Ik doe nog steeds veel shows in Nederland vergeleken met de rest van de wereld, maar ik hoef bijvoorbeeld geen residentie in Club AIR in Amsterdam."

Dat snap ik als je hier al staat.
“Ik vind het leuk om exclusief te zijn. Een beetje hypocriet aangezien ik elke week een show doe in Ibiza. Maar ja, het is gewoonweg leuker om hier wat vaker te zijn."

Er staan inmiddels tien man in de kamer te wachten op hun moment met Martijn.. nog één laatste vraag.

Wat is hierna voor jou nog een droom? Heb jij nog iets op je lijstje staan waar je een keer wilt staan?
“Ja, heel veel. Mij lijkt Tommorrowland afsluiten super, supervet. Of een eigen headline-tour net als de SHM. En dat je veel clubs of venue’s doet tot vijftigduizend man of ervoor zorgt dat je gewoon in je eentje vijftien- of twintigduizend kaarten verkoopt. Ik ben superblij met alles wat er nu gebeurt. Ik kan het zelf nog niet geloven. Maar het ultieme moet nog komen, dat lijkt mij een tour doen op de schaal van Avicii of SHM. Ik ga in ieder geval heel hard werken om daar te komen!"

Txt: Sharon Martens // Imgs: Sharon Martens & Martin Garrix archive

Advertentie
Party Tips