Features + Interviews
De onverwachte revival van Alexander Robotnick

De onverwachte revival van Alexander Robotnick

01 oktober 2008
Alexander Robotnick is het alter ego van de Italiaanse dj/producer Maurizio Dami. Met zijn eerste release in 1983 (het nog altijd aantrekkelijke ‘Problèmes D’Amour’) zou je zeggen, een veteraan in het vak. Toch is Robotnick een tijdje uit de roulatie geweest; vlak na die eerste hit trok hij zich terug uit de dancescene en richtte zich op andere muziekprojecten. Pas met de revival van electro in 2003 kwam hij weer boven water. Om vervolgens niet meer terug te keren; Alexander Robotnick geldt nu als één van de grote namen van het Electronation-imperium en zit boordevol plannen en projecten.

Of toch niet? Zijn vorig jaar uitgebrachte album heette tenslotte My La(te)st Album, was zijn tweede carrière in de dansmuziek wederom op zijn einde? “Nee hoor, ik ben alleen een beetje uitgekeken op het concept van verschillende tracks samenvoegen op één cd. Ten eerste is de muziekmarkt heel anders tegenwoordig, er wordt meer naar singles dan naar complete albums geluisterd. Ikzelf voel me ook veel vrijer als ik me puur richt op een single –het album dat ik vorig jaar uitbracht was ook een verzameling van de uren muziek die ik de afgelopen drie jaar had gemaakt.”
De Italiaan vertelt hoe hij sinds 2003 weer met dansmuziek bezig is. Zijn eerste interesse was er al in 2000, daarna hoorde hij de zogenaamde ‘electroclash’ van oa. Miss Kittin & The Hacker en Alexander Robotnick was herboren. “Ik dacht: hey, dansmuziek begint weer interessant te worden, misschien is het goed om er weer in te springen. Daarna ben ik eigenlijk meegegroeid met de muziek. Mijn stijl valt nu niet te omschrijven als electro, ik combineer verschillende soorten gevoelsmuziek –eigenlijk alle stijlen die de hedendaagse elektronische muziek te bieden heeft. Al ben ik de laatste tijd ook veel bezig met de typisch analoge synth-geluiden uit de jaren 70, van die sounds die je aan het dromen zetten en niet alleen je hoofd doen schudden.”
Na vele jaren in aparte muziekprojecten te zijn verwikkeld (van wereldmuziek tot ambient), had Dami niet verwacht ooit nog internationaal furore te maken als dj. “Nee, dit kwam totaal uit het niets. Ik zocht een manier om wat geld te verdienen, maar had niet gedacht dat ik zo diep in de dancescene betrokken zou raken. Ik ben er wel blij mee en heb het prima naar mijn zin, vooral met het bedenken van nieuwe invalshoeken voor het dj’en, van het spelen met keyboards tot speciale edits maken van bestaande tracks.”
“Toch zal ik me ook meer gaan richten op produceren”, gaat hij verder. “Ik beleef nog veel plezier aan dj’en, maar ik wordt ook een dagje ouder. Ik zou de dancescene zo weer verlaten als de muziek minder wordt. Aan de andere kant, ik heb geen zin om opnieuw gitaar te moeten leren spelen… Ik hou me daarom ook bezig met andere projecten. Zo ben ik de laatste tijd erg bedreven in het maken van video’s. Ik heb een homepage op Youtube (YouTube - Kanaal van mauriziodami). Mijn laatste creatie heet ‘Somewhat You Need’ van Italcimenti (een samenwerking met Ludus Pinsky), erg grappig. De volgende zal ‘Obsession for the Disco Freaks’ zijn, een song die een ironisch blik geeft van italo-disco verzamelaars.”
Vooralsnog blijft Dami ook als Alexander Robotnick de dansvloeren bestoken met zijn sets. Met name de Electronation-feesten hebben een speciaal plekje in zijn hart. “Roy Avni van Electronation boekte mij al in september 2003, drie maanden nadat ik mijn dj-carrière was begonnen. Hij geloofde dus als één van de eerste promotors in mijn terugkeer in de dancescene als Alexander Robotnick, daar zal ik hem eeuwig dankbaar voor blijven.”

Alexander Robotnick staat tijdens het Amsterdam Dance Event op vrijdag 24 oktober op de Stubnitz. Op zaterdag 29 november is hij ook te vinden in de Electronation Room op het Groove City Festival in Brussel. Meer info op Maurizio Dami aka Alexander Robotnick - Official Web Site.

txt Nico van der Plas
img Lucia Baldini
Advertentie
Party Tips