Features + Interviews
De toekomst lonkt voor Daniel Sanchez

De toekomst lonkt voor Daniel Sanchez

01 september 2008
Amsterdam kent momenteel veel rijzende sterren. Naast labeleigenaren 2000 and One en Shinedoe zijn het tegenwoordig ook namen als Polder, Anton Pieeete en Bart Skils die de internationale markt veroveren. Opvallende aanwezige in deze bruisende technoscene is Daniel Sanchez, niet alleen organisator van succesvolle feesten als BlaBla, Rotzooii en Mr Stubnitz, maar ook toonaangevend dj/producer en helft van de nieuwste techno-act Gimikk. Met enkele hits op zak lonkt een (internationale) toekomst voor deze Amsterdammer, al kijkt hij wijselijk naar de lange termijn. “Ik wil mezelf niet voorbij lopen.”

Natuurlijk, voor sommigen begon pas een belletje te rinkelen toen vorig jaar ‘Mumbling Yeah’ van Daniel Sanchez en Kabale und Liebe uitkwam. Deze internationale clubhit was echter het gevolg van een éénmalige samenwerking, sindsdien heeft Sanchez zich alweer op nieuwe projecten gestort, waaronder een collaboratie met Eelco Augustijn (aka E-Contact) onder de naam Gimikk. “Een echt dansvloer-project”, aldus de Amsterdammer. “We doen veel liveshows, hebben al een hoop remixen gedaan en in februari volgt zelfs een compleet album op het Remote Area-label van 2000 and One.”
Sanchez ziet Gimikk derhalve als ideaal platform voor zijn creativiteit. Temeer nu hij zijn solo-producties tijdelijk heeft uitgesteld. “Ik ben druk bezig met eigen muziek, maar het lijkt me wijzer om nog even te wachten met de release hiervan. Vorig jaar was ‘Mumbling Yeah’ zó’n grote hit, als je dan heel snel daarna met een nieuwe track komt gaan mensen toch vergelijkingen maken. Dat is wel vaker het probleem met artiesten die veel achter elkaar uitbrengen; het publiek kan gewend of zelfs uitgekeken raken op hun sound. Dan kun je beter gestructureerd, eens in de zoveel tijd, iets uitbrengen, dan heeft een plaat veel meer impact. Je naam wordt op die manier niet verbonden aan een kortstondige trend en kan veel langer mee.”
Desalniettemin is Sanchez blij met het succes van ‘Mumbling Yeah’. “Het heeft de Amsterdamse scene nog meer aandacht gegeven”, zegt hij. “Net als tracks als ‘Dilemma’ van Shinedoe en ‘Pecan’ van Microfunk. Samen met de vele andere releases op Amsterdamse labels is deze scene zo bekend geworden. Met name vorig jaar merkte ik dat; er hing een bepaalde vibe. Iedereen voelde dat het buitenland toekeek en wilde zo goed mogelijk voor de dag komen. Onderhand zijn we daar aan gewend; optredens in het buitenland zijn allang geen uitzondering meer en bijna elke dag komen er wel sterke producties uit. Ja, de scene is professioneler geworden, een volwaardige business.”
Voor Daniel Sanchez betekent dat niet alleen een toegenomen creativiteit in de studio, maar ook een toename van het aantal optredens. “Ik zit nu sinds een half jaar bij Planet Gong, het boekingsbureau van 2000 and One, en ben in het buitenland te boeken bij Family Affairs, hetzelfde boekingsbureau van ondermeer Karotte en Gregor Tresher. Dat gaat geweldig; ik sta nu zeker één à twee keer per maand in het buitenland, dat neemt alleen maar toe. En het zijn niet de minste feesten waar ik sta; vorige maand stond ik bijvoorbeeld op Nature One, wat een gekkenhuis was dat, een afgeladen bunker die helemaal los ging! Ja, volgend jaar weer, dat moet wel lukken.”
“Ik wil volgend jaar eigenlijk bijna alleen nog maar op eigen feesten draaien, voor de rest alleen buitenland”, omschrijft Sanchez zijn ambities. “En natuurlijk veel optreden met Gimikk! Onze laatste track ‘Poppop’ gaat nu erg goed, staat ook op de Nature One-cd, en er komt ook nog een dubbelaar op Remote Area, ‘Dancing on the Stars’. Hiervoor doen we een speciale releaseparty tijdens het Amsterdam Dance Event op BlaBla in Studio 80.”
De organisator Daniel Sanchez heeft zodoende ook nog genoeg ambities, zo merken we. “Ja, met BlaBla gaat het erg goed, sinds januari hebben we bijna alleen maar uitverkochte zalen. En vergeet Mr Stubnitz niet, vanaf zaterdag 20 september komen er weer vier edities aan, vette lineups, coole locatie -gaat weer heftig worden!”

De eerste Mr Stubnitz: zaterdag 20 september 2008 op MS Stubnitz, met oa. Daniel Sanchez, Bart Skils, Steve Rachmad en Anton Pieete.

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips