Features + Interviews
Derrick May brengt Detroit in beeld

Derrick May brengt Detroit in beeld

01 april 2008
Als één van de uitvinders van Detroit techno, heeft Derrick May zich altijd hard gemaakt voor erkenning van deze toonaangevende stroming. Grootste verdienste is de ontwikkeling van een heuse Hollywood-film hierover, een project waar May nu voor het eerst iets over loslaat. “Ik sta nog steeds perplex dat het is gelukt”, aldus de Amerikaan, die altijd al hoopte dat het verhaal van de Belleville Three ook in eigen land aanzien zou krijgen.

Want dat is weleens anders geweest. In de jaren 90 verhuisde May, samen met Stacey Pullen, zelfs een paar jaar naar Amsterdam, verliefd geworden op de vibe alhier. “De mensen, het muzikale klimaat, de feesten, als jonge gekleurde man uit Amerika was het een wereld van verschil. Ik voelde me ontzettend thuis, alles was chill. Ik heb in die tijd ook Rocco leren kennen, hij is een goede, persoonlijke vriend geworden. Draaien op Awakenings was later ook nooit een gig, maar gewoon draaien voor vrienden.”
“Ik heb ook nog altijd veel respect voor hem. Niet alleen gaf hij Detroit techno een plek in Nederland, hij heeft nooit commerciële uitverkoop gedaan met Awakenings. Het is een enorm evenement zonder enige grote sponsordeals, waardoor het altijd zijn eigen karakter heeft behouden. Voor mij voelt het aan als thuis, al blijft Detroit mijn echte thuishaven, ook muzikaal.”
May roemt de puristische, meer soulvolle aanpak van Detroit techno, zelfs nu er allang geen sprake meer is van een echte technoscene. “De economie gaat daar zo slecht, er wonen nu nog maar 800.000 mensen. Het is echt een krimpende stad, waardoor de creatieve bevolkingslaag ook sterk afneemt. Dat is slecht voor de hele scene, maar ik blijf trouw, zal altijd de muziek blijven promoten.”
Ondermeer door er een film over te maken. “Ik weet niet of de productiemaatschappij blij is dat ik er iets over vertel, maar er gaat inderdaad een film worden gemaakt. Ik ijverde er al een tijdje voor en ben nu, als één van de creative consultants, betrokken bij een echte motion picture. Via een paar vrienden heb ik dat voor mekaar gekregen, een Hollywoodfilm over het ontstaan van de technoscene, er wordt nu info vergaard, dan gaat het script geschreven worden.”
Exacte details zijn er zodoende nog niet, May weet alleen dat het verhaal zal gaan over de Belleville Three (Juan Atkins, Kevin Saunderson, Derrick May) en de ontwikkeling van Detroit techno. “Wij waren de laatste innovators van de 20e eeuw”, zegt hij. “We creëerden een muziekgenre vanuit het niets, in een gat ergens in Amerika, om vervolgens de wereld te veranderen. Dat is een verhaal! Er gaan in de toekomst veel films gemaakt worden over dit onderwerp, het leek mij het best dat wij de eersten zijn die het doen.”
“Toepasselijk ja, alles wat na Detroit techno kwam, de hele elektronische muziekscene, is erdoor beïnvloedt. Dat begint nu duidelijk te worden, ook in Amerika, al zal de film geen blockbuster worden, ik ben nog steeds ‘shocked’ dat ze het gaan doen. Maar het was de hoogste tijd, dat staat vast.”

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips