Features + Interviews
DJ Buzz Fuzz - Hardcore-veteraan nog altijd een bezige bij

DJ Buzz Fuzz - Hardcore-veteraan nog altijd een bezige bij

01 april 2009
Mark Vos is met recht één van de belangrijkste pioniers van de Nederlandse hardcorescene. Als lid van het legendarische Dreamteam (met verder Dano, The Prophet en Gizmo) maakte hij deel uit van de meest beroemde hardcore-formatie in de geschiedenis. Maar ook als solo-artiest heeft hij een prachtig cv. Als dj ging hij de hele wereld over en bijna zijn hele discografie is essentieel voor elke hardcore-dj en –liefhebber. In gesprek met de man die zaterdag 6 juni op Free Festival – 10 Years Weekender een thuiswedstrijd speelt in Almere.

Je bent één van de dj’s die het langst meeloopt in de hardcorescene. Wat zijn volgens jou de essentiële verschillen tussen de jaren 90 en de huidige scene?
“Ik denk dat het hele hardcore-gebeuren in de 90's een totaal nieuw fenomeen was en dat daar dan ook totaal anders op werd gereageerd vergeleken met wat er nu gebeurt. Vroeger was er iets meer van een spannend en stiekem gevoel, iets wat eigenlijk niet echt mocht. En dat gevoel mis ik wel af en toe heel erg. Maar nowadayz is de scene veel commerciëler ingesteld. Je hebt ook tien keer zoveel grote feesten als toen. Wel heel prettig voor de bezoekers uiteraard (en yep… voor ons als dj’s is dat natuurlijk ook niet verkeerd).

Je bent één van de DJ’s die geprogrammeerd staat op Free Festival – 10 Years Weekender. Hoe zou jij je favoriete dance-festival willen omschrijven, waar moet het aan voldoen?

“In de eerste plaats moet het lekker weer zijn (duh!). Mooie locatie, al je vrienden erbij… heerlijk. Ik ben gek op festivals… Enne… een goeie line-up is natuurlijk ook nooit weg.”

Je bent onlangs de magische grens van de 40 jaar gepasseerd. Hoe houdt je het vak van artiest fris voor jezelf?

“Op een of andere manier hoef ik mijzelf daar niet druk om te maken. Muziek is mijn lust en mijn leven,dus verzin ik iedere dag wel iets nieuws om me daar vervolgens fris door te laten voelen. Ook het feit dat ik echt van alle stijlen muziek houd,blijft mijn drijfveer om door te gaan en in ieder opzicht verfrissing te verkrijgen.”

Wanneer mogen we weer eens eigen producties van je verwachten, afgezien van de onlangs verschenen Zware Jongens 12”?
“Er komen een aantal nieuwe projectjes aan van mijzelf. 'In Dreamzz' wordt mijn eerstvolgende release. Dan volgen er nog allerlei remixes van oude tracks door o.a. DJ Promo, Human Resource, Na-Goyah and many more. De nieuwe Zware Jongens release (ZJ 002) ligt sinds een maandje in de winkels.

We horen regelmatig in je sets remixen voorbijkomen van enkele oude tracks van jouw hand. Kunnen we hier nog een release van verwachten?
“Speaking of the devil, haha! Yep, die komen ook op zeer korte termijn uit. De 'XTC Love' 2009 remixes als eerste. Die komt in april op de markt. Daarna volgen bijvoorbeeld 'Dreamgirl', 'Open Sesame', 'Frequencies', 'Fuck Happy' in een totaal nieuw jasje.”

Met een lange carrière in de hardcore kunnen we rustig stellen dat je alles hebt zien komen en gaan. Welke ontwikkeling zie jij voor de komende tijd?

“Normaliter had ik hier ieder jaar wel een goed antwoord op en zat ik er ook niet ver naast met wat ik dacht dat er zou gebeuren, maar op dit moment zou ik ’t bij God niet weten wat ons te wachten staat. Helaas.”

Welke ontwikkeling zie jij voor jezelf als artiest nog in de komende jaren, wat zou je beslist nog een keer willen doen?
“Ikzelf hoop meer de produceerkant op te gaan voor jonge aanstormende talenten en degenen die mijn hulp willen gebruiken. Dus ik bedoel nieuwe producties maken op allerlei fronten van de housemuziek voor derden. Ik heb mijn naam volgens mij wel genoeg geëxploiteerd en uitgemolken haha!”

Buzz Fuzz staat oa. zaterdag 6 juni op Free Festival, Atlantisstrand, Almere. Meer info op www.freefestival.nl.

txt Onno Schram
img Mark Vos
Advertentie
Party Tips