Features + Interviews
DJ Chuckie drijvende kracht achter Electric Festival op Aruba || “Toen ik hier drie weken was, zat ik al met een minister te lunchen”

DJ Chuckie drijvende kracht achter Electric Festival op Aruba
“Toen ik hier drie weken was, zat ik al met een minister te lunchen”

04 september 2015

Met een Bloc-Party op het pleintje tussen de Gusto en Senor Frog is gisteravond het Electric Festival op Aruba officieel van start gegaan. In drie dagen tijd zal een bont gezelschap feestbeesten uit 17 landen op het ‘Happy Island’ samenkomen om te dansen op de beats van Chuckie, Afrojack, Nervo en Loco Dice. De line-up wordt aangevuld met een uitgebreide selectie van lokale dj’s. Parallel aan het festival organiseert het Amsterdam Dance Event bijeenkomsten voor professionals uit de muziekindustrie. Dit jaar voor het eerst niet onder de naam ADE Aruba, maar als ADE Global Session.

Grote man

Grote man achter het festival is Chuckie. Acht jaar geleden kwam hij voor het eerst naar het eiland en drie jaar geleden besloot hij naar Aruba te verhuizen. Toen hij jarig was, nodigde hij bevriende artiesten als Akon uit voor een feestje. Hier kwamen 8.000 mensen op af waarmee de basis was gelegd voor Electric Festival. ,,Aruba is van de Caribische eilanden het meest georiënteerd op elektronische muziek. Er worden regelmatig feesten gegeven en er zijn hier veel dj’s actief. Dat geeft een goede basis om verder op te bouwen.’’, vertelt Chuckie vanaf het terras van het Renaissance hotel in Oranjestad. Het hotel vormt het kloppend hart van het festival én de activiteiten van het ADE.

De keuze van Chuckie voor het eiland voor de kust van Venezuela is niet toevallig. ,,Ik maak meer dan 400 vluchten in het jaar en een groot deel daarvan gaat naar de Verenigde Staten. Op Aruba zit je dan veel beter.’’ Naast de keuze om midden in het gebied te zitten waar hij veel actief is – naast Noord Amerika kent Zuid Amerika ook een bloeiende dancecultuur – is de keuze voor Aruba ook heel duidelijk muzikaal ingegeven. Dit jaar is de crossover tussen dance en verschillende Caribische muziekstijlen geëxplodeerd. Voor Chuckie is dit hét bewijs dat zijn keuze voor Aruba de juiste was. ,,Ik wil het publiek op het festival laten horen dat er meer is dan alleen het EDM geluid. Met een artiest als Loco Dice gaan we een stap dieper dan wat het publiek hier kent. Tegelijkertijd zie ik het als mijn missie om de verbinding te leggen tussen wat er hier lokaal gebeurt en wat er in de rest van de wereld gebeurt.’’

Steun

In zijn missie heeft Chuckie alle steun gekregen van het eiland. ,, Het is een klein eiland, mensen kennen elkaar. Toen ik hier drie weken was, zat ik al met een minister te lunchen. In Nederland is dat gewoon niet mogelijk. Toerisme is voor Aruba belangrijk en ze zien hier in dat je met dance een nieuwe groep mensen kan trekken.’’ Naast het ADE is ook de Aruba Tourism Agency (ATA) een belangrijke partner in het evenement.

Voor het Amsterdam Dance Event is het een goede zet om aansluiting te hebben bij de ontwikkelingen op Aruba. Het eiland wil zich in de komende jaren verder ontwikkelen tot feesteiland waarbij de vergelijking met Ibiza regelmatig wordt gemaakt. Met de ontwikkeling van dance in Amerika kan ADE, dat in de kern een zakelijk evenement is, zich sterker profileren in de Amerikaanse markt en zo Nederlandse artiesten beter ondersteunen. ADE wordt georganiseerd door Buma Cultuur dat het promoten van Nederlandse muziek als taak heeft.

Txt: Martin van de Velde // Imgs: Rutger Geerling

Advertentie
Party Tips