Features + Interviews
DJ Promo: "Geen crossover, gewoon mijn hobbyproject"

DJ Promo: "Geen crossover, gewoon mijn hobbyproject"

17 augustus 2010
DJ Promo (Sebastian Hoff) is een van de meest besproken dj’s van dit moment. Zijn avontuur bij hiphoplabel Top Notch is bejubeld en bekritiseerd. Terwijl de discussie doorgaat, komt alweer de derde EP uit; Stijlloos. Een prima aanleiding voor Dance.nl om te kijken hoe het met deze pionier gaat.

Misverstand
Wanneer Sebastian wordt gevraagd of hij nog steeds enthousiast is over de switch van hardcore naar hiphop, grijpt hij de mogelijkheid direct aan om eerst een misverstand recht te zetten. “Ik heb geen switch gemaakt, laat ik alvast zeggen. Ik zit nog gewoon in de hardcore. Dit is een zijproject, iets wat ik heel graag wou doen. Zowel als producer als de artiest Promo.” Zijn enthousiasme is nog lang niet bekoeld. “Ik ben heel benieuwd naar wat voor reacties er op dit album gaan komen. Ik ben niet dom, ik weet dat het heel verschillende reacties zullen zijn.”

Kritiek
Voor sommige van die reacties haalt Sebastian zijn schouders voor op. “Dat is altijd al zo geweest.” Hoe gaat hij met de critici om? “Zeikerds zijn er altijd geweest. Vaak zijn het kleine jochies die anoniem zeuren om aandacht te krijgen. Niet dat ik iedereen over een kam scheer hoor.” Hij beseft dat tegenstand erbij hoort. “Als je iets doet, komt er kritiek. Je kunt niet iedereen te vriend houden, en zeker niet met dit.”
Tegen de hardcorefan die zich wellicht in de steek gelaten voelt wil Sebastian zeggen; “Laat me m’n ding eens doen. Wat ik nu doe is niet perse voor de hardcorescene, het is geen crossover, maar gewoon een hobbyproject van Sebastian. Volgende maand komt er weer een nieuwe hardcore plaat uit. Ik ben daar nog lang niet mee klaar.”

De volgende stap
In verscheidene interviews heeft Sebastian gezegd dat hij de kar van hardcore jaren heeft getrokken. Tegenwoordig is de scene gegroeid, en opkomende namen als Amnesys zijn niet bepaald mainstream. “Dat is een jongen die heel goed bezig is inderdaad. Ik ben zelf fan van hem, en van Endymion en D-Passion. Die jongens hebben een volgende stap gezet, maar ik merk wel weer dat men staat te wachten op iemand die nu het initiatief neemt. Ik heb vorig jaar gezegd dat ik even iets anders ging doen. En dat iemand anders nu de kar moest trekken. En dat is nog niet gebeurd.” Maar Sebastian heeft het streven naar die stap nog niet helemaal naast zich neergelegd. Veel wil hij er niet over kwijt. “Ik ben nog zwaar aan het experimenteren.”

Tussen 2 werelden
Sebastian staat nu eigenlijk tussen twee werelden. Verschillen die van elkaar? “Qua publiek is het redelijk hetzelfde, mensen willen gewoon losgaan op muziek. En qua sfeer is het ook redelijk gelijk. Wat ik wel merk is dat er veel afgunst heerst tussen collega’s in de hardcorewereld. Er wordt al gauw geroepen dat het niets nieuws is. Wat ook helemaal mijn intentie niet is geweest.” Hoe anders in de hiphopcultuur. “Iedereen die ik daar tegenkom is alleen maar zwaar onder de indruk van mijn kunnen.”
Ook het produceren voor Top Notch was wennen. “Ik moet nu gewoon rustig aan doen. De eerste tracks hadden we vooral voor Lowlands gemaakt. Dat ging gewoon keihard en helemaal nergens over. Met Stijlloos heb ik geprobeerd echt liedjes te maken, songs, in plaats van vier minuten los gaan. Dat heb ik heel erg moeten leren."

Iemand anders
Pas is de nieuwe video uitgekomen van single Iemand Anders, die Sebastian samen met Sef (oa. Flinke Namen) heeft gemaakt voor Stijlloos. “Ik denk dat de track een goede combinatie is van hiphop en hardcore. Nu is de track voor de clip wat korter gemaakt, maar op het album hoor je wat meer de geleidelijke opbouw. Sef kwam met de briljante tekst. Vooral die vier zinnen met ‘Kijk ze gelijk zijn’. Dat verbeeldt compleet waar gabber voor staat. Helaas is de clip niet helemaal geworden zoals ik wou. Maar je moet concessies doen als je met veel creatieve partijen werkt. Ik heb de jongens van Habbekrats (makers clip) zoveel mogelijk input gegeven. Het is een beetje gabbertje kijken en dat kan mensen misschien tegen de borst stuiten. Maar luister vooral naar de tekst.”
De clip toont foto’s van een stereotype gabber in situaties die daarbij horen, en eindigt met de ouders die zijn kamer leegruimen. “Dat stereotype is slechts één gabber. Dus dat wil niet zeggen dat de hele scene zo is. Iedereen heeft een eigen interpretatie ervan. Het is ook niet een waarschuwing, meer de soms spijtige werkelijkheid.”

Toekomstplannen
Sebastian is een pionier. En pionier wordt je niet zonder stappen vooruit en veel toekomstplannen te hebben. “Ik ben veel achter de schermen bezig met producties om voor andere artiesten beats te maken. Daarnaast ben ik ook nog veel bezig met hardcore, er liggen nog veel tracks klaar. En het nieuwe hardcore-album dat volgende maand uitkomt natuurlijk.” Er ligt dus nog veel leuks in het verschiet voor de liefhebber.

txt Erin Gabriel
imgs Top Notch archief
Advertentie
Party Tips