Features + Interviews
Dj Proteus || Duistere hard dance met een industrieel gevoel

Dj Proteus
Duistere hard dance met een industrieel gevoel

01 juni 2009
Proteus is een bacterie, een geslacht van salamanders en een zeldzame genetische aandoening, om maar een paar verschillende betekenissen op te noemen. Zelf zegt dj Proteus, actief sinds ’95 en al zo’n zeven jaar ook producer, dat de benaming van 'Griekse zeegod die van vorm kan veranderen' het beste bij hem past. Met zijn gevarieerde harde stijl, kinky looks en wilde performance schopte Proteus het al twee keer op rij tot beste hard dance dj van de wereld en verwierf hij daarnaast ook al tweemaal een plaats in de Top 100 DJ list van DJ Magazine. Het is het beste wat hem ooit is overkomen.
De Finse Harri Andersson is met zijn heftige verschijning een van de meest theatrale figuren in de scene. Zijn uiterlijk onderscheidt hem van de massa maar is niet slechts een act. “De naam Proteus komt van een Engels magazine over Live Action Role Playing (LARP, red.). Dat heb ik jarenlang gedaan met mijn broer. Het is niet zo dat ik dagelijks in rubber rond loop, maar die look ligt wel dicht bij mijn persoonlijkheid.”

“Ha ha, ik zie me al in de supermarkt staan!”, lacht hij. “Die fetisj stuff stamt uit de tijd dat ik veel naar kinky parties in Helsinki ging en luisterde naar industrial- en cybermetal. Mijn imago helpt me om buiten Finland herkend te worden. Er zijn heel veel dj’s die hun vak verstaan, maar de show eromheen kan ervoor zorgen dat mensen nog weten wie jij bent. Het heeft me aan optredens in Engeland en Nederland geholpen. Maar ondanks dat vind ik het vooral belangrijk om een 'nice guy' te zijn. Je moet je bescheiden opstellen, dankbaar zijn voor alles wat je krijgt. Het reizen en het ontmoeten van nieuwe, fantastische mensen doen mij iedere dag weer beseffen dat ik een 'lucky bastard' ben.”

Proteus’ stijl wordt door hem zelf aangemerkt als dark hard dance met een industrieel gevoel. “Sinds de illegale rave parties begin jaren 90 houd ik van hard en energiek en heb ik in de loop der jaren gepoogd alle hardere stijlen samen te brengen. Het voelt als een natuurlijk verloop met de industrial metalscene. Ik draai ook hardcore, maar buiten Finland zou ik niet snel een complete set doen. Overigens lijkt het me wel leuk, maar dan moet het onder de noemer ‘Proteus special hardcoreset’ gebeuren ofzo”, filosofeert hij. “Het moet duidelijk zijn dat het niet het enige is wat ik doe. Ik ben nogal bang om in een genre geduwd te worden. Mijn sets bestaan uit muziek van vrienden uit het FINRG-collectief (Fins label, red.), maar ik stop er ook veel eigen werk in omdat het belangrijk is dicht bij jezelf te blijven en je eigen persoonlijkheid te laten zien. De kans om muziek te mogen maken voor mensen die ervan houden is het mooiste gevoel dat je als producer kunt meemaken. Ik vind het nog steeds overweldigend als het publiek sterk reageert.”

Zoals in Nederlands, waar de festivalscene uniek en waanzinnig is, om met Proteus’ woorden te spreken. “Ik heb in Nederland veel goede vrienden gemaakt omdat mensen tolerant zijn en zich niet direct laten afschrikken. En als ik me comfortabel voel, durf ik risico’s te nemen, bijvoorbeeld shows te doen met naakte vrouwen en vlammen.”

“Maar Ground Zero is één van mijn favorieten”, klinkt het resoluut. “Ik sta er al sinds het eerste jaar op de line-up en houd van de undergroundsfeer die er hangt. Het is een grote eer steeds weer terug te mogen komen. Voor deze editie liggen er weer veel nieuwe tracks klaar. Ik kijk ernaar uit om iedereen gek te komen maken!”

Groundzero Festival, zaterdag 4 juli in Recreatiegebied Bussloo. Meer info over Proteus op www.djproteus.com.

txt Leontine de Reede
Advertentie
Party Tips