Features + Interviews
D.O.N.S. verovert de wereld met zelf ontworpen house

D.O.N.S. verovert de wereld met zelf ontworpen house

10 juni 2010
In Nederland is hij nog niet al te bekend, toch reist de Duitse producer Oliver Goedicke aka D.O.N.S. al jaren over de hele wereld, vermaard om zijn housey producties en remixen. Ooit, back in the 80's, al ervaring opgedaan als dj, maar eigenlijk pas echt internationaal bekend na een opvallende remix van Technotronics Pump Up The Jam in 2005. Eerder dit jaar verscheen zijn officiële debuutalbum, een verzameling van zijn beste werk.

“Je kunt zeggen dat ik sinds '96 echt als artiest bezig ben”, vult Goedicke de personalia aan. “Maar daar heeft een kleine pauze tussen gezeten, eind 2004 heb ik de draad weer opgepakt. En dat ging meteen goed met die remix van Pump Up The Jam. Ik heb daarna veel gesleuteld aan het geluid dat ik voor ogen had. Ik heb veel trance-dingen gedaan, maar na Pump Up The Jam neigde ik steeds meer naar een housey geluid, soms stevig met electro-invloeden, dan weer wat dieper. Met die sound ben ik echt doorgegroeid.”

Ondertussen heeft de Duitser remixen op zijn naam staan voor ondermeer Roger Sanchez, Bob Sinclar en Dirty South, maar heeft hij ook op eigen initiatief klassiekers als Big Fun van Innercity en Somebody Elses Guy van Jocelyn Brown in een hedendaags jasje gestoken. Op het dit jaar verschenen album Design On Sound komt alles samen. “Je hoort eigenlijk een verzameling van wat ik de laatste jaren aan muziek heb geproduceerd. Op deze manier ben ik ook trouw gebleven aan de combinatie van sounds; mijn basis is bijvoorbeeld oude funkmuziek, maar ook electro, funky house en zelfs mijn trance-verleden zijn sterke invloeden.”

Het album verscheen overigens zonder al te veel publiciteit er omheen. Een bewuste keuze, zegt Goedicke. “Veel van de nieuwe tracks op het album zijn als losse singles uitgebracht, daar ging de meeste promotionele aandacht naar uit. En er staan meer singles in de planning, ik wil niet te lang stil staan. Al blijft het bijzonder om een album uit te brengen; een single is nog altijd slechts één van de velen, met een album maak je echt een statement. Ik moet ook zeggen, mijn boekingen zijn flink toegenomen nadat het album uitkwam.”
Zeker internationaal is D.O.N.S. zo steeds groter geworden. En leerde hij een hoop mensen kennen waar weer muziek mee kon worden gemaakt. “Ik ben gek op collaboraties, er kunnen de leukste dingen uitkomen. In Nederland werk ik bijvoorbeeld samen met Jesse Voorn, echt een talent naar mijn mening, waar ik zeker een single mee ga maken, we zijn nu ook weer bezig met een nieuwe productie. Net als bij bijna elke collaboratie leer je van elkaar, je muziek blijft zo interessant door de frisse impulsen die het krijgt.”

Goedicke kon zijn album overigens afmaken door een geluk bij een ongeluk. Tijdens een optreden, vorig jaar november, liep hij gehoorschade op. “Een of andere technische man had mijn monitors heel slecht afgesteld, waardoor er plots een soort knaleffect optrad en ik aan mijn rechteroor 20 procent van het gehoor verloor. Ik ben toen meteen gestopt met optredens, wat ook wel goed uitkwam omdat ik aan mijn album moest werken. Zonder dat ongeluk had ik mijn deadline nooit gehaald!”
“Nu gaat het overigens weer beter. Ik mis nog steeds tien procent, maar kan gewoon mijn werk doen. Ik werk sindsdien ook met in-ear monitors, dat gaat me niet nog eens overkomen. Zeker omdat ik nu zo veel onderweg ben; sinds de albumrelease is het druk geweest. Wil ik tussendoor ook nog muziek blijven maken, moet ik mezelf echt beschermen. Nee, het leven van een dj/producer gaat niet over rozen, haha!”

Muziek en tourdata van D.O.N.S. zijn te vinden op zijn Myspace.

txt Nico van der Plas
img Ammaniel Hintza
Advertentie
Party Tips