Features + Evenementen
Doorgedraaid || Al vijf jaar een doldwaze beleving

Doorgedraaid
Al vijf jaar een doldwaze beleving

28 januari 2013
Zaterdag 9 februari vindt Doorgedraaid niet alleen voor maar liefst de 23e keer in het LVC plaats, 2013 is alweer het vijfde achtereenvolgende jaar in een succesvolle tot de verbeelding sprekende reeks Doorgedraaid-feesten, in het oude pand op de Breestaat, hartje centrum Leiden. Een portret van dit inmiddels loeipopulaire feest.

Sinds Doorgedraaid vijf jaar geleden de dorpse onschuld achter zich liet en de veiligheid van de polders verruilde voor de op de loer liggende gevaren uit de stadse excessen, heeft het al sinds dag 1 van haar Leidse carrière, vrijwel elke keer weer, moeiteloos een uiterst enthousiaste en nog altijd loyale achterban weten te creëren. En daarmee staat het anno 2013 voor grote uitdagingen.

Frisse polderwind
In 2008 kwam op 18 januari de eerste in het LVC georganiseerde Doorgedraaid van de grond. Hiermee zette een troep toen nog zeer jonge honden de eerste grote stappen richting hun inmiddels welverdiende positie als vaste waarde van Leidens nachtelijke uitgaansleven.
Eentje die met enig toeval (of juist zonder) nou net op dat moment tot een punt was gekomen waar het zichzelf maar bleef herhalen en zichzelf nog niet opnieuw wist uit te vinden, Een aantal van de, op dat moment nog, toonaangevende organisaties leken opvallend weinig diversiteit te durven bieden Waarmee ravend Leiden, plus omstreken, op niet veel anders konden rekenen dan het uitzicht van een feestloze situatie…

Tot er plots, vrijwel geheel onverwachts, een verassend frisse polderwind opstak, die als donderslag bij heldere hemel ook de aandacht van de gevestigde orde naar zich toe wist te trekken. Een vers geluid, uit een andere stal, met eigenzinnige ideëen, creatief over de breedte in diverse disciplines, nog enkel door passie gedreven, niet met het oog op winstbejag. Doorgedraaid werd een feest dat binnen no-time, geheel op eigen kracht, door niet teveel naar anderen kijkend, bruisend en vol overgave haar stempel wist te drukken op een doodbloedend Leids nachtleven..

Sterk collectief
Doorgedraaid (een naam die voor zich zou kunnen spreken), staat nooit stil en is continu in beweging, Zo begon het dit avontuur ooit als een elf man sterk collectief, wat zich al snel uitdunde tot een team van vier eindverantwoordelijken, waar onlangs eentje Leiden verruilde voor een stage in technostad Berlijn. Overigens mag daarbij wel onderstreept worden dat ieder van de elf personen waarmee het ooit van start ging, met daarbij nog een redelijk aantal andere goede vrienden van het evenement, zich nog altijd van de partij maken wanneer er weer een Doorgedraaid is.

Opmerkelijk hoe een groep van deze omvang zo standvastig aan elkaar verbonden is gebleven en er elke keer weer zin in heeft. Het recept hiervoor; geven en ontvangen plus delen, en dan niet perse in de deze volgorde.
De volledige druk en de grootste grondtaken liggen echter wel op de schouders bij het overgebleven drietal. Zij maken zich als fundament van de organisatie er elke keer weer sterk voor en gaan door tot de bodem, om alles draaiende te houden.

De afgelopen jaren in het LVC zijn een belangrijk leerproces geweest voor Bo, Cas en Len. Een proces waarbinnen Doorgedraaid zich is blijven verder ontwikkelen, zich steeds weer vernieuwd heeft en er vurig op gebrand was zichzelf te blijven verbeteren, om zo met elke nieuwe Doorgedraaid, de afgelopen editie te kunnen overtreffen; waarin het tot dusver steeds weer wist te slagen.

Nieuwe wereld scheppen
Zo staat elke Doorgedraaid an sich garant voor meer dan gewoon een avondje gezellig stappen en wordt er keihard aan gewerkt en nagedacht over hoe het voor de bezoekers een volledig nieuwe wereld kan scheppen, avontuur kan creëren en hier met een duidelijk verhaal lijn in kan brengen, alles ten behoeve van de complete Doorgedraaid beleving.

In beeld, over geluid, door sfeer, met show en middels allerlei andere waanzinnige gekheid brengen ze de avond tot leven en wekken daarmee het gevoel bij hun gasten dat ze niet alleen aanwezig zijn op, maar ook deelnemen aan het feest. En daarmee tegelijkertijd, op hun manier, bijdrage kunnen leveren aan de memorabele avond die Doorgedraaid voor ze mogelijk maakt.

Doorgedraaid begrijpt heel goed dat het zonder dit enthousiasme van hun trouwe aanhang nooit tot zulke successen had kunnen komen, is deze aanhang daar uiteraard hartelijk dankbaar voor en hopen dat ze ook in de toekomst met dezelfde feestlust naar Doorgedraaid evenementen zullen blijven komen.

LVC
Onlangs werd publiek gemaakt dat het huidige Leids cultureel podium binnen een niet al te lange periode haar deuren zal sluiten, waarschijnlijk tot en met de zomer, en zal er naar alle waarschijnlijkheid een periode van een half jaar te overbruggen zijn voor LVC haar plaats in kan nemen in een nieuwe Leids muziekcentrum, dat momenteel in aanbouw is.

Voor Doorgedraaid betekent dat natuurlijk niet dat er in die periode stil gezeten gaat worden. Het oude LVC is de laatste jaren een welkom onderkomen geweest en heeft als thuisbasis van Doorgedraaid uitstekend dienst gedaan als podium voor haar spraakmakende artiesten.

Met de volledige programmeringen en de steeds weer terugkerende diversiteit hierin, verdeeld over verschillende area's, onderscheidt Doorgedraaid zich van standaard club-avonden en heeft het zich over de afgelopen vijf jaar nagenoeg ontwikkeld tot een heus indoor festival. Daarnaast is Doorgedraaid nog altijd groeiende en is muziek altijd een bepalende factor geweest, maar het zal zich naast hun eigen feestavonden steeds meer gaan richten op een nog breder pakket aan avontuurlijke belevingen voor andere festivals en feesten.

En ziet het deze overbruggingsperiode naar de nieuwe locatie nou juist als hét uitgelezen moment om de vleugels verder uit te spreiden en met het wijde aanbod in Doorgedraaid-concepten andere delen in binnen- en buitenland die onvergetelijke feestvolle en avontuurlijke Doorgedraaid ervaring te laten beleven. Dus wereld hou je vast, Doorgedraaid komt eraan!

Doorgedraaid: zaterdag 9 februari, LVC, Leiden.

txt Asrin
imgs Doorgedraaid archief / Dewi Staal


Advertentie
Party Tips