Features + Interviews
Een terugblik in de 25-jarige house historie met Lucien Foort

Een terugblik in de 25-jarige house historie met Lucien Foort

29 juni 2013

Dit jaar vieren we 25 jaar house in Nederland. In '88 begon het met een fameuze 'summer of love', daarna is de muziek en scene alleen maar groter geworden -het huidige (overvolle) festivalseizoen onderstreept dat alleen maar. Later dit jaar volgen officiële terugblikken, ondermeer met de release van twee boeken: 'Mary Go Wild - 25 Jaar House in Nederland' en 'Dutch Dance'. Wij doen dat alvast met Lucien Foort, bekend van zijn hit Quadrophonia met de gelijknamige band, talloze dj gigs en natuurlijk zijn markante dreadlocks.

Ten eerste, wat betekent house voor jou?
"House voor mij betekent vrijheid, zowel persoonlijk als creatief."

Wat is de beste houseplaat volgens jou?
"Quadrophonia-Quadrophonia. En dit omdat het mij deuren heeft geopend naar de wereld waarin ik met veel begenadigde artiesten en kunstenaars heb kunnen werken/leren."

Welke plaat komt het meest voor in jouw sets?
"Gat Decor – Passion. Toch wel een plaat waar ik naar teruggrijp en waar alles wat house, melodie, groove en adrenaline heeft in verweven zit."

Wat/waar/wanneer zijn je beste house-momenten geweest?
"Een boatparty onder de Golden Gate Bridge in San Fransisco, mijn eerste gig in Wellington, NZ (eigenlijk al mijn tours naar Oz & NZ), mijn gigs in Pacha en Mint in Buenos Aires en recentelijk tijdens een bootparty de zon zien ondergaan over Es Vedra, Ibiza. Vereeuwigd te worden in de film In Exstase van Ruud Pelgrum & Marije Berghuis."

Wie verdient speciale vermelding in de house-historie? En waarom?
"Kraftwerk, Frankie Knuckles want zonder hem was er waarschijnlijk geen house, Carl Cox, Pete Tong, Paul Oakenfold, Sasha, Digweed, Fat Boy Slim, Derrick May voor zijn crossover ability waarbij hij eerdere electronica van bijvoorbeeld Kraftwerk's invloeden op zijn eigen muziek losliet. Luister naar Rhythm Is Rhythm en Sueno Latino en je begrijpt vanzelf de synergie."

Wat zijn volgens jou hoogtepunten geweest in 25 jaar house-historie?
Periode 1988 – 1993
"De hele transformatie van acid house en de opkomst en doorbraak van rave music."

Periode 1994 – 1998
"De afsplitsing van Nederlandse house ten opzichte van de rest van de wereld. Tot voor die tijd was alles house en alle stijlen gelijk. Nu begonnen er duidelijke outlines te ontstaan als in progressive house in de UK, garage en vocal house in NY, Chicago house in Chicago en techno in Detroit. Gabber in Rotterdam."

Periode 1999 – 2003
"De eerste superstar dj's begonnen op te komen en het werd meer een mainstream industrie waar grote corporaties ook brood in zagen. In Nederland had je bijvoorbeeld Chesterfield Labelland dat zich in de zich snel ontwikkelende dance markt stortte."

Periode 2004 – 2008
"Een nieuwe generatie 'bedroom dj's' maakt gretig en handig gebruik van social media om hun eigen stem te voicen omdat de gevestigde orde maar mondjesmaat nieuw talent toelaat. Social media heeft het danslandschap blijvend veranderd. Van plaat naar cd en het verspreiden van muziek via het web betekent voor veel import platenzaken het einde. Muziek is niet langer iets wat men buiten de deur koopt of verkoopt."

Periode 2009 – 2013
"De ontwikkeling van de dj als popster. Iedereen weet wat housemuziek is en onder welk klusprogramma dan ook kabbelt een vrolijke housebeat. Het is wat ik had gehoopt en gedroomd. Een echte heuse industrie met voor een ieder een eigen gevoel. Maar waar men vroeger met zijn allen naar het feest kwam om samen te zijn en het leven te vieren in de vorm van dans is het nu meer een individualistische aangelegenheid met een kortere aandacht, veel telefoons en iets minder beleving. Maar binnen luttele seconden weet de hele wereld ervan door social media. En dat maakt de wereld bereikbaar voor iedereen en ook dat is mooi."

Wat is het verschil tussen vroeger en nu? Waar ligt je hart meer? Waarom?
"Het verschil heb ik boven enigszins aangegeven. Mijn hart ligt bij alles. Vroeger deden we wat we deden binnen ons kunnen. Nu is het niet meer alleen afhankelijk van je draaiprestatie of muziekproductie alleen. Het moet zichtbaar en tastbaar zijn voor een ieder. Big Brother is watching you! Oooh, Faith Popcorn… How right you were…"

Wat is het grootste misverstand over housemuziek?
"Vroeger: dat er alleen maar junkies aan drugs verslaafd rondlopen en dat de dj maar een beetje in zijn nest ligt te stinken wachtend op het weekend.
Nu: Dat je, als je een beetje plaatjes draait en je handen omhoog doet vanzelf in een private jet terecht komt. Er is nog steeds een misverstand dat dit geen industrie is omdat velen muziek als hobby ambiëren."

Wat is volgens jou de toekomst van housemuziek?
"Zolang mensen willen dansen zal er een vorm van dance music blijven bestaan. Alles zal mijns inziens afhangen van technologische ontwikkelingen op gebied van muziekapparatuur en de ontwikkeling van het social media platform."

Kun je vijf ultieme housetracks noemen voor onze YouTube playlist?
1 Quadrophonia – Quadrophonia 
2 Second Phase – Mentasm 
3 Opus 3 – Fine day ("'s werelds eerste kennismaking met een van de mooiste stemmen binnen de house/trance en goede vriendin Kirsty Hawshaw") 
4 808 State – Pacific State 
5 Hardfloor – Acperience 

Advertentie
Party Tips