Features + Interviews
Een terugblik in de 25-jarige house historie met Marcello

Een terugblik in de 25-jarige house historie met Marcello

12 juli 2013

Dit jaar vieren we 25 jaar house in Nederland. In '88 begon het met een fameuze 'summer of love', daarna is de muziek en scene alleen maar groter geworden -het huidige (overvolle) festivalseizoen onderstreept dat alleen maar. Later dit jaar volgen officiële terugblikken, ondermeer met de release van twee boeken: 'Mary Go Wild - 25 Jaar House in Nederland' en 'Dutch Dance'. Wij doen dat alvast met Marcello, mede-organisator van CHemistry en vroeger resident in de iT.

Ten eerste, wat betekent house voor jou?
"Jee, wat een eerste vraag. Nou, toen house een fenomeen werd was het in mijn ogen voor het eerst dat dansmuziek serieus werd genomen. En dat werd hoog tijd. Het was het begin van het thuisproduceren op (drum)computers en samplers waardoor er voor kleine bedragen muziek kon worden gemaakt en men niet meer afhankelijk was van de grote platenlabels en dure studiodagen. En ik hou, als mens, enorm van 'repetitieve beats'..."

Wat is de beste houseplaat volgens jou?
"Er bestaat voor mij geen beste, maar Underworld's Born Slippy is wel heel goed en nog steeds even powerful. Bovendien symboliseert ie voor mij de overgang van hoe ik draaide in de iT naar hoe ik de sound van CHemistry wilde laten klinken. De 12 inch kwam één week voor de eerste CH avond uit en was het grootste anthem van de avond over tien jaar."

Welke plaat komt het meest voor in jouw sets?
“Je draait natuurlijk steeds weer nieuwe muziek. Donna Summer - I Feel Love is wel de plaat die nog steeds ongelofelijk goed is gebleven sinds ik m kocht, iets van 35 jaar geleden. Die heb ik het meest gedraaid denk ik.”

Wat/waar/wanneer zijn je beste house-momenten geweest?
"CHemistry / iT / Waakzaamheid..dus de duizenden avonden waar ik zelf als organisator
bij betrokken was gaven toch de grootste bevrediging. Het is echt teveel om op te noemen want ik heb zoveel gedaan over al die jaren. Maar waar ik nu aan denk is dat we in Israel ook jarenlang hebben gedraaid en avonden/feesten hebben georganiseerd, dat was ook fantastisch!"

Wie verdient speciale vermelding in de house-historie? En waarom?
“Leuke vraag. De eerste die mij te binnen schiet is Alex van Oostrom. Hij was de resident van de Bios op het Leidseplein. Nu is dat de Chicago Social Club. Wij gingen daar met een groepje vrienden vaak heen op zondag. Het was dan hoeren / pooiers / mensen-die-goed-kunnen-dansen-bal en het was altijd afgeladen. Het was nog het vuige nachtleven dat mij aan de New Yorkse underground clubs deed denken. Het geluid was waanzinnig en de muziek vaak ook. Hier hoorden wij elke week de beste zwarte dansmuziek. Toen de eerste Chicago houseplaten uitkwamen ging de tent helemaal los op platen als In The City of Face It van Master Cj&Co, uit 1987 denk ik. Het was nog voor de tijd van de smileys etc. Het ging puur om de muziek en de sex die in de lucht hing. In de Roxy was toen op zondag een tango-avond meen ik me te herinneren. Ik vind tango ook wel mooi hoor...daar gaat het verder niet om."

Wat zijn volgens jou hoogtepunten geweest in 25 jaar house-historie?
Periode 1988 – 1993
"RoXY / iT / Waakzaamheid. Plus uiteraard...housemusic conquering the world."

Periode 1994 – 1998
"Eerste Dance Valley, Nederland/Amsterdam op de internationale dansmap als plek waar het gebeurde met top platenzaken / labels / producers / clubavonden etc."

Periode 1999 – 2003
"Eerste Sensation. Ook de periode dat de Nederlandse trance dj's internationale superstars werden. En wat 'ons' betreft, het succesvol neerzetten van een nieuwe succesvolle avond R.U.S.H."

Periode 2004 – 2008
"De vernieuwing van de scene. Andere dj's/andere sounds (minimal / electro) en andere steden. Londen not, Berlijn jawohl. Plus een enorme vooruitgang. Muziek luisteren en kopen via de computerrr...yesss. Geen gesjouw meer met kisten met de beperking dat je dan maar ongeveer honderd 12 inches bij je hebt."

Periode 2009 – 2013
"Dat er meer en betere muziek dan ooit uitkomt. Ik zoek elke dag ongeveer drie uur."

Wat is het verschil tussen vroeger en nu? Waar ligt je hart meer? Waarom?
"Zoals boven gezegd. Nu heb ik 5.000 nummers bij me als ik ga draaien...Veel meer keus en toch minder zoeken en hassle met platen in en uit hoezen trekken. Heerlijk!"

Wat is het grootste misverstand over housemuziek?
“Dat het alleen maar boem boem is.”

Wat is volgens jou de toekomst van housemuziek?
"It won't stop!"

Kun je vijf ultieme housetracks noemen voor onze YouTube playlist?
1 Mood II Swing featuring John Ciafone - Ohh
2 Pachanga Boys - Time
3 Slam - Eterna
4 Todd Terry popresents Sax - Jazz anthem
5 Sasha - Xpander

imgs Marcello archief en APE archief

Advertentie
Party Tips