Features + Interviews
Een terugblik in de 25-jarige househistorie met Estroe

Een terugblik in de 25-jarige househistorie met Estroe

17 september 2013

Dit jaar vieren we 25 jaar house in Nederland. In '88 begon het met een fameuze 'summer of love', daarna is de muziek en scene alleen maar groter geworden Dance.nl blikt daarom terug op de geschiedenis, ditmaal met Estroe. Al vele jaren is zij actief in de Nederlandse technoscene en ze is nu drukker dan ooit. Onlangs begon ze haar eigen adviesbureau voor dance professionals en haar nieuwe album op EEvoNext komt op 14 november uit. 

Ten eerste, wat betekent house voor jou?
"Energie, troost, afleiding, saamhorigheidsgevoel. House is een essentieel onderdeel van mijn leven."

Wat is de beste houseplaat volgens jou?
"Mr. Fingers - Closer"

Welke plaat komt het meest voor in jouw sets?
"F.U.S.E. LFO - Loop - Plus 8 Records, maar ook de vroege Plastikmannetjes van Richie Hawtin zijn er altijd bij."

Wat/waar/wanneer zijn je beste house-momenten geweest?
"Dat zijn er zo ontzettend veel, maar een paar die meteen naar boven komen als ik er over nadenk: de Mazzo tijd met Steve Rachmad, Cellie en Carlijn, illegale feestjes van Dimi (Angelis) door heel Nederland, De trein waarin ik draaide van Luxemburg naar Berlijn voor de  Loveparade. Mijn liveset mogen spelen tijdens Awakenings in de Gashouder. Opbouwsetjes op festivals als Dance Valley en Extrema in het ochtendzonnnetje."

Wie verdient speciale vermelding in de house-historie? En waarom?
"Onze eigen Dimitri door zijn werk in de pioniersjaren van house en zijn doorzettingsvermogen na de verschrikkelijke rottijd van het afgelopen jaar."

Wat zijn volgens jou hoogtepunten geweest in 25 jaar house-historie?
"Dit is typisch zo'n vraag waarbij je 's nachts wakker wordt en erachter komt dat je nog veel meer had kunnen/willen vertellen, wat dan hoogstwaarschijnlijk ook gaat gebeuren..."

Periode 1988 – 1993
"Roxy, iT, Havana, Richter, in Amsterdam gebeurde het, maar ook in Koog aan de Zaan in de Waakzaamheid. Erg veel kippenvel momenten gehad en mensen ontmoet die vrienden voor het leven bleken te zijn. Een onverwacht optreden van Björk in de RoXY. Legendarische dj-sets van Marcello en Dimitri, afterparty's in de parkeergarage van het Waterlooplein als we uit de iT kwamen en nog door wilde feesten. Cassettebandjes voor mijn verjaardag krijgen van de dj's die ik bewonderde (ze liggen hier nog in de studio). Op m'n rollerblades terug naar de zusterflat van het St. Lucas ziekenhuis skaten waar ik nog snel even kon douchen, om dan weer fris aan het bed van patienten te kunnen staan en dan, zodra het werk klaar was, even een disconap en weer uitgaan in een eeuwigdurende cyclus."

Periode 1994 – 1998
"Ontzettend veel uitgaan met als mijlpaal 1997, toen ik van mijn vakantiegeld twee Technics draaitafels en een mixer kocht, heel veel oefende en na het uitdelen van heel veel tapes aan Paul Jay en MC Marxman van Dance Valley, mocht draaien in de Melkweg tijdens HQ."

Periode 1999 – 2003
"Huiskamergevoel in de Mazzo tijdens Off the Record met Steve, Cellie, Carlijn en alle speciale gasten die we in die tijd uitnodigden. Debuteren op Mysteryland en Dance Valley en de illegale feestjes van Dimi (Angelis)."

Periode 2004 – 2008
"Voor mij een zware tijd waarin het draaien enigzins op de achtergrond raakte omdat mijn moeder overleed na een ziekbed van een half jaar. Ik begon toen met produceren waarin ik een uitlaatklep vond om alle gevoelens in die tijd te verwerken. Het vreugdegevoel kwam toen bleek dat Connaisseur Recordings mijn muziek goed vond."

"Draaien op Detroit Electronic Music Festival op de Dutch stage samen met andere Nederlandse collega's. Joey Beltram live bezig zien in een oud pakhuis. Samen met Stefan Robbers zijn oude label EevoLute voortgezet als EevoNext waarvan we in november de 50e release hebben!"

"Legendarische dj-set van Laurent Garnier op I Love Techno."

Periode 2009 – 2013
"Mijn debuutalbum op Connaisseur uitgebracht met onder andere vocals van Miss Kittin en de boost in internationale boekingen daarna. De terugkomst van melodieuze muziek na de wat kalere tijd van de minimal."

Wat is het verschil tussen vroeger en nu? Waar ligt je hart meer?
"Vroeger was de muziek net nieuw en dat gaf een groot saamhorigheidsgevoel en een energieboost. Het samen ontdekken was fantastisch evenals de opkomst van allerlei subgenres. Tegenwoordig is house helemaal ingeburgerd en commerciëler geworden, ook alles eromheen. Voor mezelf hecht ik veel waarde aan die begintijd door alle nostalgische gevoelens en door de inspiratie die het me gegeven heeft om zelf te gaan dj'en."

"Desalniettemin zijn er ook voordelen in deze tijd, één daarvan is dat deze huidige generatie veel meer openminded is en minder hokjesgeest heeft. Elk weekend zijn er ontzettend veel feesten, voor iedereen is er wat wils tegenwoordig en je hoeft er niet maanden op te wachten. (Dat maakt het dan wel weer veel minder spannend dan vroeger)."

Wat is het grootste misverstand over housemuziek?
"Dat het alleen naar boem boem boem is en dat iedereen alleen maar drugs gebruikt op housefeesten."

Wat is volgens jou de toekomst van housemuziek?
"Ik kan niet in de toekomst kijken, house in het algemeen zal waarschijnlijk blijven bestaan en nieuwe substromingen en variaties zullen elkaar blijven afwisselen. Trends zullen komen en gaan."

Kun je vijf ultieme housetracks noemen voor onze Youtube playlist?
"Niet alles is te vinden helaas, dus ik heb wat concessies moeten doen."
1 Robert Owens - I'll Be Your Friend
2 Mr. Fingers - Closer
3 Laurent Garnier - Man With The Red Face
4 Digital Justice - It's All Gone Pearshaped
5 Steve Rachmad - Asphyx


 


Advertentie
Party Tips