Features + Interviews
Een terugblik in de 25-jarige househistorie met Ram

Een terugblik in de 25-jarige househistorie met Ram

08 oktober 2013

Wie herinnert zich nog Trance Buddha, back in the 90s? Een beruchte club in Amsterdam, waar dj Ram een vaste residency had. Zaterdag 19 oktober organiseert diezelfde Ram trancefeest Grotesque, we blikken nu met hem terúg op 25 jaar house in Nederland.

Ten eerste, wat betekent house voor jou?
"Een levensstijl inmiddels. Ik zou niet weten wat ik zonder moest, was vanaf het eerste moment meteen verkocht.. Zeker in het begin was het een soort van moderne hippietijd. Love, peace, happiness en beukende beats!! Een geweldige tijd."

Wat is de beste houseplaat volgens jou?
"Dat zijn er zoveel, maar The Orange Theme blijft toch wel een van mijn favo's."

Welke plaat komt het meest voor in jouw sets?
"Dat zal mijn RAMsterdam-plaat zijn. Dat is natuurlijk mijn grootste hit geweest en er wordt nog steeds zoveel om gevraagd. Maar dat is meer in het buitenland, in Nederland draai ik hem niet meer. Mijn favo tracks in sets rouleren nog wel eens. Maar zo blijft Oceanlab - Satellite wel regelmatig hangen.. Hangt ook van de tijd af waarop ik moet draaien."

Wat/waar/wanneer zijn je beste house-momenten geweest?
"Dat zijn er wel heel wat. Ik heb zoveel mooie dingen mogen meemaken dat ik er wel een boek over kan schrijven. Het zijn vooral de momenten als je één bent met je publiek als je aan het draaien bent.. Vooral als het dan nog op een mooi strand is of op een leuk festival in Argentinië , Brazilië, Israël of in Azië. Mensen in het buitenland zijn zo dankbaar voor muziek die je draait. Dat is gewoon geweldig. Maar ook bijvoorbeeld op een Mysteryland of een Shockers (Rai) waar ik met Bas moest beginnen en we dachten: 'nou eerste set, wordt niks'. En dan staat het binnen een half uur helemaal vol en gaat het van voor naar achter helemaal los alsof het 's nachts om 3 uur is. En vervolgens hoor je dan dat de rest van de zalen leeg zijn. Da's goud. Er zijn teveel momenten geweest die een vermelding waardig zijn."

Wie verdient speciale vermelding in de house-historie?
"Voor de Nederlandse scene: Per. Dat is toch wel een grondlegger geweest voor een hoop dingen speciaal in Amsterdam."

Wat zijn volgens jou hoogtepunten geweest in 25 jaar house-historie?
Periode 1988 – 1993
"Mayhem feesten, Wielingen, Multigroove, Timemachine, iT, RoXY en de Beat Club loodsfeesten."

Periode 1994 – 1998
"Trance Buddha met een trance programmering van zeven dagen per week.. Waar ik natuurlijk bijna vijf jaar resident ben geweest. En sowieso het begin van de trance scene."

Periode 1999 – 2003
"Voor mij is 1996 tot 2001 wel de beste tijd geweest qua muziek binnen de trance. Zoveel goede muziek met emotie. Echt een top tijd. Vanaf 2001 werd het wat harder allemaal; de hardtrance kwam toen op en begonnen wij op de grote feesten te staan. Shockers, Qlimax, Trance Energy Sensation, Dance Valley, Mysteryland etc."

Periode 2004 – 2008
"Veel op tour geweest, dus weet niet echt hoogtepunt meer van deze tijd. Elke week was een hoogtepunt."

Periode 2009 – 2013
"Solo gegaan. Grotesque natuurlijk; in 2009 begonnen, nu hebben we onze eigen stages op diverse festivals, een indoor festival en internationale clubtour en de Tomorrowland gekte. Dat festival is toch wel iets aparts..."

Wat is het verschil tussen vroeger en nu? Waar ligt je hart meer?
"Vroeger was het underground en bijna een grote familie. Nu is het gewoon een volwassen muziekstroming. Allebei heeft voor- en nadelen. Maar elk begin is natuurlijk het leuks, omdat je het nog niet kent en het allemaal nieuw is. Dat maakt het toch iets specialer."

Wat is het grootste misverstand over housemuziek?
"Is die er dan... Mensen moeten altijd wat te zeiken hebben, aard van het beestje."

Wat is volgens jou de toekomst van housemuziek?
"Het wordt natuurlijk allemaal veel commerciëler, al zul je altijd wel wat substromingen hebben die wat meer voor de liefhebber zijn. Maar als je kijkt naar wat het nu doet in Noord- en Zuid-Amerika wordt het toch wel een redelijke kermis. Alles wordt veel professioneler op een groter niveau. Maar het is leuk om te zien hoe house zich heeft ontwikkeld vanaf '88 tot nu. Terwijl 20 jaar geleden werd geroepen: 'oooh das zo voorbij die stroming'."

Kun je vijf ultieme housetracks noemen voor onze YouTube playlist?
1 Cygnus X - Orange Theme
2 808 State - Pacific
3 Oceanlab - Satellite
4 Gaia - Tuvan
5 Gareth Emery feat. Christina Novelli - Concrete Angel (John O Callghan remix)

<p><iframe src="http://www.youtube.com/embed/videoseries?list=PL88X1Xup46w3CGj8r7P7-oPDifpD2Ez71" frameborder="0" width="840" height="420"></iframe></p>

Ram staat op Grotesque Indoor Festival (19 oktober in de Maassilo, Rotterdam) en op Dance.nl zijn er tickets te winnen!


 

Advertentie
Party Tips