Features + Evenementen
Emporium mythische opener van het festivalseizoen

Emporium mythische opener van het festivalseizoen

01 april 2009
Eén van de traditionele openers van het festivalseizoen is ondermeer Emporium. Georganiseerd door de Nijmeegse club The Matrixx komen hier al hun party-concepten samen op recreatieterrein De Berendonck in Wijchen. Al zeven jaar programmeert de club namelijk de meest uiteenlopende muziekstijlen, van techno en house tot trance, hardstyle en hardcore. Zoals een festival betaamt komen deze allemaal voorbij op Emporium, dit jaar uitgedost als een mythische jungle in de stijl van de Maya- en Incaculturen.

Ze beschouwt The Matrixx als grensverleggende plek, een club waar verschillende soorten partypeople een thuis hebben gevonden. Frances Brand, programmeur bij The Matrixx, doet daar al jaren haar best voor. “Zeven jaar geleden begonnen we als dé club waar je elk weekend een andere dance-stijl hoorde”, vertelt ze. “In die tijd deed nog geen enkele club dat, zo veel verschillende doelgroepen aanspreken. Toch hebben we er succes mee behaald, met concepten als Xxlerator, Exxellent en Tranceclassixx hebben we sindsdien mensen uit heel Nederland over de vloer gehad.”
Zo heeft de Nijmeegse club meerdere succesverhalen te vertellen. Die komen sinds 2005 allemaal samen op The Matrixx' eigen festival Emporium. “Een geweldig evenement”, aldus Brand, die elke editie ruim van tevoren zag uitverkopen. “Er lopen dan 20.000 mensen rond, allemaal behorend tot de achterban van één van onze feesten, die dan ook eens andere muzieksoorten kunnen ontdeken. In die zin is het echt een festival in de beste Matrixx-traditie; groot en gevarieerd.”
In totaal zijn er dit jaar zeven area's, van een hoofdpodium met artiesten als Green Velvet, Marco V, Secret Cinema en Benny Rodrigues tot meer gespecialiseerde podia, gehost door Xxelerator, Dirty Chique, Trancexxtra, Exxelent, Lifted en Brainshock. Staan bij de hardstyle- en hardcore-podia respectievelijk namen als Technoboy, Deepack, Zany vs Noiseconrollers en Lady Dana, Nosferatu en Shadowlands Terrorists, de house-area wordt gedomineerd door dj's als Roog, Erick E, Hardwell en Gregor Salto vs Sidney Samson.
De techno-area zal ditmaal iets anders klinken, zo vertelt Brand. “Vorig jaar eindigde dit podium met stevige schranz, dit jaar zal de muziek wat rustiger blijven met namen als Kabale und Liebe, Steve Rachmad en Rejected.” Om zo ieder jaar voor verrassingen te zorgen en, ook belangrijk, vernieuwend te blijven. Dat geldt ook voor de trance-area, dat met artiesten als Rank 1, Marcel Woods, Judge Jules en P.U.S.H (live) een sterke line-up heeft. Blijft over het podium van Dirty Chique, waar namen als Don Diablo, Joost van Bellen, Goose en Eric de Man te vinden zijn. Niet de minsten, wat dat betreft lijkt Emporium in elk genre de bekende toppers te hebben staan.
Met een thema dat zich richt op de Maya- en Incaculturen in Zuid Amerika (elk podium heeft aansprekende titels als Yucatan Jungle, City of Gold of Temple of Sacrifice) belooft ook de vormgeving van Emporium veel goeds. Nu maar hopen op goede weersomstandigheden. “Dat is iets wat je als organisatie nooit zelf in de hand hebt. De afgelopen jaren hebben we alle weersomstandigheden weleens meegemaakt, dus we zijn voorbereid op alles. Maar weer of geen weer, ik heb er vertrouwen in dat het ook dit jaar weer iets moois gaat worden.”

Emporium: zaterdag 30 mei op recreatieterrein De Berendonck, Wijchen. Meer info op Emporium festival | 2010 |.

txt Nico van der Plas
img Jasper Lesterhuis
Advertentie
Party Tips