Features + Interviews
Erick E ontdekt nieuwe talenten

Erick E ontdekt nieuwe talenten

01 mei 2008
Volgens sommigen zou hij wereldrecordhouder kunnen zijn van meest gedraaide dj-sets ooit. Erick E is inderdaad alomtegenwoordig, van de tijd dat hij in de RoXY doorbrak tot zijn meest recente successen met ondermeer Sneakerz en Housequake. Toch wil de Amsterdammer het rustiger aan gaan doen en zich meer gaan richten op scoutingswerk voor platenlabel Sneakerz Muzik. Zo helpt de oude meester een nieuwe generatie house-talenten, om tussendoor ook zijn eigen carrière van extra glans te voorzien.

Vorig jaar brak de dj nog door met ‘The Beat is Rockin’, een succesvolle track die het tot in de hitlijsten wist te schoppen. “Dan komt er ineens van alles op je af”, aldus Erick E, die zelfs als landelijk bekende dj even moest wennen. “Tja, je bent ineens top 40-artiest, je krijgt aanbiedingen uit totaal andere hoeken dan normaal. Showcases voor bedrijven, beurzen –je publiek is ineens veel breder. Leuk hoor, al blijven Sneakerz en Housequake mijn belangrijkste activiteiten.”
Dat hij nooit groot is doorgebroken in het buitenland is dan ook deels een bewuste keuze geweest. “Een paar jaar geleden had ik zeer sterk de behoefte om internationaal door te breken. Dat is redelijk gelukt, in de zomers heb ik veel gigs gedaan, maar op gegeven moment werd het reizen toch wel heel vermoeiend. Dat gedoe op vliegvelden, het geregel, terwijl de scene in Nederland eigenlijk al heel goed is. Daarom is die ambitie nu minder, al staan er nog steeds leuke dingen op het programma. Binnenkort Sensation White in Sint Petersburg, wat optredens in Amerika en waarschijnlijk voor Radio 538 naar de Olympische Spelen om te draaien in het Holland House.”
Het gerucht dat Erick E door zijn werk voor Sneakerz Muzik minder dj-gigs zou gaan doen klopt inderdaad. “Het is in ieder geval de bedoeling, mijn agenda zit alweer aardig vol. Toch vind ik het leuk om meer voor het label te doen; talenten spotten, ze helpen een carrière op te bouwen. We hebben veel plannen met Sneakerz Muzik, dan moet er wel goede muziek worden uitgebracht.”
Hoe hij een keuze maakt uit de grote hoeveelheid opgestuurde demo’s is ook een vak apart, zo lijkt het. De Amsterdammer noemt geluidskwaliteit en eigenzinnigheid als belangrijkste kenmerken. “Je moet kunnen horen dat iemand zijn apparatuur goed beheerst, het geluid moet meteen goed zijn. Daarnaast maak ik onderscheid tussen ‘tracks’ en ‘nummers’. Een track krijgen we heel vaak opgestuurd, dat is een dansding, een ritme waar je dertien van in een dozijn hebt. Wanneer je echter iets hoort dat opvalt, een goeie melodielijn, aparte vocalen, iets dat blijft hangen, dan is er echt sprake van een nummer. Daar kunnen wij iets mee.”
“De dj-skills zijn dan de volgende stap”, aldus Erick E, die zegt geen artiesten meer aan te nemen die geen eigen muziek maken. “Dat hoort erbij tegenwoordig. Ik begrijp dat het frustrerend is voor mensen die heel goed kunnen draaien, maar geen eigen producties hebben. Die zullen dan met een producer aan de slag moeten, wij kunnen alleen iemands carrière helpen als beide aspecten van topniveau zijn.”
Zo lijken de tijden definitief veranderd. Produceerden dj’s aanvankelijk nog muziek als extra promotie, tegenwoordig is het verplichte kost wil je doorbreken. Zelfs Erick E, groot geworden op basis van zijn dj-talent, is ermee bezig. “Ik had natuurlijk geluk dat ik in de RoXY draaide, ik werd vervolgens benaderd omdat ik daar stond. Zo ging het aanvankelijk ook met Benny Rodrigues, die brak door omdat hij in de Now&Wow stond. Maar ook ik houdt me bezig met produceren, er komt een stortvloed aan nieuwe releases aan. Ja, dan is er kans dat je weer doorbreekt in het buitenland, kan ik weer op vliegvelden gaan hangen, haha! Ach, voor af en toe kan ik er wel mee leven.”

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips