Features + Interviews
Erol Alkan - Onbedwingbare energie

Erol Alkan - Onbedwingbare energie

01 augustus 2008
Vier jaar geleden stond Erol Alkan al een keer eerder op 5 Days Off. Toen hem destijds gevraagd werd wat hij doet met vijf vrije dagen, antwoordde hij dat hij al twaalf jaar geen vakantie had gehad, omdat hij elke week draaide. Er is sindsdien het nodige veranderd: zo stopte hij in 2007 met zijn wekelijkse clubavond Trash. Zou hij nu dan eindelijk zelf al een keer ‘5 days off’ hebben gehad?

“Nee! Nog steeds niet,” antwoordt de schuchtere Engelsman lachend. “Op het moment dat Trash stopte was ik al erg druk met studiowerk.” Trash vond elke maandagavond plaats in de hippe Londense club The End en heeft in de tien jaar van het bestaan legendarische indruk achter gelaten. Het was een van de eerste nachten met de combinatie van dansbare rock en rockende dance. Het waren nachten waar bands als LCD Soundsystem en de Yeah Yeah Yeah’s in een vroeg stadium optraden en de dansvloer was de ontmoetingsplaats voor wat later Bloc Party en de Klaxons zouden worden.
“Aan de ene kant is het jammer dat het over is, want het was voor mij wel echt een creatieve bezigheid,” legt Erol uit. “Het runnen van een clubnacht en ook nog draaien is zwaar, maar je krijgt door beide activiteiten ook een heleboel energie terug van het publiek. In wat ik nu doe zit diezelfde energie trouwens.”
Tegenwoordig is Erol naast draaien voornamelijk bezig met het produceren van albums. Voorbeelden hiervan zijn platen van The Long Blondes, The Mystery Jets, Klaxons en recentelijk Late Of The Pier. “Produceren is te gek. Het is echt een nieuwe uitdaging voor me en ik ben erg trots op de resultaten.” Er ging begin dit jaar zelfs een roddel dat Erol de producer van de nieuwe Franz Ferdinand plaat zou zijn, maar de Brit laat hier geen onduidelijkheid over bestaan: “Dat is niet waar. Op het moment dat het ter sprake kwam had ik me al toegelegd op het Late Of The Pier album, wat zich ongeveer in dezelfde tijd zou afspelen. En weet je, ik hou van Franz Ferdinand, vind het echt een fantastische band, maar ik zou er waarschijnlijk wel een noisy album van hebben gemaakt!”

Alkan staat synoniem voor een lekker ruig feestje, maar was jarenlang in een t-shirt tegen drugsgebruik achter de draaitafels te vinden. Het shirt met de tekst DARE to resist drugs and violence werd een herkenningspunt en Erol besloot er twee parodieën op te maken: EROL keeps kids dancing en LOVE is the answer, beiden in een zeer gelimiteerde oplage. Een anti-drugsshirt is niet voor de hand liggend, dus Erol legt het even uit: “Ik preek niet tegen mensen en zou ze nooit willen vertellen wat ze wel of niet moeten doen, maar je hebt drugsgebruik en drugsmisbruik. Ik wil niet dat ze er aan onderdoor gaan. Ik denk dat een beetje ‘wasted’ zijn wel bijdraagt aan de sfeer op de dansvloer, en zolang ze niet gewelddadig zijn, ‘I love it’.”
Alkan is zelf ook wel toe aan een feestje en kijkt daarom erg uit naar 5 Days Off. “Ik heb vooral zin om Justice weer eens te zien. We zien elkaar echt te weinig doordat ze continu op tour zijn, maar dit wordt een gezellige avond.”

txt Daniël Nagelkerke
Advertentie
Party Tips