Features + Interviews
Fairmont heeft zijn thuis (weer) gevonden

Fairmont heeft zijn thuis (weer) gevonden

01 februari 2009
Fairmont kan worden gezien als één van de meest vooraanstaande leden van James Holden’s Border Community. Geboren als Jacob Fairley groeide deze Canadees op met de rock en indiebandjes in zijn omgeving, om langzaam de techno te ontdekken. Logischerwijs werd er toen al snel verhuisd van Toronto naar Berlijn, inmiddels is Fairley weer terug op het oude honk. Na vele succesvolle releases, met het eind 2007 verschenen album Coloured in Memories als hoogtepunt, voelt Jake zich zodoende weer helemaal thuis, tijd voor nieuwe muziek en het perfectioneren van zijn skateboard-tricks.

Hij sloot het jaar af in Amsterdam, tijdens een speciale Border Community-avond in de Melkweg. “Een geweldig Oud en Nieuw!”, zegt Fairley. “Ik zit nu weer in Toronto, en heen en weer vliegen voor één avond was best heftig, maar zeker de moeite waard. Het is tenslotte altijd leuker om met vrienden te spelen, ik heb ook wat nieuwe tracks kunnen uitproberen die het goed deden.”
Hij noemt een remix voor Robbie Pardoel van Manual Music, evenals een EP van hemzelf die binnenkort uitkomt. “Er slingert een hoop nieuwe muziek rond, wachtend om afgemaakt en uitgebracht te worden”, aldus een productieve Fairmont. Toch draait hij ook nog steeds materiaal van zijn album Coloured in Memory. “Ik ben er nog altijd erg trots op. Voor mij is het niet ongebruikelijk om een album of EP vlak na release het best te vinden, alleen ditmaal is het gevoel blijven hangen. Ik heb ‘m bijna twee jaar geleden afgemaakt en zie het nog steeds als mijn favoriet. Ik heb ook niet veel uitgebracht sindsdien, maar volgens mij heeft het album de tand des tijds goed doorstaan.”
De melodieuze techno op de plaat heeft Fairmont een duidelijk signatuur gegeven, erkent hij. “Toen ik begon met techno was ik omringd door de indiescene in Toronto. Ik deed soms ook behoorlijk rockende sets, dat heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot het meer subtiele geluid wat ik nu laat horen. Ik hou nog steeds van heftige muziek, ik maak het alleen niet meer. Misschien heb ik genoeg gemaakt voor een heel leven, misschien ben ik gewoon te oud om het distortion-pedaal nog in te drukken…”
Hoe dan ook, zijn muziek past in ieder geval prima bij de opvallende, soms experimentele releases op het Border Community-label van James Holden. “Dit is zeker het beste label waar ik ooit voor heb gewerkt. Ik beschouw veel van de mensen daar als goede vrienden, er hangen geen donkere wolken van ambitie of competitie zoals ik die bij andere labels wel zie hangen. Toen ik er werd getekend voelde ik me voor het eerst thuis, dat gevoel is er nog steeds. Het is voor mij ook reden geweest om niet meer onder andere namen te produceren, ik krijg er als Fairmont alle vrijheid om te doen wat ik wil.”

Dat ging zo ver, dat Fairley vorig jaar besloot vaker terug te gaan naar Toronto. “Ik heb een aantal jaar in Berlijn gewoond, maar heb gemerkt dat er niet veel verschil is met Toronto. Ze hebben allebei goede restaurants en er gebeurt van alles… Ja, Berlijn is goedkoper, maar het mooie aan Toronto vind ik dat er geen techno te horen is. Geen van mijn vrienden luistert het, er is ook geen echte scene ofzo. In Berlijn was het overal, dat benauwde me op gegeven moment –het is erg moeilijk om een ‘free mind’ te hebben in zo’n situatie.”
“In Toronto kon ik ook meer gewoon met mijn vrienden hangen, bier drinken, skateboarden. Ik ben een behoorlijk slechte skater, maar mijn ‘nollie heelflips’ beginnen eindelijk te verbeteren, daar ben ik allang blij mee. Verder wil ik mijn liveset gaan verbeteren; ik zit al een tijdje te denken aan een computer in plaats van hardware, daar moet ik alleen wel een goede midi controller voor hebben, misschien zelfs wel zelfgemaakte software, dat kost tijd. En ik ga misschien de soundtrack maken bij een korte film van een vriend van mij, plus hopelijk wat mooie gigs doen deze zomer. En mijn ‘tre flips’ verbeteren, dat zou ook fijn zijn.”

Fairmont staat vrijdag 13 februari op de Border Community-avond tijdens Watt ledje in het Scheltema Complex, Leiden. Meer info op FAIRMONT aka jake fairley op MySpace Music ? Gratis gestreamde MP3?s, foto?s en Videoclips.

Txt Nico van der Plas
Img Lars Borges
Advertentie
Party Tips