Features + Evenementen
Faithless in de 2.0-versie nog steeds onverwoestbaar

Faithless in de 2.0-versie nog steeds onverwoestbaar

14 december 2015

De legendarische danceformatie Faithless was in Nederland. Faithless zit al ruim twintig jaar in het vak, en Maxi Jazz en Sister Bliss kondigden hun afscheid eigenlijk al aan in 2011. De fans dachten dat het klaar was, totdat eerder dit jaar het remixalbum Faithless 2.0 verscheen en ze een gelijknamige tour aankondigden.

Aangekomen bij de Ziggo Dome staat er een enorme rij door de hevige security en controle. Na een half uurtje buiten te hebben gestaan mogen wij ook naar binnen, en wat een zaal is de Ziggo Dome toch. Het is misschien geen Paradiso, maar alles is tot in de puntjes geregeld.

Om negen uur precies begint het optreden met een heftige lasershow, en de klanken van Emergency klinken door. De bandleden komen het podium op. De sfeer zit er gelijk goed in, en de zaal gaat los. De fans staan alleen nog te wachten op frontman Maxi Jazz, die inmiddels al 58 jaar is. Wanneer hij opkomt draagt hij traditioneel een pantalon en een jasje. Wat gelijk opvalt is zijn nog altijd extreem dunne, maar gespierde lichaam, en de energie die daar vanaf komt.

De zaal laat flink van zich horen en dat werkt, want Faithless speelt onophoudelijk door. Zo is gelijk na Emergency het volgende nummer All Races All Colours te horen, die ze daarna soepel laten overgaan in God is a DJ. Uiteraard gaan hierbij gelijk alle telefoons omhoog om dat bijzondere moment te filmen. De magie druipt van het nummer af. Het is overduidelijk dat het niet alleen om een nummer gaat, maar ook om de achterliggende gedachten, vrij vertaald: Het maakt niet uit wie je bent, waar je ook bent, op een plek waar bitterheid verdwijnt, en vriendschap ontstaat, dat is zijn kerk. Wellicht ook de kerk van het publiek dat vanavond aanwezig is.

Wat opvallend is, is de afwisseling tussen de nummers, het is niet alleen maar dance, het is meer dan dat. Er komen vele stijlen voorbij: rock, hiphop, reggae, drum ‘n’ bass en ga zo nog maar even door. Dit maakt het concert bijzonder, speciaal, en voor iedereen even leuk.

Toch wordt al gauw ook duidelijk dat het publiek voornamelijk voor de klassiekers, want naarmate het optreden vordert dut de zaal wat in en wordt er meer met elkaar gepraat en weet ook de bar zich verzekerd van een hoop klandizie. Faithless verdient overigens ook wel even een klein rustmomentje, want Maxi Jazz en consorten hadden tot dan toe zeker een uur lang staan springen. Tijdens We Want More pt.2 weet Maxi Jazz het publiek weer helemaal mee te nemen. De energie van de zaal kan niet meer op als tijdens Salva Mea het colbert ook uit gaat. En ze daarna een kleine adempauze nemen.

Het publiek is opvallend uiteenlopend, van echte ‘gabbers’ tot hipsters, pure muziekliefhebbers en huisvrouwen met een kortpittig kapsel. Het is bijzonder dat een band zo veel verschillend publiek kan vermaken. De leeftijden zijn evengoed enorm verschillend, van kinderen tot ouderen, het maakt niet uit, want iedereen gaat even hard los.

Wanneer Faithless weer opkomt en We Come One gespeeld wordt gaat het dak er nog een keer af. Het publiek gaat daarna met een dikke glimlach en vele rode koppies naar huis. Klein detail, maar wel leuk, is dat wanneer je bij de Ziggo Dome naar buiten loopt er nog steeds muziek van Faithless gedraaid wordt.

Wat je ook van Faithless vindt, het was een prachtig concert. Veel variatie, uiteenlopende nummers, hier en daar een klassieker en weinig stiltes. De show, het geluid, het lichtgebruik; het kwam allemaal volledig tot zijn recht in de Ziggo Dome. Wanneer dit optreden in een openluchttheater had plaatsgevonden, was het allemaal toch wel minder indrukwekkend geweest. De energie die Faithless na twintig jaar nog heeft is opvallend, vooral als je weet dat frontman Maxi Jazz toch al tegen de zestig loopt. In de 2.0-versie is Faithless nog steeds relevant en onverwoestbaar.

Eindoordeel: 5/5

Txt: Sophie Cramer // Imgs: Ferdy Damman

Advertentie
Party Tips