Features + Interviews
Faithless kijkt weer met frisse blik vooruit

Faithless kijkt weer met frisse blik vooruit

01 februari 2009
Het is al een tijdje stil rond Faithless. Laatste wapenfeit van de Britse formatie was een dvd-release, eind vorig jaar, met een live-registratie van een openluchtconcert in Moskou. Hoewel de beelden de ijzersterke live-reputatie van Faithless onderstrepen, ziet toetsenist/dj Sister Bliss dit vooral als zoethoudertje. De groep heeft namelijk wat goed te maken, de flop van hun laatste album To All New Arrivals (2006) moet snel worden vergeten, tijd voor nieuwe muziek. “We zijn er nog! En ons beste album moet nog worden uitgebracht.”

Zelfs over die dvd had ze haar twijfels. Het optreden in Moskou vond plaats in 2007, net iets te lang geleden om eind 2008 nog beelden van uit te brengen. “In de tussentijd hadden we ook stadions gedaan, onze show had zoveel vooruitgang geboekt, eigenlijk had ik liever dáár beelden van uitgebracht”, aldus Sister Bliss. “Maar we kregen een aanbieding van Smirnoff, daar wilden ze een hele serie live-dvd’s uit gaan brengen, die van Faithless zou de eerste worden. En tja, het was ook wel een goede show daar in Moskou, inclusief live-orkest, daarom zijn we toch maar akkoord gegaan.”
Terugkijkend op het afgelopen jaar ziet ze vooral een Faithless dat ondanks de status van commerciële dance-act haar geloofwaardigheid bij de liefhebbers heeft weten te behouden. “Bij ons draaide het altijd om de balans tussen dansvloer en mainstream. Tijdens de laatste tour zijn we gegroeid van kleine gigs naar grote stadions, en overal klopten de shows. Dat was erg opwindend om te zien; we hadden nu ook de muziek om een complete show neer te zetten, van grote dance-anthems tot kleine liedjes. Dat heb ik altijd mooi gevonden aan Faithless, het kan heel rauwe dansmuziek zijn, maar heeft, mede dankzij de teksten van Maxi Jazz, ook nog een diepere lading. Die variëteit aan muziek plus alle visuals hebben onze show naar een hoger plan getrokken.”
Ondanks het succes van de tour, kan Sister Bliss niet ontkennen dat het laatste album geen succes is geweest. Het in 2006 uitgebrachte To All New Arrivals was gevuld met mooie, intieme nummers, die echter nauwelijks op de radio werden gedraaid, ongetwijfeld omdat het niet de verwachte dance-klappers waren waar Faithless om bekend staat. “We werden gepusht om hem uit te brengen”, legt de Britse blondine uit. “We hadden er iets heel moois van kunnen maken, maar er was vlak daarvoor een zeer succesvol Greatest Hits van ons uitgekomen, de platenmaatschappij zat te springen om nieuw materiaal. Vanwege die haast ontbrak er een degelijke danstrack op de plaat, een grote vergissing naar mijn idee.”

Al snel leek Faithless een aflopende zaak. “Onze platenmaatschappij behandelde ons zeer slecht. Ik had eerder al hard gevochten om die Greatest Hits niet te laten uitkomen, dat vond ik nog helemaal niet nodig na drie albums. En toen onze vierde plaat uitkwam, deden ze zulke slechte promotie, veel van onze fans wísten niet eens dat er een nieuwe plaat van ons was uitgebracht! Nu we daar weg zijn, pakken we het anders aan. We nemen de tijd om muziek te maken, laten ons niet meer onder druk zetten, en komen dan terug met een klapper. We zijn het aan onze fans schuldig om nog een dik album uit te brengen.”

“Het past ook helemaal niet bij Faithless om snel iets te maken. De verschillende lagen in onze muziek, de melancholie, dat moet allemaal vanzelf komen. We willen geen product zijn van de platenindustrie, Faithless is meer dan dat. Daarom zijn we nu weer teruggegaan naar de basis. Ik ben weer veel aan het draaien en probeer zoveel mogelijk dingen uit de clubscene te absorberen. Dat heeft geresulteerd in veel creativiteit; we hebben nu al ruim twintig songs geschreven, er komen een paar mooie dingen aan!”
Gevraagd naar inspiratiebronnen blijkt Sister Bliss naar uiteenlopende stijlen te luisteren. “Er komt tegenwoordig een hoop goedkope dansmuziek uit, ik wil ervoor oppassen in die hoek terecht te komen. We luisteren in ieder geval veel house in verschillende gedaanten, van MANDY en Booka Shade tot Axwell en Laidback Luke. Maar bijvoorbeeld ook Agoria, of CSS, Friendly Fires en New Young Pony Club, een indie bandje uit Londen.”
“Er zijn zoveel goede acts tegenwoordig, alleen niet zo goed als wij haha! Nee serieus, Ik hoor soms heel goede dingen, maar dan blijft de muziek naar mijn smaak net iets te zielloos. Met Faithless willen we tijdloze muziek maken –stijlvol, maar ook niet bang om een groots geluid neer te zetten. Dat willen we op onze volgende plaat weer laten horen.”

Wanneer die uitkomt, daarover blijft Bliss nog onduidelijk. “We hebben veel nieuw materiaal, maar ik ga nu geen datum noemen. Misschien deze zomer, misschien met de Kerst, misschien pas daarna. Voor ons is het belangrijk dat we er zelf helemaal achter staan, dat het de juiste mix van geluiden bevat zoals ook onze eerste drie albums die hadden. Het is de hoogste tijd dat we onze kroon weer opeisen, maar daar gaan we wel onze tijd voor nemen.”

Naast de dvd Faithless: Live in Moscow bracht Sister Bliss vorig jaar ook mixalbum Nightmoves uit. Voor meer info: www.faithless.co.uk.

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips