Features + Fashion
FASHIONCLASH Maastricht || Een zomers weekend vol mode!

FASHIONCLASH Maastricht
Een zomers weekend vol mode!

08 juni 2010
Na een mooie zomerse dag op 4 juni is het zover: FASHIONCLASH! Vanaf acht uur 's avonds begint het feest. Uiteraard begint het met een grote opening voor genodigden. Tijdens deze opening is er een expositie te zien waar verscheidene modeontwerpers hun creaties tonen. Daarnaast zijn er ook kledingstukken en accessoires te koop en zijn er in de lounge foto’s van fotograaf Peter Stigter te vinden. Na de opening is het tijd voor de eerste modeshow van de vijf shows die in dit weekend werden gehouden. Uiteraard was Dance.nl hierbij aanwezig.

Show 1
Bijzonder en uiteenlopend. Zo kunnen we de eerste show wel samenvatten. Van felle kleuren tot rustige, lichte tinten. Er is van alles wat te zien. We zien collecties van Swantje Langeheine, Jacob Kok, Ivana Pilja, VAN ROSE, Lisa Colpaert en een collectie van studenten van het KABK Den Haag.

De show begint met een collectie van Swantje Langeheine en wordt gevolgd door de collectie van Jacob Kok. Deze Nederlandse ontwerper choqueert het publiek met modellen met gruwelijke maskers. Dit is dan ook meteen het eerste wat ons opvalt. De maskers passen qua kleur perfecte bij de jurkjes die de modellen dragen. De jurkjes zijn gemaakt van zachte glanzende stoffen en zien er lief en schattig uit. Door de gruwelijke maskers, die iets weg hebben van misvormde aliens, zien de modellen er niet meer lief en onschuldig uit.

Na deze bizarre, maar prachtige collectie, volgt er een reeks kledingstukken met grote ronde vormen en vooral veel zwart. Deze collectie is van de jonge ontwerpster Ivana Pilja uit Belgrado. Wat ons direct opvalt zijn de grote ronde bollen die alle modellen op hun hoofd dragen. Doordat deze bedekt zijn met haar, lijkt het net alsof de modellen enorme knotten op hun hoofd hebben.

Nog een erg interessante show is die van Lisa Colpaert: geweldige kleurencombinaties, prachtige draperieën en mooie vormen. Er zijn vooral groene tinten als mintgroen en zeegroen te zien die gecombineerd zijn met grijs en af en toe was zilver als blikvanger. Mooie kledingstukken met vooral prachtige ruggen, brede schouders en geprinte stofjes. Een geweldig einde van de eerste dag van Fashionclash.

Show 4
De laatste dag van Fashionclash, zondag 6 juni, is Dance.nl weer aanwezig.
In de vierde show zien we de collecties van Mascha van Welij, Irene Heldens, superated, Elsewerk, Bregje Cox, Laure Lamborelle en Tata Christiane. Welke collecties onze harten direct veroveren, zijn die van superated, Elsewerk en Tata Christiane. Superated is een mannen merk opgezet door twee mannen. Wanneer de modellen één voor één langs komen, zien we direct dat kleur erg belangrijk is bij deze collectie. Maar om nou precies te kunnen zeggen welke kleuren we veel zien... Laten we het erop houden dat het er veel zijn en dat het totale kleurenbeeld ontzettend goed werkt.

De stoere modellen dragen gekleurde leggings, shorts en hier en daar een gekleurde lange broek. Superated is niet van het normale standaard. Er komen zelfs crocs op de catwalk voorbij. Zullen crocs dan toch niet zo erg zijn als we denken? Bij de aansluitende onderkleding hebben de ontwerpers gekozen voor losvallende bovenkleding. Veel laagjes, vestjes, en vooral ook veel grote sjaals van een lekker dun stofje.

Na de collectie van superated volgt Elsewerk. Een echte vrouwelijke collectie met veel roze tinten, maar ook donkerblauw en mintgroen. Elsewerk heeft naar ons idee één groot pronkstuk: een beige jurk met groene details en onder de rok ontzettend veel bubbeltjesplastic wat een speels effect geeft.

Show 5
Een uur na de vierde show is de laatste show alweer aan de beurt: show 5. Show 5 is toch zeker wel de mooiste show die Dance.nl heeft gezien. Deze show wordt vertegenwoordigd door Leonie Smelt, Stijn de Boeck, Delikatessen, Annelotte Vos, Sonja Schödel, Sancho, Barike en het CLASH project. Het begint meteen goed. Leonie Smelt showt als eerste haar collectie en deze is naar ons idee geweldig! Lichte kleuren, vooral wit en beige, met hier en daar een goud of zilver accent wat de collectie helemaal afmaakt. Sommige kledingstukken lijken op origami, zo prachtig gevouwen is de stof. Door de origami ogende kledingstukken heeft de collectie een mooi, grafische tintje.

Nog een erg opvallende collectie vonden wij die van Sancho. Deze collectie is duidelijk gebaseerd op stropdassen. Bij elk ontwerp komt de stropdas terug in alle vormen en maten. Tevens zijn alle ontwerpen zwart met wit (af en toe een grijs detail).

Wanneer het laatste deel van de show, de collectie van Barike, is geshowd, is het tijd voor het CLASH project. Aan dit project hebben mensen meegedaan die niet in het modewereldje zitten. Door middel van een outfit laten zij zien hoe zij over mode denken.

Wanneer de laatste show is afgelopen, is er de gelegenheid om met z’n allen nog een hapje en een drankje te doen om dit geweldige weekend vol mode af te sluiten. We kijken terug op een erg geslaagd weekend die zeker voor herhaling vatbaar is. Wat Dance.nl betreft: op naar volgend jaar!

Een deel van de collectie van Leonie Smelt:


Een deel van de collectie van Sancho:


Een deel van de collecitie van Lisa Colpairt:


txt en imgs Sietske Lamers
Advertentie
Party Tips