Features + Interviews
Ferry Corsten's WKND || Trance met een edge

Ferry Corsten's WKND
Trance met een edge

02 maart 2012
Recentelijk vierde de beste man nog, samen met de rest van de wereld, zijn 20-jarig jubileum met een speciale app, die zijn volledige discografie bevat. Met zijn vierde artiestenalbum WKND bewijst hij nog steeds tot de absolute top te behoren. Dance.nl in gesprek met dancepionier Ferry Corsten.

Een ijskoude en spiegelgladde wintervrijdag in februari. Verkleumd komen we aan op het kantoor van zijn label Flashover Recordings, om onder het genot van een warm bakje koffie te praten over Ferry’s meest recente mijlpaal, zijn vierde album WKND. En zijn zonnige visie op dit weekend blijkt meteen de dooi in te zetten. “Het is een weekend, met over het algemeen een hele positieve lading,” licht Ferry toe. “Ik wilde het album echt een feelgood-vibe meegeven, heel upliftend. Het is echter niet alleen maar upliftende muziek. Er staan heel veel vocale plaatjes op, die allemaal een hele positieve en hoopvolle boodschap hebben.”

Handen in de lucht
Het is zeker wel een trancey album”, vult hij aan. “Het heeft hele grote melodieën, maar over het algemeen is het tempo wat lager. Er staan een hoop tracks op die ik vandaag de dag kan draaien in mijn set en aan kan laten sluiten op de andere stijlen. Tegenwoordig ontmoeten trance en house elkaar vaak en house is ook steeds meer trancey aan het worden. Daar heb ik het album op aan laten sluiten."

"Het bevat een hoop tracks van 128 of 130 bpm, die iets meer een house-groove hebben, maar wel die grote, stevige trancey handen-in-de-lucht-momenten. Natuurlijk zitten er ook een aantal echte klappers bij op vol tempo. Het is dus een weekend vol gezelligheid en veelzijdigheid.”

“Ik zou eigenlijk naar mijn sound willen kijken als trance met een edge”, vertelt Ferry, zijn eigen sound definiërend. “Het is wel trance, het is te melodieus voor echte house, maar het is ook weer niet de pure trance. Met een edge kan het alle kanten op. De rode lijn zou ik wel trance noemen.”
Vanaf zijn derde artiestenalbum Twice in a Blue Moon tot WKND heeft de Corsten-sound vooral qua tempo een flinke ontwikkeling doorgemaakt. “Je merkt heel duidelijk dat het afgelopen anderhalf jaar het tempo naar beneden is gegaan. Mijn album laat ik daar in meelopen. Ik merk ook aan andere tranceacts dat ze hetzelfde doen, want er gebeurt zoveel interessants in de housescene."

"Als je een album uitbrengt wil je het liefst je eigen platen kunnen draaien, maar je wil ook die hele nieuwe house sound, die zo dicht bij trance komt, draaien. Als je normaal alleen maar op 135-140 staat te knallen, dan kom je niet bij de 128 bpm plaatjes. Om mijn eigen sound als dj te kunnen verbreden, heb ik dit album qua tempo naar beneden getrokken en groovier gemaakt.”

Radiopersoonlijkheid
Ook op dit album brengt Ferry verschillende werelden bij elkaar en smelt ze samen. Dat resulteerde in Let You Go, een samenwerking met Sarah Bettens van de Belgische rockformatie K’s Choice. “Sarah stond al een hele lange tijd op mijn wishlist. Ze heeft een hele zwoele stem en die vond ik jaren geleden al heel gaaf. Ik wilde echt al heel lang met haar iets doen, maar ik had altijd het idee dat zij nooit echt openstond voor elektronische muziek. Via een contact van mij ben ik met haar in contact gekomen. Zij had eigenlijk een soort demo liggen voor een liedje voor haarzelf. Daarvoor heb ik een track geproduceerd en dat heeft heel goed uitgepakt. Die track heb ik geproduceerd met iets meer radio-gedachte omdat Sarah Bettens toch wel een radiopersoonlijkheid is Het heeft echter genoeg clubpotentie om, met de juiste versies en mixen, ook in de clubs wat te doen. Met het album wilde ik ook over het algemeen een iets breder publiek aanspreken dan puur het dancepubliek, vandaar dat er ook meer vocale dingen op staan.”

\"\"Iets laten ontstaan uit twee compleet verschillende werelden. Voor menigeen een moeilijke opgave, maar niet voor Ferry. “Ik heb dit altijd al gedaan”, verklaart hij. “Voor inspiratie kijk ik altijd naar genres waar ik zelf geen onderdeel van ben.
Een goed voorbeeld is Betsie Larkin, met Made of Love toendertijd. Zij komt zelf uit de alternatieve scene uit New York en voorheen had ze altijd met rockbandjes gewerkt. Dat zijn wel echte songwriters, die niet alleen maar schrijven over ‘my heart beats to the dancefloor’. Dit gaat even net wat verder.
Met Sarah was dat ook zo. Mensen uit andere scene schrijven op een andere manier, dat vind ik interessant. Daar leer je zelf van en dat verbreedt je eigen kijk op muziek.”

Mee de lift in
Ferry is positief over de huidige ontwikkelingen binnen de elektronische scene en de ontploffing in de Verenigde Staten, maar bekijkt het wel vanuit verschillende perspectieven. “Ik probeer mezelf wel altijd in een andere gedaante te plaatsen, als ik kijk naar wat er in de VS gebeurt. Als Ferry Corsten, de dj en de purist zijnde zeg ik getver, al die R&B en pop toestanden erbij, dat vertroebelt de dancemuziek. Maar ga ik in die andere gedaante staan, dan zeg ik ja, als dancescene wilden we serieus genomen worden en groter worden. En nu worden we groter, door een paar hele commerciële jongens binnen de scene. Mensen die dachten dat ze elektronische muziek nooit leuk zouden vinden, beginnen het nu wel aantrekkelijk te vinden. Er zijn altijd mensen die nieuwsgierig raken om verder te kijken. Uiteindelijk gaat de iets minder makkelijke muziek dan ook mee de lift in en dat is heel positief.”

Wie Ferry’s WKND tot leven wil zien komen, dient op 10 maart in Nijmegen aanwezig te zijn. Dan vindt namelijk de officiële launch plaats tijdens Full on Ferry in de Matrixx. “Wat kunnen de mensen verwachten? In principe wat Full on Ferry in Ahoy is geweest. In Ahoy was het een grotere opzet, waarbij ik de hele avond draaide en ik steeds iemand bij mij op het podium had staan. We hebben wat voors en tegens tegen elkaar weggestreept en nu gaan we het op kleinere schaal in de Matrixx doen, met een kleinere line-up."

"Het wordt eigenlijk wat leuker nu. Alle gasten die bij mij op de line-up staan, krijgen zelf ook echt een kans om te draaien, in plaats van dat ze alleen maar samen met mij staan. Mensen kunnen wel weer een hele dynamische avond verwachten, want het zijn steeds dj’s van verschillende stijlen.”

Ferry Corsten’s vierde artiestenalbum WKND ligt nu in de winkels. Op 10 maart vindt de officiële launch plaats tijdens Full on Ferry in de Matrixx te Nijmegen.

txt Patrick Kannberg
imgs Ferry Corsten archief
Advertentie
Party Tips