Features + Evenementen
Festyland || Driedaags festival sluit de zomer in stijl af

Festyland
Driedaags festival sluit de zomer in stijl af

02 oktober 2013

Is het festivalseizoen voorbij? Wij dachten van niet. Niet zolang Festyland nog op het programma staat, het driedaagse festival bij Volkel-Uden dat traditioneel het slotakkoord van de zomer vormt. Ook nu komen alle smaakmakers van afgelopen seizoen weer voorbij; bekende namen uit de pop, rock, dance en hiphop, maar ook theater en wat heerlijke absurditeiten. We blikken alvast vooruit naar 11, 12 en 13 oktober.

Het is alweer de zesde editie van Festyland, een festival dat ooit ontstond als het jubileum van de fameuze Band Zonder Banaan (BZB). “Hier werd het Landgoed Hendrickx bij Volkel-Uden voor gebruikt, wat een jaar later ook weer beschikbaar was”, vertelt Rien Somers, festivaldirecteur van Festyland. “Toen is er maar besloten om gewoon een compleet festival neer te zetten, met bandjes en dj’s, theater en entertainment –het werd groter dan verwacht.”

Wat heet, Festyland groeide vooral de laatste jaren uit tot een professioneel evenement. Vorig jaar trok het festival, verspreid over het hele weekend, ruim 30.000 bezoekers, waarvan een paar duizend ook op de camping overnachtte. “Da’s best te doen hoor”, aldus Somers, gevraagd naar de herfsttemperaturen waar je in oktober toch last van kunt hebben. “Met Paaspop is het vaak ook nog fris, maar het publiek gaat er gewoon voor. Dat heb je ook op Festyland, al hebben we nooit echt heel slecht weer gehad. Deze aankomende editie wordt waarschijnlijk net zo lekker, we beleven momenteel een heerlijk warme nazomer, dat komt helemaal goed.”

Festyland lijkt inderdaad af te stevenen op een ijzersterke zesde editie. Veel smaakmakers van afgelopen seizoen zijn van de partij; acts als The Opposites, Racoon, Miss Montreal, Di-rect, Great Minds, FeestDJRuud, Martin Garrix, Don Diablo en Bassjackers –in elke muzikale hoek staan headliners van formaat.

“We hebben FeestDJRuud zelfs twee keer staan, één keer met zijn eigen area. Dit is toch een dj die we vanaf het begin hebben gesupport, hij past met zijn wilde en gevarieerde mixstijl ook uitstekend bij Festyland –het draait gewoon puur om feest maken. Leuk om te zien hoe hij afgelopen jaar tot grote hoogte is gestegen en op allerlei grote festivals stond, het voelt goed om hem dan nu als gevierde act weer terug op Festyland te hebben –daar zijn we best trots op.”

Los van de muziek staat het festival vooral bekend om haar kleurrijke podia en deco, evenals de theateracts en hier en daar absurde humor. Zo had je er vorig jaar de zogenaamde ‘frikadellen op hoog niveau’, wat uiteindelijk betekende dat je met een trappetje naar de frikadellenbar moest. Ongein, jawel, wat dit jaar wordt voortgezet met de zogenaamde ‘underground area’. “Hier hoor je alleen muziek van overleden artiesten”, zegt Somers. “Van Hazes tot Winehouse, zolang ze onder de grond liggen worden hun plaatjes gedraaid.”

Het zijn zulke acts, samen met theater en entertainment uit onverwachte hoek, die ervoor zorgen dat Festyland een zeker karakter heeft gekregen; speels en uitzinnig. “We hebben geen dresscode, maar zien elke editie wel wat gek uitgedoste bezoekers voorbij komen. Dat is toch het gevolg van de absurde dingen die hier plaatsvinden, mensen gaan dan zelf ook een bijdrage leveren. Dus ja, Festyland is echt een volwaardige afsluiter van het festivalseizoen, een vrolijk gekkenhuis met veel goede muziek -wat ons betreft begint de zomer pas in oktober.”

Festyland: vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober, Landgoed Hendrickx, Volkel-Uden.    

txt Nico van der Plas
imgs WeAreTheNight Productions

Advertentie
Party Tips