Features + Interviews
Flying Lotus neemt je mee op ruimtereis: Cosmogramma

Flying Lotus neemt je mee op ruimtereis: Cosmogramma

05 mei 2010
Hij is wel eens de Hendrix van zijn generatie genoemd. En met het verschijnen van zijn nieuwe album Cosmogramma ontrafelt deze onbeschaamde mening zich als een ontwakende onthulling. Flying Lotus heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot veel meer dan zomaar een producer en mag zich verantwoordelijk rekenen voor een wezenlijke bijdrage aan een ver reikende en genre overschrijdende muzikale ideologie. Hierdoor hebben niet alleen gelijkgestemde artiesten hem in de armen gesloten, maar doorbreekt, en sluit hij een bijna oneindig universum aan geluidsbarrières.

Flying Lotus was een jaar of zestien toen hij zich begon te interesseren voor het produceren van muziek. “Het was meer een beetje rommelen zoals met een hobby, het was vooral leuk om te doen, al zag ik er verder niet echt een toekomst in. Het begon met een Roland MC-505, een kleine groovebox, zij was mijn schatje. Het was cool omdat je er daadwerkelijk melodieën op moest maken. Ik hield me toen nog niet echt bezig met samplen. Pas later, tijdens mijn studie, schafte ik een sampler aan. Ik studeerde film, maar daar ben ik mee gestopt, ik had het gevoel dat ze je na een tijdje niet veel meer bij kunnen brengen, maar dat je het gewoon moet doen. Ik doe tegenwoordig ook visual-sets en ben bezig met een nieuwe show. Het zit nog enigszins in de experimentele fase, maar ik geniet ervan dus ik ga weer terug die kant op en probeer het met mijn muziek te combineren.’’

De naam Flying Lotus heeft volgens hem meer te maken met het idee van het geluid zelf, niet perse met de persoon die erachter zit. "Ik heb nooit gedacht zo in het open te zijn en in de belangstelling te staan. En als mensen dan toch naar mijn muziek luisterden, wilde ik ze het gevoel geven dat ze vlogen, vandaar.”

Het eerste album Los Angeles sloeg hierop terug. Het was veel meer dan een eenvoudige introductie, eerder iets van een missie die een boodschap uitdraagt. “Zoals ik zei, ik wil je het gevoel geven dat je vliegt en je mee op reis nemen. Ik probeer eerlijk te zijn over mijn gevoel op het moment dat ik bezig ben met produceren. Het zou een oprecht verslag moeten zijn. Naar mijn mening is dit album muzikaler. Het heeft meer emotionele diepte. Het is een ware reflectie van waar ik toen was. Je kunt het zien als een dagboek daarvan.”

Cosmogramma is niet zomaar een ervaring om aan je voorbij te laten gaan en neemt je mee naar duizelingwekkende hoogte. De fundamentele kracht achter de 'space opera' is vooral te danken aan de kwaliteit om het onbegrensde enthousiasme dat Flying Loutus heeft voor muziek naar de luisteraar te communiceren. Maar naast deze gave helpen ook andere gerenommeerde artiesten je verder de astrale ruimte in. Sterren als Erykha Badduh, Thom Yorke en de terugkerende Laura Darlington, die op de track Infinitium van het eerder album Los Angeles' verscheen, geven je nog een extra duwtje naar boven met hun aandeel op de nieuwe releases.
“Ik wil gewoon het universum horen", zegt hij. "Ik wil dat als ik iemand bezig hoor, dat die persoon me meeneemt in hun hoofd. Ik wil weten wat daarin zit en wat zich daar afspeelt. Ik wil meer horen dan alleen de technicus. Ik wil geïnspireerd worden.”

Afgelopen maart, tijdens het 5 Days Off festival, trad Flying Lotus op in de Amsterdamse Paradiso. In het verleden stond hij vaker op het podium in ons land, hij komt hier graag en heeft zich al sinds zijn eerst optreden in de hoofdstad verbonden gevoeld met het Nederlandse publiek. “Ik wil jullie bedanken. Amsterdam is de eerste plaats waar ik kwam om een internationale show te geven. Het was de eerste keer afgeladen en ook op 5 Days Off was het dat weer. De mensen hier steunen mij al vanaf het begin en daar ben ik ze heel erg dankbaar voor!”

Voor diegenen die nog niet bekend zijn met de creaties van de geluidskunstenaar, of de honger naar zijn producties niet kunnen stillen, bestaat er de gratis mogelijkheid om via een link op de site van Warp Records alvast een drietal non-albumtracks met het ongekende geluid van Flying Lotus te downloaden. Cosmogramma ligt vanaf deze week in de schappen.
Er wordt wel vaker gesproken over 'belangrijke' albums, toch komt het maar zelden voor dat de persoon hierachter hun eigen gekozen pad volgen. Flying Lotus is een van deze zeldzame artiesten en neemt je met Cosmogramma mee op ruimtereis.

txt Asrin Sapoetra
imgs V2 Archief
Advertentie
Party Tips