Features + Interviews
Francois K || Housepionier blijft innoveren

Francois K
Housepionier blijft innoveren

21 oktober 2009
Met recht kan Francois K beschouwd worden als een van de grondleggers van housemuziek.
De passie voor muziek leidde hem midden jaren zeventig naar New York, waar hij werk vond als dj en zich als een van de eersten bezig hield met de productie van elektronische muziek. Die muziek, en de technologische vooruitgang daarin, is nog steeds zijn grote passie, maar of het tegenwoordig allemaal beter is dan vroeger durft Francois K niet te zeggen.

De technologische ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op, vertelt Francois K vanuit New York. “De afgelopen jaren is er heel veel interessante software uitgebracht. Dit is een boeiende tijd voor degenen die zich bezighouden met elektronische muziek en de productie daarvan. Ik heb me altijd heel erg geïnteresseerd in technologische vooruitgang, als dj is Traktor DJ Studio al bijna een tweede natuur van me geworden.”
Gevraagd naar the next big thing in de voortdurende muzikale revolutie noemt Francois K het programma Sonic Works Pro. “Met dat programma kun je pure elementen uit een bestaand nummer halen, bijvoorbeeld de zuivere vocal uit een Billy Holiday nummer. Je kunt je niet voorstellen hoeveel nieuwe mogelijkheden een dergelijk programma creëert!”
De technologische veranderingen hoeven echter niet per definitie te leiden tot kwalitatief betere muziek, zo benadrukt de ervaren dj. “De aanwezigheid van vele eenvoudige muziekprogramma’s heeft het mogelijk gemaakt voor absolute amateurs om platen uit te brengen. Met de moderne apparatuur kan men het zich veroorloven lui te zijn. Een sample hier, een plug-in daar. Velen drukken een paar keer op wat knoppen zonder daadwerkelijk iets te begrijpen van muziek en geluid. Het resultaat zijn de talloze slechte releases die tegenwoordig verschijnen. Technisch gezien zitten ze uitstekend in elkaar, maar het ontbreekt aan muzikaal gevoel. Dertig jaar geleden was het niet zo makkelijk om iets uit te brengen. De producers van toen hebben echt geïnvesteerd in het begrijpen van geluiden en de werking van muziek. Zij zaten op een totaal ander niveau.”
Zonder zichzelf direct of impliciet bij naam genoemd te hebben, is het duidelijk dat Francois K tot de selecte groep van geïnspireerde muzikanten gerekend mag worden. Francois Kevorkian, zoals zijn volledige naam luidt, is een muziekfilosoof. Zijn antwoorden beperken zich niet tot de vraag, maar zetten aan tot denken en zelfreflectie.

Ook over het optreden als dj heeft Francois K een uitgesproken mening. “Tegenwoordig kan iedereen, eventueel met technische hulpmiddelen, twee platen in elkaar mixen. Een goede dj echter zorgt ervoor dat alle platen bij elkaar een coherent geheel vormen. Een plaat is niet zomaar een nummer, maar een element dat mede bepaalt waar een avond naartoe gaat. Een plaat is een van de vele wapens in het arsenaal van de dj en dat wapen moet op de juiste manier ingezet worden.”
Het in elkaar mixen van platen was in de beginjaren van Francois K niet zo vanzelfsprekend. Midden jaren zeventig was het nog gewoon dat platen als op de radio aan elkaar gepraat werden. “Niet alleen de techniek, maar ook de perceptie van het publiek is door de jaren heen veranderd”, vervolgt Kevorkian. “Een tijd terug was het voldoende als je wat nummers aan elkaar draaide, maar tegenwoordig wordt verwacht dat je een nummer echt uitvoert. Tijdens een set neem ik de dansvloer graag mee op die welbekende muzikale reis -daarom hou ik van een openminded publiek. Het publiek in Amsterdam is gelukkig altijd heel enthousiast. Ik kom graag in Nederland. Het publiek heeft er altijd zin in en meest belangrijk, ze snappen de muziek.”

Francois K: donderdag 22 oktober in de Sugar Factory.

txt Rob de Bruyn
img FK Bookings Archief
Advertentie
Party Tips