Features + Interviews
Funkerman || Buiten de normale wegen

Funkerman
Buiten de normale wegen

06 juni 2011
Met een overvol festivalschema voor zich belden we met Funkerman, een van Nederlands grootste house-helden met net zulke grote plannen.

Als Funkerman zijn telefoon op een heerlijk zonnige donderdag opneemt, horen we op de achtergrond een koor vogeltjes een verpletterend concert weggeven. Hij zit in de tuin van zijn ouders te genieten van een stralende zon. Noem het een welverdiend momentje van ontspanning. En dat is meer dan welkom, aangezien deze globetrotter de afgelopen periode zeker niet heeft stilgezeten. ”Het afgelopen halfjaar ben ik bezig geweest met het opnieuw inrichten van mijn studio, waarin nieuwe Amerikaanse onderdelen gezet zijn. Daarnaast ben ik een nieuw label begonnen, naast Flamingo, en dat nieuwe label heet Can You Feel It. Daarop krijgt wat obscuurdere, underground muziek een plekje.”

Beat-liefhebber
Op vijftienjarige leeftijd kwam Funkerman al in aanraking met de magie van de draaitafels. House bevond zich toen echter nog niet in zijn repertoire. “Ik was toen vooral met hiphop en R&B bezig. Dat was al dj’en. Scratchen en dat soort dingen. Langzaam kwamen er wat dingetjes naar boven en dat was erg interessant. Het is vaak het evenement dat de waarde van de muziek geeft. Als je zonder de feesten met house in aanraking zou komen, denk ik niet dat het dezelfde betekenis voor je zou kunnen hebben, althans niet voor mij. Op je 15e of 16e begin je met uitgaan en dan ga je housefeestjes opzoeken. De sfeer die daarbij hoort is onlosmakelijk verbonden met die muziek. Dit is ook de reden waarom ik zo van die muziek hou en het daarom zelf maak. Ik hou van bijna alle muziek en ben in de eerste instantie een beat-liefhebber, daarna pas een dj en een producer.”

Die passie voor muziek komt vooral tot uitdrukking in zijn tracks, die voornamelijk beïnvloed worden door stromingen als hiphop, soul, funk en R&B. Als inspiratiebronnen noemt hij enkele grote namen uit de muziekindustrie. “Quincy Jones, Stevie Wonder en Michael Jackson. De groten die de muziek hebben gemaakt. Stevie Wonder vind ik echt wel een van de beste tekstschrijvers en zangers.”
Wie naar Funkermans platencollectie luistert, zal kunnen concluderen dat zijn muzieksmaak zich absoluut niet in een hokje laat plaatsen. “Op dit moment luister ik naar veel dingen. Het nieuwe album van Radiohead vind ik bijvoorbeeld te gek. Ik zoek het altijd een beetje buiten de normale wegen en wil graag geprikkeld worden.”

In de toekomst kijken
Naast veel sets in het buitenland komt Funkermans thuisland ook veelvuldig voor in zijn bomvolle agenda. “Ik ben altijd heel erg blij met Nederland. Er wordt wel eens afgegeven op het Nederlandse publiek omdat ze verwend zouden zijn. Ik vind juist dat het Nederlandse publiek ontwikkeld is. Ze weten heel veel. In Nederland draaien is voor mij heel belangrijk omdat dat altijd een voorbode is van wat er in de rest van de wereld gaat gebeuren. In Nederland kun je goed zien welke trends eraan komen en weggaan en daar is het publiek het belangrijkste onderdeel van. Ze reageren of ze reageren niet. Dat is perfect, dat is voor mij een beetje in de toekomst kijken.”

Funkerman voelt zich muzikaal gezien overal wel thuis. Dat komt vooral omdat hij altijd dicht bij zichzelf is gebleven. “Ik heb altijd geprobeerd om iets te doen wat heel erg eigen is. Als mensen je daar om kennen en je wordt gevraagd omdat mensen dat leuk vinden, dan kom je nooit echt voor verassingen te staan. Dat weet je publiek ook wat ze van je kunnen verwachten. Ik wil ook nooit een naam geven aan wat ik draai en maak, dat is gewoon mijn muziek. Om die reden kan ik overal mijn ding doen en is dat overal wel ok. Dat is mijn streven. Als het ergens niet leuk is dan wil ik er nooit meer heen, maar ik ga er natuurlijk voor om mensen blij te maken en mijn muziek te delen.”

Succes is relatief
Ondanks dat hij al veel successen geboekt heeft, blijft Funkerman gewoon met beide benen stevig op de grond staan. Simpelweg Hollandse nuchterheid? Nee, dit heeft een dieper liggende reden. “Voor mij kwam het succes op een moment dat mijn beste vriend was overleden. Ik stond in de tuin van zijn ouders te bellen met Engelse labels waar ik altijd van gedroomd had. Dat moment zal ik ook nooit vergeten omdat dat zo de boel relativeert. Dan ben je jarenlang aan het proberen iets voor elkaar te krijgen en dan lukt het op een moment dat het allemaal eigenlijk niet meer uitmaakt. Ergens geeft het voor mij een heel belangrijk punt aan. Het moment waarop succes in een keer kwam en ik het heel makkelijk kon relativeren. Het is hartstikke leuk om succes te hebben en dat het allemaal goed gaat, maar er zijn altijd dingen die belangrijker zijn.”

Ook dit jaar zal Funkerman weer de dansspieren van een groot aantal festivalgangers trainen, aangezien hij bij veel festivals achter de draaitafels zal staan. Voor hem hoeft een festival maar drie ingrediënten te bevatten om succesvol te zijn. “Zon, goede muziek en leuke mensen. Dat ben je er.”

funkerman.com

txt Patrick Kannberg
imgs Funkerman archief
Advertentie
Party Tips